torsdag, maj 04, 2006

Sojaköttfärs och annat nyttigt

I går var barnen och jag i Ceuta tillsammans med en kompis och hennes 2 barn. Det var ruggigt och kallt, regnet låg i luften hela dagen och det blåste ordentligt. Det var inget roligt väder, men vi höll humöret uppe och hade en väldigt rolig dag i alla fall.

Jag hade kameran med så så snart jag bara hinner ska jag lägga upp lite bilder från Ceuta och skriva ner lite info om sta'n.

Som vanligt blev det ett besök på hälsokostaffären. Jag vet inte om det finns fler hälsokoster i Ceuta, det borde det ju finnas så populärt det är med hälsokost i Spanien, men den jag hittat har jag blivit stamkund på. Jag köpte en hel del gryn som jag ska använda till müsli.

Sedan jag gjorde mitt första försök för någon vecka sedan har vi ätit müsli till frukost i princip varje dag. Killarna älskar den hemgjorda müslin och har nästan helt slutat fråga efter köpta flingor. Det känns bra att veta vad dom stoppar i sej, och framför allt, att veta ungefär hur mycket socker dom får i sej. Jag har märkt att dom blir väldigt "speedade" när dom äter "köpeflingor". Speciellt B, han blir som ett skenande X2000-tåg. Dessutom blir dom sällan mätta på köpeflingorna, trots både 3 och 4 portioner. Dom kan äta upp ett helt flingpaket på bara 2 dagar - och trots det är dom hungriga igen innan dom ens hunnit hemifrån. B har blivit mycket lugnare i humöret sedan han började äta hemgjord müsli, så trots att det är lite omständigt att joxa med det ett par gånger i veckan och att släpa hem ingredienserna från Ceuta känns det som en bra investering av både tid och pengar.

I går köpte jag nått jag inte ätit på massvis med år - sojaköttfärs. Barnen och jag fixade det till lunch idag, i form av spagetti och "köttfärssås". Både barnen och jag tyckte att det var godare än med riktig köttfärs, så nu har vi hittat en ny favoritingrediens. Rent prismässigt ligger sojaköttfärsen nästan i nivå med den riktiga köttfärsen här, så det är ju ett extra plus. För tyvärr tycker jag att köttet som säljs här i sta'n i allmänhet är rätt läbbigt. Köttfärsen luktar konstigt och innehåller bitar av ben och brosk. Köttaffären som ligger närmast oss säljer bara färdigmald köttfärs, så vem vet egentligen hur gammal den är? Andra köttaffärer maler efter du valt ut vilken bit du vill ha och det känns ju mycket bättre. Men över lag tycker jag att det är bättre att köpa köttet inne i Tetuán eller på Marjane. När jag vet att jag ska handla kött har jag alltid en sån där frysväska med kylklampar med mej, för jag är så himla rädd för att det ska komma bakterier i maten. Här är folk i allmänhet inte så noga med kylvarorna som jag tror jag skrivit om tidigare (typ kokande yoghurt, rinnande margarin, osv). Så dom tycker nog att jag är helmysko som släpar runt på mina frysväskor. *s*

Mina barn var tidigare inte så förtjusta i grönsaker och den godaste maten på jorden var McDonalds. Men B:s favoriträtt numera är vita bönor i tomatsås och G:s är sallad (bara han slipper äta tomat, för det är den enda grönsak han inte gillar). B:s lärare är en riktig renlevnadsmänniska, han röker inte, han äter en massa grönsaker och han springer ett antal km varje dag. En ovanlig spanjor med andra ord. Han är över 60 men håller sej i bättre form än många jag känner som är runt 30. Det ingår i läroplanen att barnen ska lära sej om kost och hur kosten påverkar oss, hur man förebygger hål i tänderna osv. B:s lärare föregår med gott exempel och har fått B att bli väldigt intresserad av vad vi äter. B har blivit en riktig renlevnadsmänniska. Han håller noga koll på vad vi stoppar i oss, läser innehållsdeklarationer och skäller på mej om jag köper för mycket godis åt dom. Japp, det är helt sant! I går blev han riktigt, riktigt sur på mej när vi var i Ceuta, för jag ville köpa billiga chips som innehöll "normal" mängd med fett medans B ansåg att enda alternativet var dom nyttiga chipsen med mindre fett och salt, fast dubbelt så dyra. Jag fick min vilja igenom men B var så sur så han tvärvägrade att smaka på chipsen först. Han ansåg att jag skulle förstöra honom om jag lät honom äta så onyttiga saker. Men efter lite betänketid åt han glatt dom "hälsofarliga" chipsen, trots allt.

