fredag, maj 05, 2006

Ceuta

Ceutas stadsvapen som dekoration på en sten i Argentina-parkenCeuta, även kallad Afrikas Port, är en spansk enklav som ligger norr om Marocko. Administrativt hör Ceuta till Málaga-provinsen. Men kulturellt är det en hel del som skiljer Ceuta från resten av Spanien.

Ceuta är en gammal stad, tack vare dess geografiska läge där Atlanten och Medelhavet möts. Det är också en plats som nämns i både den grekiska och romerska mytologin.

Att ta sej till Ceuta från fastlandet är enkelt. Det går färjor från både Málaga och Algeciras (titta på http://www.trasmediterranea.es och http://www.buquebus.es) och det finns även en helikopterlinje mellan Málaga och Ceuta. Ceuta är väl värd ett besök och för att göra staden rättvisa bör man ägna åtminstone en hel dag i staden. Precis som i alla andra spanska städer funkar spanska bäst, men tack vare en stor andel indier borde engelska funka rätt bra. Arabiskan är gångbar över hela staden. Det finns t.o.m. områden där man kan handla med dirham, Marockos valuta, men i övrigt är det euro som gäller. Det finns gott om banker och bankomater ifall man behöver hämta ut pengar.

Paseo del RevellínCeuta har länge varit en stad för shopping. På 80-talet anordnades det resor från fastlandet till Ceuta för att köpa billiga elektronik och andra lyxvaror, för tack vare att Ceuta var ett Tax Free-område var det mycket billigare att köpa såna varor där. Nu är Ceuta inte längre något priviligierat område men stadens centrum bjuder ändå på ett stort antal elektronikaffärer, de flesta av dom ägda av indier.

I centrum ligger ett bilfritt shoppingstråk, som består av gatorna Paseo del Revellín och Calle Real. Här hittar man, förrutom elektronikaffärerna, Zara, Pull & Bear och andra kända märkesaffärer, en SuperSol, en välsorterad bokhandel (specialiserad på studielitteratur), flera guldsmedsaffärer, några kaféer och en del annat smått och gott. Det är ett mysigt shoppingstråk, väl värt ett besök. Även om man inte handlar själv är det trevligt att sätta sej på någon bänk och titta på folket som går förbi.

Ceutas postkontor Detta är ett foto på Ceutas postkontor. Det är en gammal, pampig byggnad i 2 våningar. På torget framför posten är det gott om duvor och barnen brukar tycka att det är roligt att springa runt och jaga dom. Till höger på detta torg finns en liten bar, El Conejo, där man kan dricka kaffe och äta mackor för en relativt billig peng. Det är ett "stammisställe", man ser alltid samma damer sitta vid sitt hörnbord och ta en kopp kaffe, läsa tidningen och prata om ditt och datt innan dom beger sej iväg ut på dagens shoppingäventyr. Brevid El Conejo finns en gång som leder till en gata där man hittar bl.a. en affär som säljer marockanskt krimskrams (mycket dyrare än i Marocko), en hälsokostaffär och Rafa, en affär som säljer lite allt möjligt till bra pris plus en del inredningsartiklar. Nästan mitt emot Rafa ligger en tygaffär och om man följer backen ner (calle Delgado Serrano) kommer man till en stor "chino" (kinesägd krimskramsaffär) där man kan hitta en massa intressanta saker, bl.a. väskor, leksaker, garn, doftoljor och mycket, mycket mer. Gillar man krimskrams är detta den ideala affären. *s* Fortsätter man gatan ner kommer man till calle Daoiz och bokhandeln Africa Totem. Denna bokhandel har specialiserat sej på litteratur kring Nordafrika och Spaniens närvaro i denna del av världen.

Turistinformation med intressanta platser utmärkta på en kartaÄr man intresserad av kultur har Ceuta mycket att erbjuda! Ceuta har ända sedan början varit en smältdegel för olika kulturer. Historiskt sett har Ceuta tillhört både kristna och muslimer, men den kristna befolkningen har alltid varit i majoritet. Näst störst är den muslimska gruppen men det finns även en viktig mängd judar och hinduer. Alla dessa grupper har egna kyrkor, moskéer, synagogor, tempel och begravningsplatser. De senaste åren har även en grupp kineser hittat hit och öppnat krimskramsaffärer. Dessutom är Ceuta fullt med historiska lämningar och det finns ett flertal muséer och monument. Lite här och var i sta'n står skyltar som denna till höger, där man kan se var det finns intressanta platser att besöka. Det gör det enkelt att turista i Ceuta för det finns alltid nya saker att upptäcka.

Ceuta är också värt ett besök ur gastronomisk synpunkt. Tack vare sitt geografiska läge och de olika kulturerna som bor i staden är Ceuta ett eldorado för matintresserade. Det finns allt ifrån fina fiskrestauranger till McDonald's och andra snabbmatställen, så det finns alltid något som passar plånboken.

