onsdag, maj 31, 2006

Midsommarfirande

Idag fick jag reda på att hela spanska kolonin här i Tetuán är inbjudna till midsommarfirande på Spanska Konsulatet. Och givetvis ska vi gå på det! Om nu barn är inbjudna vill säga. Annars får jag väl fixa barnvakt till killarna. Jag måste ju ändå ha barnvakt åt dom, eftersom jag har kurs den dagen, så det blir visst en heldag inne i Tetuán. Men det ska bli kul! Fast jag misstänker att det blir ett modifierat firande, för jag kan inte tänka mej att dom tänder någon brasa inne på Konsulatet eller smäller smällare. Det skulle ju kunna bli roligt om dom gjorde det, för en del av spanjorerna här är lite högfärdiga så några smällare under deras stolar skulle nog kunna liva upp festen rejält. *s*

6 kommentarer:

Camilla sa...

Har aldrig talas om att man tänder brasa eller smäller smällare på midsommar. Är det nåt speciellt spanskt då eller ??

Nejma sa...

Hej Camilla!

Dom gånger jag firat midsommar i Spanien har det varit lite annorlunda. Midsommar i Katalonien innebär typ Majbrasor och smällare precis överallt! Det var ju bara att glömma att sova det dygnet för det smällde konstant. Kan nog inte vara speciellt kul att vara husdjur i Katalonien när det är fest.... Iof var det 20 år sedan jag firade midsommar där sist, så det kan ju ha ändrat sej. I Granada firar man inte alls midsommar, iaf inget som jag märkte under mina nästan 6 år där. Så som med så mycket annat skiljer det mycket mellan olika delar av landet.

/Nejma

Thérèse sa...

I Cadiz tände man brasor på stranden på kvällen och hoppade över dom , så var det lite fyrverkerier också. Till en spansk fest brukar ju alltid barnen vara välkomna.
Kan du förresten hjälpa mig med en förkortning jag är nyfiken på. I mitt kvarter finns ett ställe som heter APAMA det lilla man ser in ser ut att vara något slags väntrum och mest mammor och småbarn som sitter där. Jag funderade på om det var något i stil med BVC men det finns ingen salud de Madrid skylt med madrids flagga på som på alla andra vårdställen. Vet du vad det kan vara och vad bokstäverna står för?

Nejma sa...

Hejsan Thérèse!

Haha, jag hittade det! Jag googlade lite och hittade följande: http://sid.usal.es/mostrarficha.asp_Q_ID_E_1583_A_fichero_E_2.1.2.2 Visst är det i Alcobendas du bor? APAMA, es un Centro de Atención Temprana. Tiene por finalidad la atención individualizada ambulatoria prestada, lo más prontamente posible, a niños de edades comprendidas entre el nacimiento y los 6 años, que presenten necesidades especiales, transitorias o permanentes, originadas por las deficiencias o alteraciones en el desarrollo. Det är alltså som en sorts BVC, fast för barn under 6 år som har någon sorts utvecklingsstörning eller annan svårighet som kräver stöd.

/Nejma

Thérèse sa...

Ja visst är det Alcobendas jag bor. Tack så jättemycket. Nu känner jag mig lite dum som inte tänkte på att googla själv :) Jag gick länge omkring och tänkte fråga någon men sen när jag träffade spanjorer så glömde jag bort det , ja , det är ju inget jag tänkt på dagligen men det ligger bredvid "vår" lekpark så jag ser det nästan dagligen

Nejma sa...

Halloj Thérèse!

Nema problema, det är bara jag som är googleberoende just nu. Jag googlar på nästan allt...

Kram,
Nejma