Jag tycker att det är bra att barnen blivit mer medvetna om vad dom äter och lär sej att ställa krav på bra och nyttig mat. Det är en utmaning för mej att hela tiden hitta bättre matvaror och kombinera det vi har till så bra mål som möjligt. Vi har hittat ett gemensamt intresse. B säger att han ska bli kock när han blir stor och det tycker jag låter toppen. Han har det ju i generna - hans mormor, morfar och morbror är alla utbildade kockar/kokerska. Det är bara jag som inte var ett dugg intresserad av matlagning när jag var yngre. När jag flyttade hemifrån kunde jag koka makaroner och mikrovärma färdigmat. Lite har jag ju lärt mej genom åren men någon gourmetkock lär jag aldrig bli. Men jag tycker att det är kul att laga mat, när jag har alla råvaror hemma och slipper känna mej stressad. Däremot älskar jag recept och kokböcker!

Nu håller jag på att samla på mej nya recept igen, för under åren mina barn var sojallergiker kunde jag inte laga mat med baljväxter och nu har jag glömt bort nästan allt jag brukade laga under mina år som vegetarian. Med sojaköttets intåg i vårt hushåll har jag ännu fler ingredienser att leka med. Det känns jättekul! Jag ska nog googla lite på soja och baljväxter och se om jag hittar nått kul. Jag väntar på att få en av mina favoritkokböcker nedskickad, en med indisk mat. *mums* Det finns en massa goda recept i den boken. Det ska bli spännande att se om mina barn blir lika förtjusta i mina favoriträtter som jag är. Jag får väl annars köra med att det är nyttigt, för då äter dom utan att knorra. *s*

4 kommentarer:

Thérèse sa...

Känner igen det där med barn som inte vill äta grönsaker. Båda mina har vägrat allt grönt och dottern är fortfarande rätt petig när det gäller grönsaker. Sonen däremot äter numera alla grönsaker och älskar en god sallad. Men fortfarande tycker dom att Mc Donalds är det godaste som finns.
Jag har nästan uteslutit socker ur min sons kost för han blir så speedad och ibland agressiv av det. Bara vid mycket sällsynta tillfällen får han äta socker nu. Dottern får äta lite mera för hon påverkas inte på samma sätt men då när han inte ser.

Kan sojaallergi gå över? Jag trodde att hade man en allergi (jag har inga) så får man dras med det hela livet

Nejma sa...

Nja, rent tekniskt var inte mina barn sojaALLERGISKA utan sojaÖVERKÄNSLIGA men symtomen är exakt de samma. Skillnaden ligger i förekomsten av vissa antikroppar, men den är hårfin. Folk brukar bli så förvirrade av skillnaden att jag helt enkelt börjat kalla allt dom har haft för allergier, trots att dom haft båda delar.

Vissa allergier/överkänsligheter växer bort. Det gäller bl.a. mjölkproteinintolerans, som ofta har med ett omoget tarmsystem att göra. Sojaallergi brukar oftast inte växa bort utan är livslångt. Äldste sonen var allergisk men tålde en viss mängd medans lillen "endast" var överkänslig men reagerade även på de mest avlägsna släktingarna till sojan, så alla sojasläktingar var absolut förbjudna hemma hos oss.

Äldste sonens allergier (mjölk- och sojaproteiner) försvann när han var mellan 3 - 4 år. Lillens allergier/intoleranser (mjölk - och sojaproteiner, ägg, färgämnen, konserveringsmedel, kärnfrukter, citrus, alla röda & orange livsmedel, nästan alla frukter & grönsaker + parfym, tvål, tvättmedel, vattenfärger, m.m.) började minska när han var 5 och nu när han snart blir 7 är dom i princip borta. I hans fall konstaterade läkarna på Hudmottagningen att en del av hans besvär troligtvis berodde på stress och vantrivsel på förskolan. Kropp och själ hänger ihop på många sätt. :-)

/Nejma

Thérèse sa...

Min son lider också av atopiska eksem men det har blivit bättre och bättre för varje år. Med ökad trivsel och trygghet och den spanska solen hoppas jag att det ska försvinna.

I går kväll skrev jag om Cadiz och la in en hel del bilder. Måste ju lobba lite för en av mina favortistäder. Du som har varit i Cadiz och också gillar stan måste gå in och kika på bilderna om du inte redan har gjort det

Nejma sa...

Thérèse - hur funkar det med solen för din son? Min son var tvungen att ha ordentligt med kläder på sej dom första åren när vi var här på semester, för hans hud klarade inte av solskyddskrämerna. :-( Men nu verkar det funka bra och han börjar bli riktigt brun redan nu.

Jag hoppas att din son blir bättre i sina eksem nu när han trivs i skolan. Min lille plutt har sällan eksem nu, trots att han äter allt. Trygghet och trivsel gör jättemycket! När min lille plutt mådde som sämst var vi inne i princip varje vecka på Hud, han fick bada och bli smord. Han vägrade nämligen att bli smord hemma, det gjorde för ont av kortisonkrämerna. Men han gillade att bada kalibad så efter det fick syrran smörja honom. :-) Sedan vi flyttade hit har han blivit jättefin i huden och ser inte längre ut som en elefant. *s*

/Nejma