lördag, juni 10, 2006

Privatklubbar

Här i Marocko finns det gott om privata klubbar. Det är inhängnade områden dit endast medlemmarna har tillgång och det är oftast väldigt strikt kontroll vid in- & utresa till området.

Jag känner till två privata klubbar här i Tetuán-området, men det finns betydligt fler. Jag är inte medlem i någon klubb än men jag funderar allvarligt på att gå med i någon klubb. Jag har inte bestämt mej riktigt än, för det handlar ändå om en hel del pengar.

Den dyraste klubben jag känner till heter "Yachting Club" och ligger i Rincón. Medlemsavgiften per familj ligger visst på över 3000 DH/år (vilket motsvarar en månadslön för många arbetare) och då ingår inget annat än tillträde till området. Jag har inte varit där än, men barnen och jag ska dit på torsdag. B:s klass ska ha avslutningsmiddag där och tack vare att en av klasspapporna är ordförande i klubben får alla klassens barn, syskon och föräldrar tillträde till klubben den dagen. Jag har hört att det finns en fin havsvattenbassäng, en lekpark med gungor och rutschkana och en bra restaurang (troligtvis inte speciellt billig) där. Jag tar med kameran på torsdag så får ni se sedan!

Den andra klubben jag känner till är militärklubben. Medlemsavgiften är 60 eller 600 DH/år (är lite osäker, har nämligen hört båda siffrorna) för hela familjen. Det är en stor klubb, som varje år besöks av Kungen, och där det hålls nationella dressyrtävlingar. Inom området finns 2 tennisbanor (minst 2 tennislärare arbetar där och lektionerna är inte speciellt dyra), en barnpool, en olympisk pool, en restaurang som har öppet under sommarmånaderna, ett hotell för militärer, stora ytor så barnen kan springa runt och ett enormt stall med säkert bortåt en 50 hästar. Allt är rent och välskött. Alla medlemmar har möjlighet att ta ridlektioner, det kostar (enligt en kompis) bara runt 20 DH/timme. Rena drömriket m.a.o. för en hästtokig mamma med en hästtokig son och en son som är nyfiken på att lära sej spela tennis. Vem som helst får inte bli medlem utan man måste bli rekommenderad av någon som redan är medlem. Det är en himla tur att vi känner 2 familjer som är medlemmar! Så nu ska jag fundera lite...

9 kommentarer:

pistache sa...

Militärklubben känns som att den har mest fördelar? (Fast sen är jag också hästtokig så... ;D) Hur mycket är 1 DH? Eller snarare vad är skillnaden mellan 60/600 & 3000 DH?

Maria, Sverige sa...

Kul med klubbarna! Fast militärklubben verkar "bäst" och mest prisvärd. Kul med ridskola, och är det för en rimlig peng så är det ännu roligare, annars är det ju hutlöst dyrt att gå på ridskola.

Nejma sa...

Pistache - Jag har fortfarande inte hittat någon konverteringslista så man kan kolla hur mycket DH är i kronor. Det går ju inte att växla DH i Sverige. Så jag vet faktiskt inte hur mycket det är.... Men vid jul var 1 euro = 11 DH, så då får du kanske en idé om hur myckeet det är. Det är rätt stor skillnad mellan 60 och 600 DH så jag måste kolla upp priset lite bättre. 600 DH/år är ju inte såååå mycket men det är klart at 60 DH låter mycket bättre. *s* 3000 DH är medellönen så det är rätt mycket pengar. Väldigt, väldigt många människor här tjänar betydligt mindre/månad och då är det ofta familjens enda inkomst, som kanske 6 - 7 personer ska leva av.

Maria - Ridning är ingen "lyxsport" här i Marocko, tvärtom! Och det är ju jag glad över. Jag funderar allvarligt på att ta upp ridningen igen, jag har inte ridit på över 20 år... Fast jag måste lära mej mer marockanska först, alla instruktörerna är ju marockanska militärer. *s*

/Nejma

Maria, Sverige sa...

Vad lyxigt att det är billigt att hålla på med ridning! *S*

pistache sa...

Aha, ja då har man en liten susning i alla fall.

Håller med Maria om att det är lyxigt att ridning är så billigt! Fast sen är det ju det där med tiden också... Vilket är det som hindrat mig mest från att rida nu på sistonde, tyvärr :-(

Nejma sa...

Ja visst är det lyxigt att ridning är så pass billigt här i Marocko! Jag funderar faktiskt allvarligt på att ta upp ridningen igen, det skulle vara så himla kul. Om prisuppgiften jag fått stämmer skulle en timmes ridning gå på ca 19 kr!!! Helt otroligt... I Sverige går väl en lektion på långt över det 10-dubbla kan jag tänka... Så jag har en hel del grejer att kolla upp inför höstterminen. :-)

/Nejma

pistache sa...

Gör det och då vill åtminstonde jag jätte gärna höra mer om hur hästarna och ridningen ser ut där nere! :-)

Nejma sa...

Ok, tack vare Pistaches valutalänk har jag nu räknat om summorna till kronor.

Yachting Club skulle alltså gå på över 2500 kr iom att årsavgiften tydligen är på över 3000 DH. Militärklubben tar bara 50 kr eller lite drygt 500 kr i årsavgift. En ridlektion går på ca 17 kr om kompisens siffra stämmer.

Det var ju riktigt roligt att räkna om priser! Det får bli ett separat inlägg. :-)

Pistache - om jag börjar ta ridlektioner lovar jag rapportera! *s* Hästarna på klubben ser alla oerhört välskötta ut och stallet är fint. Inga spiltor, bara urfina och rätt stora boxar. När jag var där igår var det rent och fint överallt, så jag tror dom sköter om hästarna väldigt, väldigt väl. Men mer info kommer om jag väl kommer till skott...

/Nejma

Anonym sa...

Hej Nejma!

Hur går det? har det blivit någon ridning i marocko?