tisdag, september 05, 2006

Nya och gamla rutiner

Skolstarten närmar sej med stormsteg och nu helt plötsligt känns det inte alls kul att skolan börjar snart... Det var ju så mycket som vi planerade att göra och som inte blivit av än... Nu lär vi inte hinna göra allt det. Fast å andra sidan så tar ju inte fritiden slut bara för att sommarlovet slutar. Det kommer ju fortfarande att vara fint väder i många veckor (hoppas jag!) och vi måste ju ha aktiveteter även på helgerna.

Just nu håller vi på med "invänjningen" till skolrutiner igen. Det går så där.... Efter 3 månader nästan helt utan tider känns det jättekämpigt för både barnen och mej att gå och lägga oss innan vi blivit trötta och att stiga upp på morgonen när väckarklockan ringer är nästan omöjligt. Speciellt morgonbiten är kämpig! Usch, jag ORKAR bara inte kliva upp kl. 6 och det känns blä. Jag som vuxen borde ju föregå med gott exempel. Men näää, jag fixar det inte! Tur att det är några dagar kvar, så förhoppningsvis har jag lyckats få ordning på min mat- och sovklocka tills på måndag.

Igår var vi på Marjane. Det är det enda varuhuset som finns i hela Tetuán-området och ett av våra favoritställen. Det är så skönt att kunna strosa omkring i gångarna och "klämma" på maten och lägga ner det man vill ha i kundvagnen. Jämför man vårt Marjane med vilken affär som helst i Sverige är det inget underverk direkt, knappast heller om man jämför med utbudet av affärer i större städer som Rabat och Casablanca, men här uppe finns det inget som slår Marjane. Det är rätt dyrt att handla där, men det är inte alltid priserna i sej som är dyra utan det faktum att det är svårt att hejda sej och man lätt och ledigt fyller kundvagnen med allt sånt som man vill ha/tror sej behöva. Det är så skönt att kunna plocka fram sin shoppinglista och hitta allt på den. Handlar man här i Martil så får man alltid räkna med att möjligtvis, med rätt mycket tur, hitta hälften av det som står på listan.

Jag hade med en ordentlig shoppinglista igår. Jag har nämligen varit så organiserad och duktig att jag gjort en meny för HELA september månad! Det är en del av mina nya rutiner, få matlagningen under kontroll och inte behöva paniklaga vad som helst i princip bara för att jag inte har alla matvaror hemma. Har inte riktigt hämtat mej från chocken med månadsmenyn ännu... *s* Har aldrig fått ihop en meny för så många veckor tidigare, och utan att repetera maträtt. Jag tycker att balansen mellan olika livsmedel blev rätt bra, med några helvegetariska dagar, några dagar med kött, några med kyckling och några med fisk. *klappar mej själv på axeln* Så igår slog jag på stort och handlade mat till hela månaden. Ja, sånt som inte blir dåligt alltså - som linser, kryddor och liknande. Jag köpte även ett halvt kilo köttfärs och ett kilo kycklingfiléer. Det kommer att räcka hela månaden. *s* Jämför det med en marockansk familj - det hade varit kött till max 3 dagar....

Det märks att skolstarten är nära för en stor del av Marjane var ägnad åt skolväskor, kontorsmaterial, skolmaterial och böcker. Jättekul! Jag älskar att kolla - och handla - såna saker! Det blev en del saker till oss också. Jag är på jakt efter ett skrivbord, för jag har tröttnat på att sitta på sängen och surfa (min rygg gillar det inte!) och jag är less på att ha alla viktiga papper i högar i olika rum. Det är väldigt ovanligt med skrivbort hemma här i Marocko. Jag känner faktiskt ingen som har det. Men det verkar vara på ingång nu, för både Kitea och Mobilia (2 av de största möbelkedjorna) har extrapriser på både skrivbord och datamöbler. Jag har hittat några som jag gillar, så nu ska jag tänka på saken lite och nästa vecka slår jag nog till och köper ett skrivbord! Det ska bli skönt att få en möbel att ha datorn på, samla alla viktiga papper på ett och samma ställe och ha en bestämd plats att sitta och scrappa på. Vem vet, det blir kanske en skrivare också, om jag hittar någon till bra pris. *s* Sedan har jag mitt lilla "hemmakontor". Visserligen måste "kontoret" dela utrymme med matrummet, men det gör ingenting. Funktionalitet framför estetik. Jag bor i ett HEM, inte i en utställningslokal.... *s*

4 kommentarer:

Johanna sa...

