onsdag, oktober 04, 2006

Nya språk

Lagom till det nya skolåret fick vi klartecken om en ny spansk skollag. Fr.o.m. i år ska alla barn läsa ett främmande språk redan från första klass. Tidigare var det fr.o.m. 3:an. Man kan välja mellan franska eller engelska.

B bestämde sej redan i fjol för att han skulle välja franska när han kom till 3:an. Hans allra första kompis här är en fransk kille som började i deras skola samtidigt som mina barn. Dom två hittade varandra direkt. Numera är både B och G kompisar med L och hans tvillingbror V (som går i parallellklassen) och deras storebror Be. Det gör att både B och g hör en hel del franska även i skolan och har börjat lära sej en del franska på egen hand. I våras hade B en period när han BARA ville se på franska barnprogram och ve den som försökte kolla på nått annat! *s* Nu får vi tyvärr inte längre in dom kanalerna på vår parabol så nu är dom utan franska barnkanaler. Jag får nog snart se om det går att fixa på nått sätt.

G är B:s raka motsats och har valt engelska. Jag misstänker att hans lärare inte är någon jättehöjdare på engelska, för det är sällan spanska lärare är det. Det här är dessutom en lite äldre man så han har nog lärt sej engelska i Spanien och har kanske inte tillbringat så mycket tid i något engelskspråkigt land. Så jag tror att jag kommer att behöva ge G lite extra undervisning i engelska här hemma och det gör jag jättegärna. Jag gillar engelska! Jag ska nog försöka kila förbi det Amerikanska Institutet någon dag snart och se om det finns någon trevlig engelsktalande kvinna här i Tetuán som man kanske kan bli lite kompis med. Jag skulle verkligen behöva träna lite igen, för min engelska är verkligen ruggigt rostig just nu.

Det finns både ett engelskt och ett franskt institut i Tetuán. Båda ligger inom promenadavstånd från barnens skola så till nästa år skriver jag kanske in dom där. Dom brukar ha en massa olika aktiviteter och klasser för barn. Det hade ju onekligen varit mycket enklare om båda barnen valt samma språk, men när det gäller språk tycker jag att dom måste få välja själva. Man lär sej bäst om man har en känsla för språket. I år tror jag att det räcker gott med att jag hjälper dom med läxorna. Jag kan ju flytande engelska och en del franska. Jag läste franska på högstadiet och gymnasiet. På högstadiet var det ett av mina favvoämnen (förrutom engelskan) och jag hade en UNDERBAR lärare! På gymnasiet fick vi en FRUKTANSVÄRD lärare! En militärisk liten gubbe som skrek at vi måste lära oss böja verben rätt. Prata franska kunde vi göra i Frankrike, i hans klassrum skulle vi lära oss grammatik. Så det blev som att studera ett dött språk... Och där dog min känsla för franskan. :-( Men nu när B börjat plugga franska så kanske jag också tar tag i det jag med...

Någon som vet om det finns bra sidor på nätet för barn som precis börjat lära sej franska och engelska? Förrutom Nick Jr (http://www.nickjr.com) (på engelska), för där har jag redan varit och kollat och skrivit ut en del.

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
v ickan sa...

Hej, mina barn ar alltid inne pa denna hemsidan och leker.
http://www.bbc.co.uk/cbeebies
Vickan