söndag, november 12, 2006

Morgonpromenad

Solen sken imorse så vi gick en extra sväng på vägen hem från bageriet. Nybakat bröd på söndagsmorgonen är sååå gott! Speciellt efter en promenad i solskenet. Tyvärr har vi åkt på någon basilusk, så killarna hade feber igår och idag var det min tur. Så det blev inte en sån där jättelång prommis, men vi hinner kanske ut en sväng i eftermiddag med. Det är ju dessutom EFIT idag, så det hade ju varit kul att kunna visa er lite mer av Martil och inte bara fota min disk och tvätt... *s*

Här kommer lite bilder från vår promenad.

Högen med ved är till ett hamam (badhus) som ligger i det huset. På andra trottoaren har dom planterat träd (!!!) mitt i trottoaren, så att bilarna inte ska kunna parkera där. Fast tyvärr kan inte fotgängarna heller gå på trottoaren, för det är för lite utrymme mellan huset och träden. Så visserligen slipper dom problemet med bilar som parkerar lite överallt, men tvingar istället folk att gå i körbanan. Marockanskt säkerhetstänkande...

En härligt lummig trädgård. Så där skulle jag vilja bo, med en liten trädgård på tomten. På sommaren är det fullt med stora blommor som hänger ner över muren och som doftar ljuvligt. Än finns det en hel del såna här gamla enfamiljshus kvar i Martil, men dom blir färre och färre.

Det vita huset på hörnan är ett daghem. Det finns gott om daghem i Martil nu. Allt fler kvinnor väljer att förvärvsarbeta och även bland dom som inte gör det börjar det bli vanligare att barnen går på dagis några timmar/dag för att få lite träning innan dom börjar skolan.

Det här är ett hotell, ett av dom äldsta i sta'n. Jag vet inget om standarden eller så, jag har aldrig varit inuti men utifrån ser det fint ut, eller hur? Hotellets restaurang verkar vara välbesökt, iaf när det är fotbollsmatch, för dom har en TV på uteserveringen och där är det alltid knökfullt.

Det här är ett "lägenhetshotell". Det finns gott om såna här hotell längst med stranden i den gamla delen av Martil, eftersom familjer utan möjlighet till att bygga eget tidigare hyrde en möblerad lägenhet för hela strandsäsongen.

Martils vattentorn. Längst til vänster syns ingången till en av Martils två campingplatser. Den här är öppen hela året och den verkar vara väldigt populär bland fransmän och tyskar. Jag har aldrig varit inne på den här campingen men har fått intrycket att den inte är lika fin som den andra. Fast å andra sidan så har den här campingen tillgång till stranden medan den andra har en pool. Så jag kan ju ha fel... Det här är Martils huvudgata, en av vägarna in till sta'n, fast nästan nere vid stranden. På sommaren är det låååååånga köer här. Då känns det skönt att slippa ta bilen till stranden. *s*

10 kommentarer:

rundviva sa...

Mmmmm, vackert!!!

Pumans dotter sa...

Vad kul att se bilder från dina "hemtrakter"! Kan du inte skicka lite sol hit också för det har ösregnat hela dan? :)

Yasmine sa...

Hej!

Oh...vad fint det är där och så härlig väder i jämförelse med här. Längtar så mycket till Marocko.

Nanna sa...

Älskar läsa vad du skriver
lämnar en hälsning från Norrtälje
kram Nanna

Anna Malaga sa...

Härligt! Vad kul att se lite mer av Martil, annars har vi ju mest sett stranden (som verkar helt underbar)Ni har verkligen inte mycket trafik, eller var det tidigt pâ söndagsmorgonen?
Ni har haft lika blâ himmel som vi idag!

Nejma sa...

Rundviva - Tack! Jag har varit inne på din hemsida, har lagt den i mina favoriter. :-)

Pumans dotter - Javisst, säg bara vilken adress jag ska skicka solen till så kommer den som ett paket på posten. *s*

Yasmine - Ja, Martil är en jättefin liten stad. Tyvärr ser dom flesta bara stranden och struntar i resten av sta'n. Har ni några planer på Marockoresa den närmsta framtiden?

Nanna - Tack! En solig hälsning kommer här till Norrtälje. det är en jättemysig stad! Jag brukade tillbringa somrarna där när jag var liten.

Anna - Det var ju relativt tidigt på söndagsmorgonen, klockan var ju runt 9.30 - 10. Så det var folk på caféerna som åt frukost och en hel del folk som var och köpte frukostbröd. Men iom att vi höll oss inom den gamla delen av sta'n där allt ligger inom promenadavstånd så gick dom allra flesta. Fast det är väldigt lite trafik så här års, det blir ju skillnad när invånarantalet sjunker från över 500.000 (under sommarmånaderna) till runt 30.000 (under resten av året).

Fler foton från Martil kommer, jag lovar!

Kram,
Nejma

Yasmine sa...

Hej!

Ja, vi ska till Marocko i slutet av januari. Det blir första gången för mig så det blir spännande. Jag ser verkligen fram emot.

Pumans dotter sa...

Nejma, över hela Sverige går bra! Jag tror att det är fler än jag som skulle bli överlyckliga. :)

Nejma sa...

Yasmine - Då har du nått spännande att se fram emot! Var förberedd bara på att kulturkrockarna kan bli många, Marocko är ett land fullt av kontraster och det är inte bara solsken jämt. Vädermässigt är januari ingen bra månad, men har man bara varma (och om ni ska hit till norrra delen rekomenderas även regntåliga) kläder med er så kommer du inte att märka av vädret så mycket. Vart ska ni i Marocko?

Pumans dotter - Just idag har vi det lite mulet än så länge, men om det klarnar upp skickar jag sol till hela Sverige. *s*

/Nejma

yasmine sa...

Vi ska till Rabat, eller lite utanför Rabat. Annars kommer vi eventuellt att förflytta oss mellan Rabat, Salé, Casablanca och Marrakech. Så det är inte helt och hållet i norra delen men jag vet att vädret är inte det bästa då.

Jag tror också att det kommer vara ganska många kulturkrockar, försöker förberädda mig på det. Även om jag tror att det är ganska omöjligt. Vi planerar att bo där i framtiden så det är bara att vänja sig vi det.