måndag, oktober 01, 2007

Tillvalsämnen

I inlägget under detta har jag skrivit om min utbildning och antalet poäng jag behöver. Jag hoppas på riktigt många kommentarer så jag får hjälp med att fatta ett beslut som kan passa mej och min situation.

Följdfrågan är givetvis - VILKA ämnen ska jag läsa? Jag måste välja 40 poäng Tillvalsämnen och 20 poäng Fritt val.

Jag är, som en del av er vet, halvkatalanska. Tyvärr pratar jag inte katalanska men förstår en hel del. Jag skulle verkligen vilja kunna katalanska, dels för att det är ett väldigt vackert språk och dels för att det faktiskt är ett språk som öppnar många dörrar i Spanien idag. För att få ett administrativt arbete i Katalonien krävs kunskap i katalanska och det begränsar ju mångas möjligheter, så poäng i katalanska verkar vara ett smart drag.

Men nu till kruxet: Man får bara läsa 10 poäng katalanska som Tillvalsämne. Vill man läsa alla 30 poäng som universitet erbjuder måste man ta resterande poäng som Fritt val. Det gör att man inte har någon möjlighet att välja någon annan inriktning som Fritt val. Ok, det kan jag leva med. För dom kurserna jag är intresserad av som Fritt Val finns dessutom som Tillvalsämnen. Så det fixar sej ändå.

Jag funderar på följande kurser som Tillval:
Enseñanza de la Lengua Española (10 p.) - Precis det jag vill jobba med!
Introducción a la Filología Románica (10 p.)
Español en América (5 p.)
Retórica (5 p.) ELLER Sociolingüistica
Lengua y Literatura Catalanas I (10 p.)

Och då som Fritt val:
Lengua y Literatura Catalanas II (10 p.) och Lengua y Literatura Catalanas III (10 p.)

Vad tror ni om det? Om jag inte väljer att börja med katalanskan i år måste jag läsa 2 kurser katalanska ett annat år. Det kan kanske bli lite tufft eftersom jag antar att kurs II bygger på kurs I och om man inte har grundkunskaperna kan det vara svårt att fixa grammatiken. Någon här (förutom min pappa alltså) som kan katalanska och som kan berätta hur mycket gramatiken skiljer sej från spanskan? Skulle jag fixa att läsa kurs II och kurs III samma år? Eller är det smartare att börja med katalanskan redan i år och hoppas på hjälp från släkt och vänner? Jag känner ju en katalan här som jag vet gärna ställer upp och pratar katalanska med mej, men han kan inte hjälpa mej med gramatiken.

5 kommentarer:

Helena sa...

Oj, ska du plugga där nere. Du måste vara duktig på språk.
Har ni det varmt och skönt, här går vi nu och fryser.
Svampen är inte ätlig, men jag älskar skog och natur så det spelar ingen roll. Det är vackert ändå.
Kram.

KARLAVAGNEN sa...

Maca, tens que estudiar catala, aixo podem practicar junts. He perdut el catala que he estudiat... Doncs escolta i repeteix

Tolken sa...

Absolut ingen koll på katalanska jämfört med kastellanska (är det så det heter, det som är spanska för oss vanliga dödliga?)
Men när jag läser dina inlägg verkar det som om du verkligen vill läsa katalanska. Jag tycker du ska läsa katalanska!

Pumita sa...

Grattis, Nejma! Vad kul för dig! Jag kan tyvärr inte ge dig några råd men skulle själv tycka att det var jättespännande att läsa katalanska. Lycka till med studierna!

Monica sa...

Hej! Tja, jag får väl sälla mig till skaran som kan katalanska. Hur svår är grammatiken? Ja, ganska mycket svårare än spanskan. Men, när man läser spanska på den nivån det blir för dig är det mer ur ett lingvistiskt perspektiv, och då är det liksom "annorlunda". Själv ska jag ta mig i kragen och göra provet som "alla" katalaner som aldrig fick läsa katalanska i skolan har försökt sig på (nivell c de la generalitat). Undrar dock - är det NYBÖRJARKATALANSKA, dessa poäng? Finns någon sådan information? Det är ju inte riktigt samma sak att läsa "grammatiken" till ett språk som man redan "kan" och att lära sig ett nytt språk. Fast, du kan ju förstås en del.

Det knepigaste är alla stavningsregler, och els pronoms febles. Men, egentligen är det mest det. Samt massor av utttryck som är annorlunda, men, jag tror du klarar det utan några större problem, du VILL ju (oftast är det attityden som är anledningen till att folk inte lär sig någon katalanska...) Som du ju vet brukar lenguas y literatura dock innebära rejält stora mängder studier som ska gås igenom, och bara det i sigkanske kan vara en anledning till att inte göra båda kurserna samtidigt,då du ju har en del annat också, om man säger så....

Lycka till! i - karlavagnen, no sabia que parlaves català, m´alegro molt! Qué bé!