torsdag, februari 08, 2007

Jobb, jobb, jobb!

Jag har fått jobb! Eller rättare sagt, nu börjar det röra på sej med mitt lärarjobb. Idag ska jag träffa min chef och mannen som är ansvarig för datorerna i katolska kyrkan i Tetuán. Om allt går enligt planerna är det nämligen där vi ska hålla till med min första kurs. Om någon inte läst om alla turerna kring mitt jobb kommer här en kort sammanfattning: Jag är utbildad webmaster och dataprogrammerare men pga språksvårigheterna här (jag pratar inte tillräckligt bra franska eller arabiska) har jag inte haft några planer på att söka nått jobb inom det området. Däremot har jag sagt ja till att jobba som voluntärlärare inom en kulturförening som hör till katolska kyrkan. Jag kommer att få betalt men lönen är mer symbolisk än nått annat, så jag kommer inte att bli rik ekonomiskt på mitt jobb. Mitt första uppdrag blir att hålla i en kurs på 2 eller 3 kurstillfällen för att se till så att alla voluntärlärarna har en bra grund att stå på i IT-kunskap inför en serie kurstillfällen vi fått sponsrade av Instituto Cervantes och spanska staten.

Nästa steg blir att jobba som lärare inom föreningen varje lördageftermiddag och eventuellt också någon förmiddag/vecka. Om allt känns bra kommer jag att kunna utöka antalet timmar och om jag känner för att ägna mej åt läraryrket mer på allvar finns det kanske en chans att gå på kurs inom Instituto Cervantes regi för att möjligtvis jobba även åt dom eller kanske på någon av de spanska skolorna i Tetuán. Eller så kan jag kanske hitta jobb på något av de spanska företagen. Det är helt upp till mej.

Jag är jätteglad över att det har börjat röra på sej för det här är nått som vi har pratat om i flera månader och så har allt blivit skjutet på framtiden. Men nu är det alltså på G! HURRA!

Jag har föresten fått ett annat jobb också. Som telefonförsäljare på ett spanskt företag som håller på att etablera sej i Marocko. Men lönen är inte så mycket att hurra för, det är ju ett okvalificerat jobb och arbetstiden krockar med barnens schema. Det skulle innebära att jag måste anställa en barnflicka eller behöva pussla med kompisar så att dom tar hand om mina barn några timmar varje vecka. Och om barnen blir sjuka och måste vara hemma från skolan förlorar jag antagligen jobbet. Det känns inte som några höjdarpremisser direkt. Så jag tror att jag struntar i det jobbet och satsar på lärarjobbet istället. Dessutom vill jag ägna lite mer tid åt mina arabiskastudier, för jag vill verkligen kunna prata marockanska. Med bättre arabiskakunskaper skulle mina möjligheter på den marockanska arbetsmarknaden öka avsevärt.

Idag har jag suttit några timmar och förberett mina lektioner. Just nu håller jag på med Word och sedan ska jag fortsätta med allmän IT-kunskap, mail, webben och sökmotorer. Jag tror att det är ungefär vad mina lärarkollegor behöver för att kunna tillgodogöra sej kursen på Cervantes. Jag kommer nog att vara lite osynlig här de närmsta dagarna för nu är det full fart frammåt som gäller med mina förberedelser! Hurra, vad det här är kul!!!

Förresten, regnet vräker ner här igen. Det blåser ordentligt och rutorna skallrar. Jag undrar just hur mina plantor på taket har det, för det bullrar oroväckande därifrån ibland. Mina plantor på terassen har rasat omkull så i helgen blir det Operation Storstädning där. Men det är rätt varmt i luften för det blåser varmluft från bergen och den är torr, till skillndad från den kalla, fuktiga luften som kommer när det blåser från havet. Här är vindarna väldigt viktiga och folk pratar konstant om ifall det blåser "levante" eller "poniente". Det märks att det här var en fiskarby tidigare, havet spelar en väldigt viktig roll i folks liv.

8 kommentarer:

Helena T sa...

På Mallorca (där jag bodde tills nyligen) heter vindarna också llevant och ponent och sånt... Det är lite fint tycker jag!

/Helena

Anonym sa...

Hej! Jobb ja! Precis vad jag har i tankarna också och jag är så glad att jag blev länkad till din sida. Jag läser tv-produktion på kaggeholms folkhögskola utanför Stockholm och vår klass ska till marocko, Rabat på måndag för att göra varsitt reportage. Jag behöver någon som kan tipsa om landet och guida mig till de rätta kontakterna. Jag vill hitta subkulturen i landet, ska göra om ungdomar som uttrycker sig genom musik, poesi, dans, vad som krävs för en positiv revolution. Har du en maildress, så pratar jag gärna mer!
Maja

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Nejma sa...

Helena T - Visst är det samma ord. Här pratar en stor del av befolkningen spanska mer eller mindre bra och då blir det spanska ord för många saker. Det finns arabiska ord för vindarna också, "sharqi" heter den ena och vad den andra heter kommer jag liksom aldrig ihåg. :-(

Maja - Ett mail kommer!

/Nejma

Pumans dotter sa...

Nej, men var kul för dig! Ett stort grattis till nya jobbet!

tolken sa...

Grattis! Hoppas att det går bra. Arabiska tycker jag verkar enormt svårt. Det och polska. Fast när man lever i det blir det ju annorlunda förstås.

Johannes sa...

Hej! Verkligen en intressant blogg. Jag hittade den för jag googla efter jobb i marocko.

Har en kompis som är Marockan som letar jobb. Han har fyraårs högskoleutbildning i Engelska men är fast någonstans mellan korruption och att inte ha några pengar och inga kontakter.

Det är en grymt duktig kille, har du några tips på hur och var han kan hitta jobb?

Om du har det eller inte skulle jag bli vansinnigt glad om du kunde maila mig på:

bi06jr7@student.lth.se

Tack för ditt intresse!

Nejma sa...

Johannes - Jag svarar dej här, hinner tyvärr inte svara via mail just nu. :-( Hoppas du hittar mitt svar...

Tyvärr har jag inget supertips att ge dej. Arbetsmarknaden ÄR svår i Marocko och som du säger, bra kontakter öppnar många dörrar. Men en möjlighet är ju att han antingen söker jobb på någon av de internationella eller amerikanska skolorna som finns runt om i Marocko. Jag har ingen aning om hur lönerna ligger där, men troligtvis ligger dom högre än för en lärare i kommunal skola. Engelskan är på stark frammarsch här, så lärarjobb finns det alltid. Skulle han ha ett visst startkapital skulle han ju kunna starta en egen språkskola. Vet du vilken stad han kommer ifrån? Utsikterna är nog betydligt bättre i t.ex. Agadir, Rabat eller Casa än i städer som Ouarzazate, Oujda eller Chauen... Det finns inga svenska företag i Marocko han skulle kunna jobba för, som t.ex. översättare och/eller tolk?

Tyvärr har jag inget konkret att komma med men jag hoppas att din kompis hittar nått!

/Nejma