tisdag, november 14, 2006

Kallt idag! & mer vattenproblem

Idag är första riktiga kalla dagen. Vi har "bara" 15 grader här idag enligt väderpixin, men det är nog någon grad varmare i solen. Så i morse gick båda barnen till skolan med vintermössa, vantar och höstjackor. Täckjackorna hänger på vädring just nu, i väntan på att temperaturen sjunker lite mer.

Men det kalla vädret har medfört vissa problem för oss. Ett vattenrör sprack i natt! Detta är dessutom ett riktigt dumt rör, för det sitter så knivigt till. Sprickan sitter nästan precis där vattenledningen går in i vår lägenhet. Av någon mysko anledning har dom alltså dragit vattnet på utsidan av huset. Iof är det kanske inte så dumt, för vi slipper i alla fall hacka sönder väggen för att komma åt röret. Nackdelen är att felet sitter ungefär 3 meter upp i luften.

Det här fotot är taget uppifrån taket och rakt ner mot grannarnas lilla gård. Det är ungefär 6 meter ner dit... Eller mer, för det är över 3 meter i tak i lägenheterna och det är alltså 3 lägenheter. Det borde ge en fallhöjd på kanske 10 meter om man ramlar ner från taket eller är jag helt ute och cyklar nu?

Det gröna som syns är inte någon gräsmatta utan gräs som växer på en annan grannes tak. Och dom där genomskinliga tegelstenarna är vårt trapphus. Vattnet kom alltså in MELLAN tegelstenarna och översvämmade trapphuset. Gissa hur mycket vatten vi har samlat i ytterväggarna nu då? Det kommer att bli en KALL vinter inomhus...

Det finns 2 sätt att komma åt sprickan - antingen kommer grannen längst ner och låser upp så rörmokaren kan klättra ut genom ett fönster och komma ut på en liten innepatio som finns längst ner i huset och så klättrar han upp på en låååång stege så han når sprickan - eller så klättrar rörmokaren ner från taket, vilket också är minst3 meter från sprickan.

Det som talar mot alternativ 1 är att grannen inte bor permanent i lägenheten här utan inne i Tetuán och ingen har hans telefonnummer. Min svåger lovade leta upp grannen efter jobbet, för grannen äger en affär inne i Tetuán och via affären skulle svågern kunna få tag på grannen. Fast det blir då först ikväll. Och om svågern får tag på grannen så skulle grannen kunna komma hit tidigast runt 18 ikväll och då har det hunnit börja mörkna. Jag tror inte att rörmokaren skulle uppskatta att balansera på en liten stege minst 3 meter upp i luften i mörkret. Så alternativ 1 går bort just nu.

Just nu kör vi på alternativ 2. Om jag fattade det hela rätt är rörmokaren i skrivande stund på jakt efter en sån där hissanordning som man hakar fast på ytterväggen och så blir man nerhissad till rätt ställe, dvs mitt på ytterväggen. Problemet är att det inte finns så många såna hissgrejer i Martil och med alla byggen nu är det tveksamt om det finns någon som är ledig. I värsta fall måste dom ta ner en från Tetuán och bara transporten och dagshyran av en sån kostar skjortan...

Planen är i alla fall att inte laga det trasiga röret utan att byta ut det mot ett nytt, för har det en gång spruckit på ett ställe är ju risken stor att det spricker på ett annat ställe inom en snar framtid. Det här är ju tyvärr sånt man får räkna med när man bor i ett gammalt hus. Vårt hus hör ju faktiskt till dom äldsta i Martil. Förr byggde dom flesta bara små sommarhus med trädgård, men i takt med att marken har blivit dyrare har fler och fler rivit sina gamla hus och istället byggt flerfamiljshus med lägenheter. Vårt hus är 30 år eller nått åt det hållet (iaf om man ska gå på golvplattornas ålder), så det är klart att man förr eller senare måste byta ut alla gamla rör. Det är synd bara att allt kommer nästan på samma gång. Det är ju 3:e röret som far nu sedan i somras. Först var det varmvattenröret, sedan röret som leder vatten in i köket och nu är det alltså kallvattenröret (huvudröret). Vi planerade att fixa det nästa sommar när grannarna är på plats, det är ljust fram till sent på kvällarna och hantverkarna tar mindre i timlön. Men men.... Det blir inte alltid som man planerat. Jaja, livet är spännande nästan jämt!

