lördag, oktober 13, 2007

GPS för bättre körning


Att driva ett företag är tufft och som egen företagare måste man hela tiden se sej om efter nya hjälpmedel som kan underlätta eller förbättra arbetet. Kostnadseffektivitet är viktigt för att kunna driva ett framgångsrikt företag. Folk i åkeribranschen och företag där jobbet kräver långa sträckor bakom ratten (t.ex. rörmokare, målare, takläggare, murare, sotare, osv.) kan tjäna på att skaffa en bra GPS till varje bil.

GPS är en akronym av Navigation Satellite Timing and Ranging Global Positioning System, dvs satellitnavigering. Satelliterna gör det möjligt för alla med en GPS-mottagare att bestämma sin position, oavsett väder, dag som natt, och var som helst på jorden. När jag tänker på GPS tänker jag annars mest på en resruttsplanerare. En behändlig liten apparat i bilen som talar om när det är dags att svänga. Tänk så många gräl en sån apparat kan undvika. För vem har väl inte varit med om en het diskusion om färdvägen och kört fel för att man missat avtagsvägen eller för att höger helt plötsligt "bytt plats" och blivit vänster?

Men en GPS är mycket mer än så. GPS Insight är ett USA-baserat företag som erbjuder en av de bästa GPS-mottagarna med inriktning på företag på den amerikanska marknaden . De ger en komplett daglig redovisning av förarens aktivitet och för varje undividuell bil som företaget äger: bl.a. var bilen befinner sej för ögonblicket (uppdateras varannan minut med en detaljerad karta från Google Earth. Fungerar dock endast i USA och Kanada), när den startat och stannat, bensinförbrukning och hastighet. Företag som betalar förarna per arbetad timme kan dra stor nytta av detta program, eftersom det räknar ut förarens faktiska arbetstid. Det går också att se om bilen används privat, t.ex. efter arbetstidens slut eller på helger. Genom att få information om bensinförbrukning kan man se om det går att dra ner på den utgiften, t.ex. genom att anpassa körningen till väglaget eller genom att föraren får information om bensinsnål körning.Att installera hårdvaran är väldigt enkelt. Det är en liten apparat som man pluggar in direkt i bilens övervakningssystem. Den kräver ingen programering utan levereras klar för användning. Det tar bara någon minut att installera och företaget kan börja utnyttja GPS:ens fördelar direkt från första början.

En annan fördel med GPS Insight är deras support, som har jouröppet dygnets alla timmar. För mer information, kolla in på deras blog, där ni också hittar intressant information om annat satellitrelaterat.

Inga kommentarer: