torsdag, oktober 12, 2006

Fortfarande sensommar

Trots att vi är i mitten av oktober nu kan man nog kalla vårt väder för sensommar. Det är runt en 20 grader, natt som dag nu (enligt termometern på terassen har vi 23 grader just nu, kl 22.30). Det är jätteskönt! Barnen har fortfarande shorts och kortärmat på sej till skolan. Själv har jag bara shorts och linne under djellaban, det är precis lagom. Sommaren var så varm i år så det känns skönt att ha en sval period innan kölden kommer. Jag hoppas att det här fina vädret håler i sej en månad till åtminstone, men det är nog ett önsketänkande. Jag har för mej att det var kallt i fjol så här års så vädret kan tyvärr vända vilken dag som helst nu.

Vi får ju aldrig kallt som megajättekallt som i Sverige. Temperaturen brukar ligga på en 10 plus när det är som kallast. Någon enstaka gång i vintras hade vi 3 plus på natten, men det hände inte särskilt många gånger. Det är snarare så att det regnar var och varannan dag i flera månader. Mellan december och mars regnar det i snitt 6 dagar i veckan och nu pratar jag inte om nått litet stilla sommarregn utan om rena rama öppna skyar. Det är därför det känns så kallt här, för det blir så ruggigt av allt regnande. Husen här är ju inte heller isolerade på något vis utan det är tegelstensväggar med lite murbruk på så fukten tränger genom väggarna och drar ner temperaturen ytterligare inomhus. Vi klär ju på oss tjocka kläder när vi kommer IN och drar av oss tjocktröjorna när vi går UT. Det känns lite bakåvänt, jag vet... Men jag tror att det är ett typiskt Medelhavsfenomen.

Fast än så länge är det varmt och skönt. Det är synd att vi inte tillbringar mer tid ute just nu, men med Ramadan och min renovering hemma känns det som jag inte riktigt har tid/ork till några längre promenader. På söndag blir det nog en prommis med kameran i väskan.

Fotot är taget i går morse kl. 6.30 här i Martil. Visst är det grönt och fint? Och soligt... Moskén som syns på bilden är Martils stora moské. Jag vet inte hur den ser ut invändigt (som icke-muslim får jag ju inte gå in och titta) men utsidan är fin och ännu finare håller den på att bli för dom renoverar fasaden. Som sagt var, det bygggs och renoveras överallt just nu. Det blivande höghuset på vår gata har just nu 5 våningar och att döma av högen tegelstenar som ligger på körbanan brevid huset så blir det nog minst en våning till. Få se om jag kan fota det någon dag.

4 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Mmmm, här är det ocksâ jättehärligt, runt 25º varje dag. Jag älskar oktober och vâren, frân februari till maj.

Nejma sa...

Anna - Då har ni det lite varmare än oss. Men visst är det skönt när det är så här svalt? Så här skulle det kunna vara hela vintern. *s* Jag gillar nästan alla månaderna här, utom januari - mars ungefär. December kan vara kall och regnig, men då är vi ändå så sysselsatta med julen och julpyssel och så att man inte riktigt märker det tråkiga vädret. Men januari fram tills det slutar regna känns som en evighet... Som en enda lång svensk novembermånad....

/Nejma

vickan sa...

Hej, vad ar en "djellaban"? Lycka till med koket. Vickan.

Nejma sa...

Vickan - En djellaba är ett marockanskt plagg. Det är som en kappa/långklänning med huva som man drar på sej ovanpå dom vanliga kläderna. Det är jättepraktiskt! Om man t.ex. bara ska ner och köpa frukostbröd eler nått så kan man dra den ovanpå pyjamasen och ingen märker att du inte klätt på dej ännu. *s* Jag kan lägga in lite foton sedan.

/Nejma