torsdag, oktober 12, 2006

Mitt kök, del 2

Som ni säkert förstår vid det här laget är mitt kök långt ifrån klart än. Jag bor ju i Marocko där inget kan vara enkelt... *s*

Min kompis kom hit i måndags morse och med gemensamma krafter fick vi ner köksskåpet. Sedan gick vi och frågade efter "min" möbel. Mannen i affären trodde att möjligtvis på onsdag. Idag är det torsdag och jag har inte varit och frågat ännu. Jag har gått förbi några gånger och iom att ägaren inte hojtat på mej utgår jag ifrån att han inte har några nya möbler ännu. På måndag går jag och frågar igen.

När vi fått ner väggskåpet insåg jag att jag stött på ett litet problem. Jag hade flyttat på tvättmaskinen så det skulle bli bättre med plats men hade inte insett att vattenkranen som den är kopplad till är så förbenat stor. Det kommer inte att funka nått vidare med att behöva ställa möbeln 15 cm från väggen eller behöva göra ett hål i baksidan för att kranen ska få plats där. Så nu har jag fått en genial idé!

Jag hade helst velat byta bort mina retrokakelplattor (tack för termen Andrea! Retro är rätta ordet... Så dom är kanske riktigt inne just nu när jag tänker efter. *s*) och lägga nytt golv men just nu finns det varken tid eller pengar till att göra om hela köket från grunden. Det får bli en liten miniombyggnad istället. Mitt kök är långsmalt och dom smartskallarna som installerade tvättmaskinen mitt emot kylskåpet kan inte ha tänkt särskilt klart. Så nu ska tvättmaskinen flyttas till den mest logiska platsen - BREVID kylskåpet! Det gör att jag får en hel långvägg tom... Eller nästan, för där ska jag ju ställa möbeln jag väntar på. Men den är inte lika stor och otymplig som en tvättmaskin, så köket kommer ändå att se större ut än det gör just nu.

Jag har upptäckt en annan fördel med att få en ledig långsida. Den väggen ligger brevid badrummet. Det är oftast över 3 meter i takhöjd i gamla lägenheter och riktigt så mycket höjd behöver man inte i ett badrum. Så därför byggde man falska innertak i badrummen och ovanpå det kunde man förvara saker. Min numera tomma långvägg har en ungefär 2 kvadratmeter stor "hylla" som är cirkus 1 meter hög. Det är ju ett perfekt ställe för att förvara sånt man inte behöver speciellt ofta! På bilden ser man lite av utrymmet och krokarna där väggskåpet hängde tidigare. Jag har aldrig tittat däruppe förrut för väggskåpet var i vägen. Men idag städade jag hyllan. Och det var allt annat än lätt! Själva hyllan finns ju över 2 meter upp i luften så jag har fått stå på en stege och balansera. Gissa om det var smutsigt där uppe?!?!?! Det har nog inte blivit städat på minst 2 år, så själva "golvytan" var alldeles mörkbrun av damm, sand och matos. Jag stod på stegen och swichade runt svabben. 3 gånger fick jag byta vatten för det blev alldeles brunt och grumligt. Riktigt, riktigt rent är det inte ännu men det finns åtminstone inga spindelnät och golvet är på de flesta ställena nästan vitt. Närmast spisen går den bruna färgen inte bort, trots att jag skrubbat med svamp och klorin. Det är väl matoset som fastnat. Jag tror jag helt enkelt målar över fläckarna, så syns det inte att det varit brunt... Man får väl vara smart? *s* Och en sak är säker, det kommer inte att dröja lika länge till nästa gång jag slänger runt svabben där uppe för mitt nyerövrade utrymme kommer väl till pass.

Min svåger har en kompis som är rörmokare. Det var hans lärling som var här när varmvattenröret sprack. Jag ringde min svägerska i måndags för att svågern skulle prata med rörmokaren men sedan dess har jag inte hört av någon av dom. Har rörpelle inte varit här innan söndag går jag på måndag morgon och hämtar en annan rörmokare. Det finns gott om såna här i Martil, men inte alla är särskilt händiga eller försiktiga med andras ägodelar. Och jag vill helst undvika att få allt kaklet spräckt... Så senast måndag ska jag ha tvättmaskinen installerad! Sedan är det bara att gå och hämta möbeln och efter det börjar det roliga med att ställa tillbaka allt på plats igen.