Uppdatering kl 14: Rörmokaren var här igen, med en annan kille. Hissanodningen är avblåst just nu, det är för farligt. Problemet är bara att hitta någon ny variant, för på något sätt måste vattnet ledas in i lägenheten. Vi är fortsatt vattenlösa...

5 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Fy tusan!
Jag hâller tummarna för att det blir löst snart. Man vet inte hur viktigt vattnet är, färrän man är utandet...
Jag bor ocksâ i ett gammalt hus frân 60-talet, där vi hâller pâ att byra ut allt lite i taget. Rören har spruckit här ocksâ, men de sitter i innerväggarna. Nackdelen är att man hinner fâ fuktfläck och t.om. mögel innan man upptäcker det.

yasmine sa...

Oj...vilka problem. Hoppas verkligen att allt ordnar sig. Jag vet inte ens hur du klarar allt själv och vet vart du ska ringa och vem du ska vända dig till. Jag skulle nog få panik och inte veta vad man ska göra. Jag är så van vid det bekvämma svenska livet. Men jag antar att man lär sig fort när man inte har något annat val.

Hur som helst lycka till det med röret och jag hoppas att ni får inte nu mera problem. Inte ska ni behöva frysa nu när vinter är snart är.

Nejma sa...

Anna - Tack för tummarna!!! Det kommer att behövas. Det låter definitivt inte som någon höjdare med rören inne i väggarna. Nu får vi kanske vattenskador i alla fall, pga att vattnet sprutade med ett sånt himla tryck att det kommit igenom ytterväggen. Jag hoppas på många soliga dagar nu framöver så att det torkar upp. Annars får jag väl kanske ställa ett element i trappen... Fast hur dyrt blir inte det i elkostnad...? *suckar*

Yasmine - Tack! Det är ju som du säger, man lär sej rätt snabbt att leva på ett nytt sätt när man flyttar utomlands. Man kanske inte gillar allt men man lär sej hitta andra vägar runt problemen så att det i slutändan oftast blir bra ändå. Jag vet inte alls vart jag ska vända mej alla gånger, så jag är glad att jag har vänner som ställer upp i vått och torrt och hjälper mej så gott dom kan.

Nu börjar den kalla, fuktiga tiden då man definitivt fryser inomhus. Men det är tur att det finns fleecekläder. Det är ett tips inför din Marockoresa - köp underställ i fleece, det är guld värt! Och som present - fleecetäcken. Sånt uppskattas, jag lovar. Varma täcken kan man aldrig få för många av här.

/Nejma

yasmine sa...

Hej!

Tack för tips! Även om det är fortfarande svårt att tro att det vi pratar om är Afrika för att en bild om Afrika för mig har alltid varit att det är varm och skönt året runt men nu börjar jag förstå att det är inte så varm även i Afrika.

Ska absolut komma ihåg det om fleecetäcken. Har några stycken hemma och så kan man köpa de överallt nu ganska fina också =)))

Nejma sa...

Yasmine - Jag vet inte hur det är längre söderut, om det är mer "Afrika - Afrika" med varmt året runt. Kn tänka mej att det är det. Någon som kan rätta mej om jag har fel? Marocko ska man nog mer se som ett Medelhavsland, typ Spanien,Grekland och Turkiet. Tänk på att Marocko är omgivet av hav på 2 sidor (Medelhavet och Atlanten) och dessutom till stor del består av berg. Sedan har vi Sahara i söder, där det blir väldigt kallt och fuktigt på nätterna. Januari är dessutom en av dom kallaste och fuktigaste månaderna över hela landet, även om det i söder sällan blir så kallt som just här uppe i norr. Men jaaaa, flecekläder rekommenderas! Dom väger ju dessutom nästan ingenting och är sköna att ha under dom vanliga kläderna. Tänk på att centralvärme inte existerar i Marocko så var och en får värma sej bäst man själv kan.

/Nejma