torsdag, september 28, 2006

Ramadan

I den muslimska världen är man inne i Ramadan, årets heliga månad. Det är en mysig tid tycker jag. Jag är inte muslim men jag har fastat i 3 år nu. Första året gjorde jag det för att hålla min man sällskap. Tanken var att jag skulle fasta EN DAG, men det gick så bra att jag fortsatte resten av månaden av bara farten. Precis som så många andra som aldrig fastat muslimskt så trodde jag att det skulle vara jättesvårt och jobbigt, men faktum var att det inte ens var hälften så svårt som jag hade föreställt mej. Visst kändes tungan svullen frammåt kvällen och jag var lite hes, men ingen dunkande huvudvärk eller svimningskänslor som jag hade oroat mej för. Dagen gick rätt fort och sedan var det dags att bryta fastan med dadlar och ett glas mjölk. Åh, vad gott det smakade! Sedan har det som sagt var bara rullat på.

Ramadan i Marocko är faktiskt en rätt trivsam månad. Alla oficiella saker har öppet som vanligt eller bara öppet på förmiddagen, så det bästa är att utföra sina ärenden tidigt på morgonen. Affärerna öppnar i allmänhet först frammåt 11 eller 12 och har öppet fram till en stund innan matdags. Sedan öppnar dom igen några timmar senare och man kan oftast gå och handla ända fram till midnatt. Livet under Ramadan är enklare på nått sätt, var och en har fullt upp med sitt och man sköter sitt liv i sitt eget tempo. I fjol blev jag himla frustrerad av det lugna tempot men nu har jag vant mej och klarar att falla in i det jag med. Dessutom är mina barn så stora nu att jag faktiskt kan lämna dom hemma en liten stund och slipper släpa med mej dom och handla på kvällstid som jag var tvungen att göra i fjol. Dessutom behöver jag inte handla fullt lika ofta nu när jag har veckomatsedel, för jag kan passa på att handla ordentligt när jag handlar och slipper gå iväg varje dag.

Just nu kryllar det av ställen som säljer dadlar och torkade fikon. För några veckor sedan sålde samma gubbar skolgrejer inför skolstarten men nu är det alltså torkad frukt som gäller, i ungefär 3 veckor. Sedan kommer dom att satsa på billiga leksaker. Ramadan avslutas med Eid, en fest som varar i 3 dagar. Under dom dagarna ska man hälsa på släkt och vänner och då har man givetvis med sej gåvor till barnen. Det kan bli rätt många presenter som ska inhandlas så då är det praktiskt att det säljs leksaker nästan överallt. Inte för att kvaliteten brukar vara nått att hurra för, men vad kan begära av leksaker som kostar 3 - 4 kronor? Det är tanken som räknas, eller hur?

Ramadan är mer än bara att avstå från mat under dygnets ljusa timmar. Att dricka någon vätska är inte heller tillåtet, och det här är den jobbigaste biten för dom allra flesta. Man får inte heller bli arg, röka, snusa, ha sex eller ens tänka på sex under dom timmarna man fastar. Det kan tyckas vara hårda bud men tanken bakom det hela är att man ska ägna månaden åt sin själ och förbättra förhållandet till Allah (Gud). Man ska försöka läsa Koranen så mycket man kan och hålla alla bönerna. Istället för att sitta hemma och glo på TV ska man umgås med släkt och vänner och om man varit osams med någon under det gångna året så är det nu man ska göra en kraftansträngning för att verkligen lösa konflikten och bli vänner igen. Man ska också vara extra generös och ge allmosor och hjälpa dom som har det svårt. Det tycker jag är en fin tanke, att man ska ägna en månad om året till att bli sams med sin omgivning, umgås med nära och kära och försöka vara extra vänlig. Det önskar jag att alla människor hade, då skulle vi kanske ha en månads fred på jorden.

Nu när jag bor här i Marocko och jag också fastar tycker jag att jag känner en stor samhörighet med folk, speciellt frammåt 6-tiden på kvällen när det kurrar i magen på oss alla. Det känns bra att veta att alla känner lika stor förväntan inför kvällens middag och att vi alla kommer att äta vid samma tid. Vi har alltid fönstret öppet så vi ska höra när det är okey att äta middag, för då kallar böneutroparen till bön och fastan är oficiellt över för den dagen.