Jag funderar på att låta ugnen stå på tvättmaskinen. Undrar om det är en bra lösning...? Någon som har några synpunkter på detta? Skulle det funka skulle jag slippa dra förlängningssladdar för det finns bara 2 uttag i hela köket och det ena funkar bara med smala kontakter. Så i praktiken innebär det ett enda uttag och det finns brevid balkongdörren. Med tvättmaskinen på dess nya plats är det lätt att plugga in kontakten där. Och om ugnen kan stå ovanpå så står den ju också helt perfekt för att använda uttaget. Enda problemet som jag ser det är väl om ugnen skulle få "hjärnskakning" av tvättmskinens centrifugerande... Det skulle jag ju iof kunna lösa genom att lyfta ner ugnen när jag ska tvätta... Jag skulle kunna spara jättemycket utrymme med den här lösningen!

På bilden ser ni mitt skåp som jag plockade ner. Här, mellan dörren och kylskåpet (som jag så klart skjuter ännu lite mer åt höger) , vill jag ställa tvättmaskinen. Och så ugnen ovanpå. Ni ser också kökets enda användbara uttag. Och mitt favvoredskap i köket, min älskade gjutjärnswok. Tung som sju svåra år men jag använder den nästan varje dag.

Förresten funderar jag på att antingen sätta hjul och en extraskiva på skåpet för att förvandla den till en flyttbar liten soffa till nått av barnen (med en tjock madrass som sittunderlag och en massa kuddar bakom ryggen blir det nog bra) ELLER måla det i någon rolig färg och byta knappar och hänga upp den i nått av killarnas rum. Vad tror ni skulle vara smartaste lösningen? Skulle inte vår hall vara så smal (80 cm bred) skullle jag ställa den där som kombinerad bänk och skoskåp.

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Men är det en micro? Isâfall kan du ju sätta upp en hylla precis ovanför tvättmaskinen, sâ att den slipper hjärnskakning ;-)
Jag brukar sätta tejp pâ kakelplattan innan jag borrar i den, sâ spricker den inte.

Andrea sa...

Det låter som en jättebra idé att göra om skåpet till en bänk! Mysigt med lite fluffiga kuddar på... Det var en ganska smart idé det där med "falska innertak", det gav mig själv nåt att tänka på... compact living,
Ha en bra dag! Andrea

Nejma sa...

Anna - Nä, tyvärr... Det är ingen mikro. Det är en turkisk ugn. *s* Det är fortfarnade rätt ovanligt att ha ugn hemma här. Dom allra flesta tar bröd och annat till gatu-ugnarna (en lokal med en enorm vedugn. Man lämnar det man vill ha gräddat, förklarar hur pass varmt det ska vara och hur länge man vill ha det i ugnen och sedan kommer man tillbakaoch hämtar det när det är klart. Det kostar någon dirham bara.). Av dom som har ugn hemma har dom flesta vår modell för den är enkel att stuva undan och bara plocka fram när man behöver den. Fast jag använder min ofta så jag vill ha min till hands. Den är rätt tung och stor så jag vet inte om en vanlig hylla skulle funka. Men kanske... Då skulle jag ju slippa hjärnskakning... Jag får kolla med någon snickare. För här kan mn inte köpa färdiga hyllor, allt ska måttbeställas...

Andrea - Marocko är verkligen compact livingkulturens högborg! Man kan hitta jättesmarta läsningar. Det var ju vanligt för att flera generationer delade hus och att få plats med en hel familjs ägodelar i ett enda rum kräver rätt bra organisationsförmåga och finurliga förvaringsutrymmen.

/Nejma

Maria, Sverige sa...

Min tanke var också en hylla, bara någon cm ovanför tvättmaskinen så att den inte får "hjärnskakning" eller ännu värre, trillar i golvet. Är ugnen jätte tung kan man ju sätta ben i framkanten,(bak kanten också om det behövs) lite diskret på var sin sida om tvättmaskinen.