tisdag, oktober 16, 2007

Bort med tiggarna!

Nu under ramadan har det pratats mycket på TV, både den marockanska och den spanska, om tiggarna i Marocko. Jag har tyvärr inte sett programmen själv, för vår TV funkar inte just nu. Killarna har lyckats få antennkabeln att lossna så vi ser bara snöfall över Atlasbergen just nu.

Det finns gott om tiggare i Marocko, alldeles för många. En ny lag har visst trätt i kraft eller kommer att träda i kraft inom en snar framtid som gör tiggeri förbjudet. Och de marockanska myndigheterna går ett steg längre - att ge pengar till tiggare blir också straffbart! Att det blir straffbart att tigga på gatorna kan kanske vara ett sätt att få bukt med problemen. Drastiskt med kanske effektivt. I alla fall för dom som tigger istället för att skaffa sej en utbildning eller en bättre sysselsättning. Kanske kan det få fler föräldrar att skicka sina barn till skolan. Att utnyttja sina barn för att tigga kan leda till fängelsestraff. Det är ju en positiv utveckling. Tror jag. Problemet är bara att många av tiggarbarnen inte ens är tiggarnas egna utan "hyrda" barn. Fattiga föräldrar med många barn hyr ut sina barn till tiggarna, för att höja tiggarnas dagsförtjänst och ha en mun mindre att mätta.

Myndigheterna säger att Marocko kan ta hand om sina tiggare, att det finns sociala nätverk som kan hjälpa dom fattiga så dom slipper tigga. Problemet är bara det att dom fattiga inte alltid känner till nätverken och organisationerna. Och tyvärr räcker inte nätverkens resurser till för alla som skulle behöva hjälp. Marockos fattiga, speciellt barnen, är i stort behov av hjälp utifrån, genom de många frivilligorganisationer som arbetar med olika projekt, driver barnhem, yrkesutbildning för ensamstående mammor och delar ut matpaket till barnfamiljer.

Jag hoppas att den nya lagen går hand i hand med ökade resurser till de sociala myndigheterna och en ökad förståelse bland befolkningen av vikten av att skicka barnen till skolan och låta dom få fullfölja sin utbildning. För att få bukt med tiggeriet måste man först kunna erbjuda ett alternativ. Det ska bli spännande att se om vi börjar märka någon förändring inom de närmaste månaderna.

4 kommentarer:

Walking sister with flip flops sa...

Hej/Assalamu aleykum! På något sätt hamna jag på din blogg, (googlade diverse grejer) och vips, "Nejma i Marocko", jag checkar in bloggen, och och därefter dagboken....Jag kan bara konstatera; Grym blogg!

Encantada hermana!

Anna Malaga sa...

Bra skrivet! Man kan inte bara lagstifta utan att erbjuda ett alternativ..

Walking sis with flip flops sa...

och så till ämnet....Håller med dig fullständigt, vad gäller avskaffningen, eller rättare sagt införandet av straff för tiggeri. Det kan få människor att tänka om och skicka sina barn til skolan igen, det gynnar både barnet och föräldrarna i längden. Grejen är att det kostar mer att skicka barnen till skolan för att skolamaterial, skolunifomer, eller dräkt (ser ut som en labbrock, om jag minns rätt), samt lunch när barnen kommer från skolan, kostar en hel del.
Lösningar kan inte lösa sig själva utan det måste inrättas någon form av system, som hjälper den behövande att komma på traven, såsom månadsbidrag till studerande barn, på så sätt tynger det inte föräldrarna som tidigare skickade sina barn att tigga, och det här månadsbidraget är en investering för själva staten som i sin tur kommer att få tillbaka när den här studenten fått sin utbildning och börjar tjäna sitt land.

Som sagt en hjälpande hand behövs...

Boella sa...

Oj, återigen Nejma, vad intressant. Jag har sett de där tiggarna förstås. Kan inte uttala mig om lagstiftningen, om den kompletteras med sociala insatser så visst. Ja, men. Marocko förändras tydligen också till ett modernare samhälle. Men å andra sidan. Islam har ju en tradition att ge fattiga pengar. 5 % eller vad det är. I förgår stod en Somalisk kvinna framför mig i kön på ICA och hade inte pengar så det räckte. Jag betalade det som fattades och kände mig som en god muslim, fast jag är inte muslim :). Mannen i kassan rörde inte en min, det gör han aldrig. Det är hans Ica-butik.