måndag, juni 12, 2006

Väntan

Mina barn har privatlektioner i klassisk arabiska varje måndagskväll. Läraren kommer hem till oss, så vi behöver inte åka iväg någonstans. Det är ju jätteskönt! Läraren är bra och har stor erfarenhet av att undervisa privat. Enda problemet är att han är totalt oförmögen att hålla tiden!

Inför första lektionen hade vi bestämt att lektionen skulle börja 17.30 och sluta 19.00, dvs 1½ timme. Fast det visade sej att den tiden var tight för oss alla, för oftast kommer vi inte hem förrän 17.15 och då skulle vi knappt hinna innanför dörren innan det var dags för lektion. Så veckan efter skulle dom börja 18.00 - 19.30. Lite dum tid för killarna iom att dom behöver ligga i sina sängar 20.00 för att orka upp i tid dagen därpå. Jag förklarade femtielva gånger för läraren att det var viktigt att han kom i tid, för killarnas skull och för att dom öht skulle lära sej nått. Tror ni han kommit i tid någon gång? Nope! Som bäst har han kommit 18.20 och som värst 19.30... Fast den gången somnade G faktiskt vid bordet innan dom var klara så jag tror han insåg själv att det inte funkar att komma så sent.

Nu är kl 18.15 och han har inte dykt upp än. Killarna slutar skolan redan 13.00 de här sista veckorna i skolan, så dom har i princip väntat sedan 15-tiden på att lektionen ska börja. Det blir en lång väntan!

Jag gillar läraren, jag har ju sett att killarna gjort stora framsteg sedan dom började med privatlektionerna, men att börja veckan med att somna på tok för sent är ingen bra början. Så jag har bestämt mej att dom ska ha lektioner juni månad ut och sedan har dom sommarlov. Till nästa termin ska jag leta upp en annan lärare, någon som inte tvingar mina barn att hålla sej vakna mer än dom klarar av. Jag har redan pratat med min lärare i marockanska och hon är beredd att göra ett försök. I så fall skulle dom kunna ha lektion i kyrkan (om han som driver kyrkan tycker att det är okey och det finns lediga rum) och kanske ha 2 gånger i veckan à 45 minuter istället. Jag tror det skulle passa killarna bättre. Men vi får se...

Läraren kom 19.05, dvs lite drygt 1 timme för sent. Så nu ska dom sluta ca 20.30... Vi får se om G klarar att hålla sej vaken.

4 kommentarer:

Maria, Sverige sa...

Det var länge sen jag konstaterade att Arab klockan går inte som våran Svenska.....;)) Är själv gift m en Arab sen drygt 10 år tillbaka, och det har orsakat endel "trubbel" under åren. Personligen så tycker jag att det är ganska viktigt att passa tiden, och det är väl det som är det värsta,inte nog att dom kommer sent, dom är inte ett dugg bekymrad över det, medans jag är så arg att det ryker ur öronen på mig där jag står o väntar. *S*

Nejma sa...

Maria - Ja, arabtid är ett helt eget begrepp som inte har ett dugg att göra med den svenska tiden. I vanliga fall bryr jag mej inte så mycket, men i just det här fallet gör det mej urförbannad, för jag betalar en massa pengar för dessa lektioner som ska hjälpa mina barn - men hur mycket lär dom sej om dom nästan svimmar av trötthet varje gång? Det är ett sånt himla slöseri både med tid och barnens kraft. Jag är rädd för att dom ska komma att avsky sina privatlektioner, för dom väntar och väntar och väntar och väntar.... Just nu frågar dom en massa gånger/dag när dom ska ha sista lektionen. Jag misstänker att dom är lika trötta på detta som jag. Så det blir definitivt en annan lösning till hösten!

/Nejma

Nejma sa...

Förresten, känner man som lärare inte ett ansvar gemtemot barnen man undervisar? Att dom ska lära sej nått? Somnar barnen är det väl nått som är fel, eller hur?

/Nejma igen

Maria, Sverige sa...

Bestämmer man en tid så är det ju: Insha Allah.......Fast personligen förstår jag inte vad Gud har med det att gör. Dom får nog ansvara för sitt eget handlande o sina egna tider själv ;)