tisdag, november 14, 2006

Långtråkigt...

Jag sitter här och har långtråkigt... Jag har ju inget vatten hemma så jag kan inte laga mat och jag kan inte gå på toa eller duscha (en dusch skulle annars ha suttit finfint efter allt mitt stressvettande i morse, känner mej inte sååå fräsch om man säger så). Jag kan inte gå ut för jag vet inte när rörkillen kommer tillbaka. Jag kan inte koka te (har te - abstinens!). Jag kan inte åka och hämta barnen. Jag borde passa på att göra lite julkort så jag får iväg dom och förhoppningsvis får dom till min mamma i tid till julmarknaden men jag har ingen lust att pyssla just nu!Jag tog en del kort när jag var uppe på taket för en stund sedan. Läckan syns bara från grannens del av taket så idag har jag varit där för första gången sedan innan vi flyttade hit. Jag tog lite fler kort, nu när jag ändå var där uppe. Så för att ha nått att göra lägger jag upp dom här så kan ni få ett litet hum om marockanskt husbygge och hur det ser ut bakom dom fina fasaderna. *s*

Det här fotot är taget i riktning mot havet. Husen längst bort står precis där stranden börjar. Det stora, höga vita huset gränsar till en av Martils största och längsta gator. Som ni ser är det ett gytter av små hus, tak, innegårdar och högre hus hela vägen fram till stora gatan. På andra sidan gatan är det likadant. Det är den normala byggnadsstilen här. Man bygger så högt och stort man har råd till och om man får det bättre ställt bygger man till i den mån pengarna räcker. Taken utnyttjas till max, för varje kvadratmeter boyta är välkommen.

Här bor vi! Så här ser det ut om man kollar ner från grannarnas del av taket mot "vår" innegård. Lägenheten högst upp är vår. Fönstret längst till höger är G:s rum och det till vänster är matrummet. Den där blå fönsterluckan som skymtar i nedre vänstra hörnet är vårt köksfönster. Det blev en lite konstig vinkel på det här fotot men jag ville försöka få med hela huset så som det ser ut på den delen av huset som inte vätter mot gatan.

Under oss bor alltså två familjer på sommaren. Den ena familjen delar trappuppgång med oss och dom äger halva taket. Den andra familjen har egen ingång direkt från gatan och det är dom som äger innegården. Tyvärr fick jag inte med själva innegåden på fotot men ni som sett ett spanskt hus innifrån förstår nog vad jag menar. Det är ju samma princip.
Jag skulle vilja glasa in vår balkong. Som det är nu kan jag inte använda den till något för vi har ett gäng svalbon på andra sidan innegården. Svalor än nog det närmsta man kan komma till fridlysta djur här. Man får inte skjuta dom. Men vi hr fruktansvärt mycket svalor här på sommaren! Hela balkongen är totalt invaderad! Fullt med fågelbajs... Det är såååå himla ÄCKLIGT! Därför skulle jag vilja bygga in balkongen på nått sätt - för att slippa äckelfåglarna och för att kunna utnyttja balkongen som förvaringsrum eller kanske torkrum på vintern. Fast då blir ju både G:s rum och matrummet "innerum" utan utvändiga fönster och det kan ju göra hela lägenheten mörk. Så vi funderar än så länge på hur vi ska lösa det hela.

Så här ser det ut precis brevid vårt hus. Det är alltså huset som ligger vägg i vägg med vårt. Det är bara en våning högt på ett ställe och två våningar på ett annat. Och vägg i vägg med detta lilla hus står ett fyrvåningshus som dessutom är ihopbyggt med vårt lite längre in, dvs bakom det lilla låga huset! Det är svårt att förklara, för marockansk byggstil saknar den logik och dom byggnadsplaner som alla hus i Sverige har. *s*

Huset mitt emot är det som syns från vår lägenhet. En gång i tiden var det en grundskola och rummen på taket var lektionssalar. Numera är det ett äldre par och deras son som bor i skolan. Jag tror att det är läraren och hans fru. Huset är i väldigt dåligt skick men jag misstänker att dom inte har råd att rusta upp det. Deras son är förståndshandikappad så han lär inte heller kunna rusta upp huset. Jag tror att dom har en son till, som bor utomlands. Den dagen hans föräldrar går bort ärver han en riktig guldgruva för deras tomt är rätt stor och huset är väldigt rymligt. För tyyvärr går ju utvecklingen här mot allt högre hus och lägenheter istället för enfamiljshus med trädgård. Jag antar att det är det dom kallar utveckling...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Nejma, det är Amina från Sadiqa/fd.Sadaqa! Jättekul att se din blogg!!! Hoppas ni får lagat läckan snart, du är så stark som klarar allt!!!

Nejma sa...

Hejsan Amina!

Tack!!! Om jag är så stark vet jag inte. Känns inte så just nu. Men när man inte har nått annat väl är det ju bara att bita ihop och hoppas att allt fixar sej. Och allt som oftast måste man ju ta saken i egna händer, speciellt här där minsta lilla grej kan ta en evigheters evighet...

/Nejma

Barbamamma sa...

Stackare. Vi hade återkommande vattenproblem i vårt förra hus. Vet hur det är. Lycka till.

Pumans dotter sa...

Tråkigt det där med läckan! Hoppas att ni får den fixad snart. :)

Svalor, hmm, då är det mycket "skrik" hos er på kvällarna.

Nejma sa...

Barbamamma - Ja, vattenläckor är INGET kul! Har konstaterat att man kan klara sej rätt väl utan el i några dagar (det finns ju stearinljus och ficklampor + täcken om det blir kallt) och utan gas (man kan leva rätt bra på mackor och mjölkchoklad) men att leva utan vatten är pest! Bara en sån sak att inte kunna spola på toa... Huvva! Det ska bli skönt när allt är klart! Det blir nog en liten fest här hemma då, för barnen och mej.

Pumans dotter - Vi har inte bara svalor, vi har syrsor också. Så det brukar bli kvällskonserter här om kvällarna. *s* Fast vi märker inte så mycket av dom längre, vi har vant oss. För en sak är säker, det är sällan helt tyst här i Marocko.

/Nejma

Anna Malaga sa...

Nejma, jag har ju en liknande innergârd och samma svalproblem (fast bara pâ vâren)
Jag brukar klämma fast sonens mest skräckinjagande mjukisdjur i fönstren, dâ blir de störda och vill inte bygga bo i närheten. Alltsâ jag har en orm i ett fönster, en björn i ett annat osv - ser urkul ut!

Nejma sa...

Anna - Tror tyvärr inte att det hjälper med mjukisdjur på våra svalor. Det är ju MAROCKANSKA svalor så jag tror att dom är rätt härdade. Jag har försökt med läskiga masker, men det gick dom inte på. Vi har också försökt ha olika band och typ trådrullar och sånt hängande i gallret på utsidan så det skulle fladdra och rassla men det sket dom bara på.... Så jag får försöka med nått annat till i vår. Just nu verkar dom vara borta i alla fall, har kanske dragit till Kanarieöarna eller nått annat varmt ställe. Men jag ska försöka med en orm i G:s fönster i alla fall, det är ju helt klart värt ett försök.

/Nejma

Camilla sa...

En länk till dig som älskar stämplar : http://www.busbra.se/webshop