onsdag, augusti 01, 2007

Yoga för nybörjare

Idag chattade jag med en kompis och hon berättade att hon inte mår så bra. Hon är på väg att bli utbränd men har inte råd att sjukskriva sej mer än någon dag här och där. Är inte det fruktansvärt? Hur sjuk ska man behöva bli innan man får en möjlighet att bli riktigt frisk? Att kämpa mot utbrändhet är ingen lösning som håller i längden och enstaka sjukdagar här och där tär bara på ekonomin. Jag önskar jag hade ett trollspö så jag kunde trolla min kompis frisk. Innan jag flyttade hit var jag sjukskriven i 4 månader för just utbrändhet, så jag vet precis vad hon går igenom.

Jag sa åt min kompis att börja med yoga. Det är vad som hjälpte mej igenom de jobbigaste dagarna och det som håller mej på benen när det känns jobbigt. Yoga är bra mycket mer än att sitta i lotusställning och meditera eller slänga fötterna bakom öronen. Själv orkar jag inte sitta i lotsställning speciellt länge och fötterna befinner sej fortfarande ljusår från mina öron, så jag är kanske inte någon riktig yogi ännu. *s* Men vem vet, med idog träning så går det kanske.

För att börja yoga behöver man inte så mycket. Bekväma kläder, ett någorlunda varmt rum, en yogamatta. Yogamattan är viktig, speciellt om man sysslar med Power Yoga för då svettas man mycket och behöver en matta som inte far iväg.

Det här är min favoritDVD - Astanga Vinyasa - en introduktion.
Det är ett relativt enkelt program som man kan köra ett bra tag, även när man kommit över det totala nybörjarstadiet. Ju bättre man blir, desto mer kan man ta ut rörelserna och hålla kvar dom längre. När man sedan känner sej redo för att gå vidare finns det ytterligare 2 DVD:er i samma serie.

Men egentligen behöver man inte ens en DVD för att börja yoga. Det finns ju både böcker och tidningar om yoga. Jag har en del yogaböcker som jag tänkte recensiera de närmaste veckorna. Jag har några stycken men det finns många, många fler på min önskelista. *s* Just kombinationen yoga och böcker tycker jag är suverän.

Om man inte har råd med varken en DVD eller en bok (det är ju inte säkert att det finns så gott om yogaböcker på biblioteket heller) så finns det ju flera sajter på nätet där man kan lära sej en hel del grundläggande yogarörelser. Men att skumma igenom nätet tar tid, så jag tänkte jag skulle hjälpa er lite på traven.

En asana (rörelse/ställning) som passar perfekt för stressade och utbrända är Viparita Karani. Det är verkligen JÄTTESKÖNT att lägga sej ner en stund när man kommer hem från jobbet/skolan och vila med benen upp längst väggen. Den här asanan sägs bota depression, stress, sömssvårigheter, åderbråck,PMS och mycket annat. Ge dej själv 5 - 10 minuter varje dag, det är du värd!

2 kommentarer:

Sofia sa...

Gulle!!!

Kramar, Sofia

Ingela sa...

Hejsan
jättekul att hitta din bogg.
Japp håller helt med. Yoga är totalt underbart att ägna sig åt.
Ashtanga yogan är den jag hittade hem i också *ler*

Återkommer gärna och läser mer om din vardag och tankar.
Så lägger dig i favoriter. Hoppas det är ok!