tisdag, april 18, 2006

Müesli

Jag har tröttnat på det dåliga utbudet av frukostmat här. Antingen äter man bröd, oftast med olivolja på och möjligtvis något pålägg, eller så äter man söta bakverk, typ chokladfyllda croissant. Aldrig gröt, yoghurt eller flingor. Flingorna här gillar jag inte. Dom är importerade, väldigt dyra i jämförelse med andra liknande livsmedel och så fruktansvärt söta att tänderna viker sej dubbla. Mina barn gillar flingor och äter det gärna, men jag har märkt att dom dagar dom ätit flingor och mjölk till frukost är dom hungriga innan dom ens hunnit utanför ytterdörren. Det är ingen bra början på en skoldag tycker jag.

Så nu ska jag testa att göra egen müsli. Jag har hittat en del recept på nätet, bl.a. detta:

· 4 1/2 cups rolled oats
· 1/2 cup toasted wheat germ
· 1/2 cup wheat bran
· 1/2 cup oat bran
· 1 cup raisins
· 1/2 cup chopped walnuts
· 1/4 cup packed brown sugar
· 1/4 cup raw sunflower seeds


DIRECTIONS:
In a large mixing bowl combine oats, wheat germ, wheat bran, oat bran, dried fruit, nuts, sugar, and seeds. Mix well. Store muesli in an airtight container. It keeps for 2 months at room temperature.

Det verkar ju hur enkelt som helst och dom flesta ingredienserna har jag.

En annan variant som lät ännu godare är denna (tagen från Arlas hemsida):

1 dl sötmandel

2 dl solroskärnor

5 dl havregryn

5 dl rågflingor

1 dl linfrö

1 dl havrekli

3/4 dl fruktsocker

4 msk smör-&rapsolja

2 dl vatten

2 dl russin


Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Hacka mandeln grovt. Blanda ihop alla torra ingredienser, utom russinen, i en bunke. Blanda smör-&rapsoljan med vattnet. Droppa det över grynblandningen och blanda runt. Häll ut blandningen i en långpanna. Rosta i mitten av ugnen 25–30 min. Rör om då och då. Låt kallna och rör ner russinen. Häll upp i en burk med tätt lock.
Källa: Arlaköket nr 1 2005

Till det här receptet fattas det en massa ingredienser, så jag får improvisera och välja andra grejer istället. Idag lyckades jag hitta en hel del gryn på hälsokosten i Ceuta, bl.a. rågflingor. Linfrö tror jag att jag vet var jag kan få tag på. Smör& rapsolja finns definitivt inte. Och i stället för fruktsocker tänkte jag ta flytande honung. Och så en massa torkad frukt, det är ju så billigt här. Och nötter, t.ex. hasselnöt, mandel, cachewnöt. Det borde bli gott! Och nyttigt. Jag berättar vad jag hade i och om det blev gott - och viktigast av allt, åt barnen det? *s*

3 kommentarer:

Elisabeth sa...

Här kommer en länk till en rolig sida med vegetarisk lunchboxar till skolbarn. Kanske lite förslag till mellanmål till dina killar.

http://veganlunchbox.blogspot.com/

Kram!

Nejma sa...

Tusen tack för länken Elisabeth! Den är ju toppen! Vad lustigt, så sent som i morse tänkte jag att jag behövde lite tips på hur jag ska kunna variera killarnas mellis och så kommer du med en sån bra länk. Tankeöverföring kanske?

Kram,
Nejma

Recept bröd scones bakning bakrecept choklad sa...

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Croissant recept