tisdag, september 05, 2006

Mulet och grått

Det har varit mulet och grått i flera dagar nu. Jag känner mej så trött och hängig. Jag har inte riktigt kommit igång igen efter förkylningen jag hade för några veckor sedan. Och nu med våra nya tider känner jag mej totalt upp och ner. Men det är ju en övergångsperiod, för så snart vi kommit in i våra nya rutiner kommer jag att börja må mycket bättre igen, det vet jag.

Jag borde ta mej i kragen och få lite bättre ordning här hemma. Det är fortfarande rätt stökigt. Just nu befinner vi oss mitt emellan strandsaker och skolsaker, så hallen är full med badbollar, simringar, drakar och annat, i killarnas rum står deras packade ryggsäckar och diverse plastpåsar med allt sånt som inte får plats i ryggorna och min säng är full med kläder som ska lagas. Nästa vecka påbörjar jag operation "Städa bort strandlivet" och lämnar bara kvar det viktigaste (badlakan och flytdynor) för fina höstdagar då det fortfarande går att ta sej ett dopp.

Här har vi ingen höst som i Sverige. Det blir sakta kallare och regnigare, men däremellan kan vi ha riktigt varma och soliga dagar. Det har redan blivit ordentligt kyligt om mornarna och på näterna är det skönt att dra ett lakan över sej och stänga fönstren. Först i slutet av november börjar det bli riktigt kallt och fuktigt. Sedan har vi "vinter" (dvs regn i princip varje dag) fram till mars - april, då det börjar bli varmare igen. Istället för att prata om årstider borde vi nästan snarare prata om regn- och solperioder. *s*

Det är tur att vintern här inte är speciellt lång, "bara" runt 4 månader. Det blir inte så kallt, aldrig under nollan och oftast runt 10 plus på dagtid. Men pga allt regnande blir det väldigt fuktigt och fukten letar sej in i husen, oavsett hur väl man än tätar. I fjol hade vi det rätt kallt inomhus, dels för att vi inte var vana vid kylan inomhus och dels för att det var en ovanligt kall och fuktig vinter. I år ska jag vinterbona i tid: täta fönster, hänga upp tjocka gardiner, täppa till mellanrummen under ytterdörrarna, ha mattor på golven. Det är småsaker som gör stor skillnad. Och så får vi försöka se till så vi är ute så mycket som möjligt, för det är oftast varmare ute än inne! Det låter helknäppt, men det år så det funkar här.

Nåja, än så länge dröjer kylan flera månader så vi har tid på oss. Och höstterminen innebär ju att vi kan kura inomhus med läxläsning, högläsning, pyssel och annat vi tycker är kul. Och vi kan gå på långpromenader längst Corniche utan att behöva krocka med folk hela tiden. Dom flesta turisterna har åkt redan och resten åker nog under nästa vecka för även dom marockanska skolorna börjar snart. Det ska faktiskt bli skönt att återgå till lugnet och rutinerna.

5 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Jag tycker det är helt underbart att hösten är här :-)
Gott om plats pâ strandpromenaden har vi ocksâ, behaglig temperatur och alla har kommit hem frân semestrarna.
Jag ser pâ din vädertjej att ni alltid har högre luftfuktighet än här. Det är väl därför det känns sâ ruggigt när det blir lite kallare.

Nejma sa...

Halloj Anna!

Visst är det skönt att kura hemma om hösten? Jag gillar hösten, det är faktiskt min favoritårstid. :-)

Jag tror att det temperaturmässigt inte skiljer så mycket mellan Málaga och Tetuán, men just pga luftfuktigheten känns det alltid mycket kallare här. Dessutom mäter vädertjejen förhållandena inne i Tetuán, ca 10 km härifrån innåt landet, så jag misstänker att det är ännu fuktigare här i Martil. Vi har ju havet runt hörnan... Öppnar vi fönstrena hör vi vågorna slå in mot land. :-)

/Nejma

Victoria sa...

Hoppas att du känner dig piggare nu! Väntar ivrigt på nästa uppdatering...
Kram/Vic

Pumans dotter sa...

Här är en till som undrar om det inte är dags för en uppdatering snart. ;) Sköt om dig!/J

Nejma sa...

Uppdateringar kommer! Maste bara fa hem en ny dator forst... *suckar*

/Nejma