fredag, mars 09, 2007

Vardagsmotion

Det var länge sedan jag yogade. Alltid är det nått som kommer i vägen, som t.ex. mycket att göra eller att jag ätit/druckit för nära inpå mitt planerade träningspass. Men jag lyckas hålla mej i rätt bra form ändå och julhullet verkar vara på väg bort. Förklaringen heter vardagsmotion...

Jag går en promenad varje dag. Det brukar bli minst en halvtimme/dag, ofta mer. Jag gillar att promenera. En annan sak som jag har upptäckt är jättebra vardagsmotion är att gå i trappor. Det här är en av mina favorittrappor. Den har ca 90 trappsteg fördelade på "vanliga" trappsteg som dom ni ser på bilden, spiraltrappsteg och långa trappsteg som kräver 1½ vuxensteg mellan varje trappavsats. Trappan svänger, passerar framför det lilla huset och fortsätter sedan uppåt igen åt vänster. Man blir ordentligt varm av att gå upp för den, speciellt om man skyndar sej på. Jag blir alltid andfådd innan jag kommer hela vägen upp, så där har jag ett träningsmål - fixa att ta mej upp för hela trappan utan att bli andfådd. Det målet ska vara nått innan sommaren.

Det finns gott om trappor och backar i Tetuán. Hela staden är byggd på Dersas sluttning så nivåskillnaderna är rätt markanta. Busshållplatserna ligger i den nedre delen av stan medan medinan och city ligger en nivå högre upp. Sedan finns det bostadsområden också ännu en bra bit högre upp. Hållplatser för "grand taxi" finns det lite här och var. Varje "rutt" har sin egen hållplats. Några rutter börjar i city, andra i nedre delen. Det gäller att man vet vart man ska och var man ska ta taxin. Inne i staden kan man ta en "petit taxi". Den har inga förbestämda rutter utan den åker dit kunden vill. Taxameter finns inte så det gäller att göra upp om priset innan man kliver in i taxin.


En annan dag kommer jag att skriva om lokaltrafiken här och hur man tar sej runt i stan. Här ser ni i alla fall en bild från nedre delen av Chellal, området där en del av lokalbussarna stannar. Bussen längst till höger kör utåt Oued Laou-hållet om jag inte är helt ute och cyklar, de 2 grönaktiga bussarna i mitten kör rutten Martil - Tetuán och den blå längst fram går mellan Tetuán och Rincón, vissa turer ända till Castillejos. Jag åker ofta lokalbuss, jag tycker att det är rätt avstressande. Det tar den tid det tar liksom, inget jag kan göra åt saken... Det är perfekt för att meditera!

6 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Fina bilder!
Trappor är jättebra. Jag bor pâ fjärde vâningen utan hiss ;-)

Brazilian Linda sa...

vardagsmotion är alltid bra!! :)

fitness bloggen hittar du på:
http://www.dailypowerwalk.com

Kram!

ps: det gör inget att du inte kommenterar så ofta, du är förlåten :) o jag ska bli bättre pa att hälsa på dig med :)

Thérèse sa...

Jag tycker mycket om att gå långa promenader , man kopplar av och rensar hjärnan och får motion. Tyvärr är jag kass på att göra det men nu har det varit så soligt och fint och det känns att våren är här så jag ska skärpa mig.
Du och jag borde absolut sätta igång någon yogautmaning som du skrev. Jag har varit usel på att yoga och jag vet att jag och mina dåliga knän mår jättebra av det.

yasmine sa...

Jag älskar promenera, vädra lite hjärnan och samtidigt få frisk luft och få igång kroppen. tyvärr hinner jag inte alltid göra det.

Vilka fina bilder du har tagit. Jag är tillbaka från Marocko men längtar så mycket tillbaka och dina bilder får mig att minas hur underbart och skönt det är där.

Lokaltrafiken är ju inte den bästa men bra att det finns överhuvudtaget någon. Åkte allt som går att åka i Marocko. Vi tog ibland stora taxin istället för bussen. Det var inte så mycket dyrare men bekvämare och snabbare. Bussen som sagt är så långsamt. Det värsta är nog att man måste ibland vänta länge på en buss och man vet aldrig när den kommer. en gång så tror jag att jag och min man väntade i 45 minuter om inte mera. Däremot så när man tar petit taxi i Rabat så har de taxameter så man slipper att komma överens om priset utan det fungerar precis som här i Sverige.

Nejma sa...

AnnaMA - Ja, trappor är bra! Jag såg trappan på din blogg. den gillar jag däremot inte! Jag har höjdskräck...

Linda - Jag har lagt upp länken till PowerWalk nu. Jätteintressanta inlägg! You go girl!!! *kram*

Thérèse - Jaaaaa, en yogautmaning är precis vad jag behöver! I morgon börjar killarnas lov, då ska jag verkligen försöka ta mej i kragen och komma igång med yogan igen. Även om det bara så blir ett minipass på 20 min på morgonen. Fast mediterar gör jag ju i princip varje dag och jag försöker äta nyttigt och tänka på ahimsa, så även om jag nu inte direkt gör några asanas så finns ju yogan med i mitt liv ändå.

Yasmine - Rabat verkar vara en mycket, mycket mer modern stad. Jag bor ju som sagt var i en liten stad, så det lär dröja ett bra tag innan det moderna livet hunnit hit, på gott och ont. När åker du ner till Marocko nästa gång?

/Nejma

yasmine sa...

Hej!
jo, jag förstår att Rabat är mycket modernare stad och Casablanca är det inte ens idé att prata om. Var där över en helg och deras bussar är mycket bättre än de i Rabat.
Jag vet inte exakt när vi kommer åka ner igen men jag hoppas inom snar framtiden. Vill åka ner till sommaren men jag tror inte att vi kommer ha möjlighet att göra det så snart men vem vet. Man kan ju alltid hoppas :)))
Ha det så bra.