Meny för en hel månad?! Det var inte illa. Så strukturerad och ordningsam lär jag aldrig bli.
Det underlättar säkert enormt vardagen för dig. Lagar du all mat själv eller kan man köpa färdig mat i era affärer eller på marknaden?

Hoppas att det inte var en dum fråga, men jag är bara lite nyfiken. :)

Nejma sa...

Halloj Johanna!

Jag lagar i princip all mat själv, från grunden. Det är bara sopporna som jag brukar fuska med och använda mej av "pås-soppor". Men nu har jag också hittat såna där snabbnudlar och dom har blivit en favorit här hemma.

Här i Martil finns inga halvfabrikat. Det finns inte ens någon affär med frysdisk, utan det är matlagning från grunden som gäller. Däremot brukar jag köpa en hel del kylvaror från Ceuta och transportera hem i en sån där frysväska med kylklampar: mozzarellaost, vanlig ost, grillkorv, skinka, kalkonkorv, osv. Och så köper jag en hel del mat på burk, t.ex. majskorn, olika patéer (laxpaté är supergott!), tonfisk på burk, osv. I Ceuta finns det gott om halvfabrikat, men hur får jag hem det? Vi brukar handla så mycket vi orkar släpa...

Men det blir inte alltid så avancerad mat här hemma. *s* Potatismos och muslimsk mortadelakorv (är nästan som falukorv, fast utan griskött och nästan inget fett i), makaroner och ostsås, omeletter, osv... Bara för att det är hemlagad mat behöver man inte alltid stå och slava vid spisen hela dagen. Tur nog, för det är definitivt inte min melodi!

Kram,
Nejma

Maria sa...

Och jag som ogillade Marjane massor när jag besökte det. Det var praktiskt att ha allt under ett och samma tak men det var så otroligt tråkigt och opersonligt! Gillar hellre marknaderna där man pruta lite och kolla in alla färska grejer :)

Fast å andra sidan så var jag inte beroende av att shoppa för ett helt hushåll, jag köpte apelsinjuice för 10Dh sen var det nog :) Men nog är det skillnad på priserna på Marjane och på marknaderna. Jag var även in på Top Prix (vet inte om det finns i Martil dock, det fanns då i varje hörn i Casablanca) och shoppade ibland men det går ändå inte att jämföra med alla små affärer som ligger ovanpå varandra och som är en kvadratmeter stor :)

Ja, det var min reflektion över Marjane och affärer i detta underbara land :)

Förresten, vill du se lite bilder från Casablanca så gå in på min blogg:)

Ha en bra helg!!

Anonym sa...

Hejsan! satt och surfade lite om Marocko och hittade din blogg. Har läst allting i ett kör! Otroligt intressant läsning, dessutom gav den mig massor med inspiraton till framtiden. TACK! Vi har någonting som kan jämföras med en "liknande" bakgrund, fastän jag är bra mycket yngre; 22 närmare bestämt, min partner sedan 2,5 år är Marockan, vi träffades i Spanien, där jag bott mestadels de senaste 3 åren. För tillfället är jag i Sverige och jobbar med ett internationellt projekt efter 3 mån i Kambodja. Nästa steg är att min pojkvän ska komma hit, vem vet vad som händer i framtiden, man kanske trots allt skulle pröva på att leva i Marocko för ett tag. Vad händer nu? kommer ni att bo kvar i Marocko och kommer din man dit då för att stanna? jag är lite nyfiken på er bakgrund, kulturskillnader, tips och råd mm maila mig gärna (sanodb@hotmail.com) då jag för tillfället inte har någon blogg, du kan ju alltid ta en titt på resdagboken (andvändarnamn:la rubi)om vem jag är och min tid i Kambodja. Må gott och lycka till med allt! Mvh /Sandra