7 kommentarer:

Thérèse sa...

Det där med att inte dricka på hela dagen verkar jobbigast. Många muslimer bor ju i väldigt varma länder också...

Nejma sa...

Ett tips som jag har lärt mej är att dricka väldigt mycket vätska precis innan solen går upp för att på så sätt ha vattenförådet fullt liksom. Då klarar man sej rätt bra under hela dagen men huvva vad mycket man kissar dom första timmarna. *s* Fast just vätskebiten tycker jag är jobbigast med Ramadan, att vara utan mat i 13 timmar är ingen match men att inte dricka när man är törstig är inte så kul.

/Nejma

Johanna sa...

Jag försökte fasta en gång, inte ramadan då utan vanlig vätskefasta, men fick så vansinnigt ont i huvudet att jag var tvungen att ge upp efter tre dagar. Det var min koffeinabstinens som slog till, antar jag. Hade jag bara stått ut lite längre så hade det säkert gått över.

Det måste vara svårt att vara utan vatten helt och hållet när det är varmt! Det gäller att vara fullt frisk för att klara av det. Men man får skölja munnen om man spottar ut, eller hur?

Undrar hur de som bor i Kiruna gör? Det kan inte vara speciellt jobbigt när Ramadan infaller på vintern när solen inte går upp. Annars tycker jag att själva tanken med att komma till insikt om hur andra det eller att försonas med sina ovänner etc. är fin.

Nejma sa...

Johanna - Jag tror faktiskt att det är svårare att vätskefasta än att fasta muslimskt. Jag försökte en gång men jag kom nog inte till 2 dagar ens innan jag fick frossa och mådde pest. Sedan har jag inte försökt igen. Skillnaden ligger nog i att magen inte jobbar på samma sätt vid vätskefasta, så man blir kall. Under Ramadan äter man ju oerhört kaloririk mat på kvällen och det håller magen sysselsatt under en del av dagen och därför slipper man en del av dom problemen man får vid vätskefastan. Hariran som man oftast äter här i Marocko innehåller ju kött, kikärter, linser, pasta, grönsaker och vätska - det är mat man står sej länge på.

Är man sjuk FÅR man inte fasta! Så japp, man måste vara fullt frisk. Och en kvinna som har mens får inte heller fasta utan hon får ta igen sina dagar vid ett annat tillfälle istället. Är man gravid eller ammar måste man inte heller fasta utan det får man avgöra själv om man vill/orkar att fasta. Babyn och mamman kommmer alltid först.

Muslimerna i Kiruna följer tiderna i något muslimskt land, annars vore det lite fusk under vintern och outhärdligt de år Ramadan infaller på sommaren. Ramadan infaller ju olika varje år, det förskjuts ca 2 veckor per år.

/Nejmq

Nanna sa...

Tror inte att jag skulle klara det.... att vara utan vatten är inte klokt tycker jag ...det är ju vatten som hjälper en människa att överleva och att kroppen inte får stryck.

Sofia sa...

Jag har också funderat på att prova fasta någon dag. Än så länge har jag bara kommit till tankestadiet, vilket jag har varit i de senaste två-tre åren. Jag är rädd att inte klara det! A säger att jag ju kan prova att fasta en halv dag om jag vill, som barnen gör. :D

För mig handlar det nog om att jag inte har tron. Om jag vore muslim så tror jag att jag skulle klara av att fasta på grund av den religiösa övertygelsen. Men eftersom jag inte är muslim så har jag heller inte den rätta anledningen till att fasta. Mer än att prova på då. För att förstå. Jag tycker att alla som inte är muslimer o ändå fastar faktiskt gör det ääännu bättre än vad alla muslimer gör! Men, jag imponeras av alla fastare!

Kramar, Sofia

Anonym sa...

hmmm.. bra info! jag har hört att det är väldigt stora fester efter fastan.. men vad käkar man dådå???
hare bra!