Reser man till Ceuta med barn så bör man inte missa ett besök på Parque del Mediterráneo, ett stort äventyrsbad. Mindre parker med rutchkanor och klätterställningar finns lite här och var, liksom torg där barnen kan springa av sej. I shoppingcentret Parque Ceuta finns ett lekcenter, med en massa videospel och ett lekrum där man kan låta barnen klättra, klänga och hoppa i bollhavet för 3 euro/30 minuter.

Tittar man noga ser man Gibraltarklippan i bakgrunden Soliga dagar ser man över till Spanska fastlandet och Gibraltar från någon av de högre platserna i sta'n. Fotot till höger tog jag en mulen och mycket blåsig dag så utsikten var inte speciellt klar men om ni tittar noga ser ni en lite ljusare fläck under namnet Gibraltar. Det är Gibraltarklippan. *s*

Vill man ta sej vidare till Marocko från Ceuta kan man antingen ta en taxi till gränsen eller ta lokalbussen linje 7 i riktning Frontera (gränsen). Det enklaste är att ta bussen vid Mercado Central, mitt i centrum. Den kostar 0,62 euros/person och från bussen ser man en stor del av Ceutas bostadskvarter. Jag tycker att det är intressant att se hur lokalbefolkningen bor så jag försöker så långt det är möjligt att åka lokalbuss när jag besöker en ny stad.

Jag hoppas att ni fått upp intresset lite för denna lite annorlunda spanska stad. Är det något specifikt ni vill veta mer om när det gäller Ceuta så säg bara till så ska jag försöka skaffa fram infon.

9 kommentarer:

Thérèse sa...

Fina bilder. Vad sugen jag blev att åka till Ceuta nu. Har länge varit det men nu förvärrades mitt sug. Det kommer garanterat att bli en utflykt dit med man och barn. Vi har redan bestämt att vi ska till Gibraltar för dom vill se aporna. Jag har redan varit i Gibraltar. Men väl i Gibraltar ligger Ceuta och Marocko nära. Så jag kommer absolut , vi får ta en fika på El Conejo när jag är i stan;)
Vilken härlig stad med så många kulturer
Har Ceuta någon badstand?

Thérèse sa...

Just det. Om du vet något om bra och inte för dyra ställen man kan övernatta skulle jag bli glad. Men det är inte akut för jag ska inte dit imorgon. Förhoppningsvis i sommar iallfall

Nejma sa...

Fika på El Conejo låter toppen! Det är en sån där typisk spansk bar med kaffe, cañas och mackor.

Japp, Ceuta har badstrand. 2 stycken till och med. Jag har bara sett dom från bussen så jag vet inget om vattnet eller sanden eller så, men dom ser väldigt rena och välbesökta ut. *s* Och så finns ju äventyrsbadet, men där måste man betala inträde.

Kollar upp övernattningsmöjligheterna. Återkommer med det längre fram. Vet att en del bekanta brukar stanna över natten ibland och jag kan inte tänka mej att dom tar in på lyxhotell med barnen så det är troligtvis i barnfamiljsbudgetklass. Ska fråga när jag ser dom nästa gång!

/Nejma

Maria, Sverige sa...

ÄR Ceuta Spanjen? Alltså kan man vara där o det gäller samma saker för oss från Sverige som i Spanjen? Menar alla fördelar vi har inom EU? Att vi kan resa fritt mellan länderna? Möjlighet till att arbeta och gratis sjukvård? Man kan ju till o med ta med sig hunden på semestern inom Eu bara den har pass o är Rabiesvaccinerad.

Har blivit så intresserad av andra länder, och möjligheten att vara där en längreperiod. Helt klart lättare inom EU, men Spanjen (fastlandet)är inte så lockande, där har ju varenda Svensk varit ;))

Nejma sa...

Hejsan Maria!

Jag svarar dej här nere och hoppas att du hittar hit. :-)

Japp, Ceuta är precis lika mycket Spanien som någon annan del av landet. Skillnaden är att Ceuta rent geografiskt ligger i Afrika (precis som Kanarieöarna) men annars gäller precis samma regler.

Ceuta är en jättemysig liten stad, mycket mer än bara shopping. Så känner du för att åka till Spanien men inte vill åka dit "alla andra" åker så är Ceuta perfekt! Och så har du ju Marocko och övriga Afrika om hörnan om du känner för att göra dagsutflykter. Är du intresserad av nått speciellt så säg bara till så försöker jag hitta info åt dej. :-)

/Nejma

Maria, Sverige sa...

OK!

Tack för hjälpen! Låter som om det är ett mysigt ställe. Kanske blir en resa dit, vem vet.........?

Nejma sa...

Maria - om du åker till Ceuta måste du höra av dej innan så kommer jag upp så kan vi gå och ta en fika någonstans. :-)

/Nejma

Anonym sa...

va mycke du vet om ceuta! Bor du i ceuta?

Anonym sa...

geotorelxz consolidate credit card debt
credit card interest
debt consolidation services