måndag, november 19, 2007

Regnet är på väg

I morse fick jag höra att det snöar ordentligt i norra Spanien och att det regnar i Portugal och på Kanarieöarna. Det betyder att regnet är på väg mot oss och troligtvis når oss i morgon eller övermorgon. Nu börjar regnperioden, årets kallaste och jobbigaste period.

Det märks att regnet är på väg. Temperaturerna har sjunkit nu de senaste dagarna. I morse var jag tvungen att ha på elementet för första gången sedan i våras. Det funkar bra fortfarande. Fast tyvärr värmer det bara just i det rummet där det står och knappt ens det om det är riktigt kallt och det drar fruktanskvärt med el. Elen här är fruktansvärt dyr. Det gör att dom flesta helt enkelt låter bli att använda element och bäddar ner sej under täcken hemma istället. Att inte använda element gör att det blir väldigt fuktigt inne av allt regnande ute. Väggarna är ju av tegel och cement och blir kalla och fulla med fukt när det regnar mycket och då blir det ju givetvis fuktigt inne med. Efter ett tag börjar det lukta unket inomhus. *urk*

I år tänker jag köpa ett gaselement! Jag kollade på några i fjol men köpte inget då. Dels är dom väldigt dyra och dels har jag alltid tyckt att det är lite läskigt med gas. Men efter att ha pratat med kompisar som har det har jag insett att bara man är försiktig och följer säkerhetsanvisningarna så är det okey. Man har ju aldrig elementet på på natten utan bara när man är i närheten och kan kolla att allt funkar som man ska. Sedan måste man komma ihåg att vädra lite också, samtidigt som man har elementet igång, för det "äter" syre och om man har det på för länge kan syret inne sjunka för mycket. Ett gaselement kostar runt 1500 - 2000 DH har jag för mej,men jag tror man tjänar in det på en säsong. En vanlig vintermånad gör vi av med runt 400 - 500 DH på el, eller t.o.m. mer! Och då har vi inte ens elementet på särskilt mycket. Enligt kompisar räcker det med en gasflaska per månad för att värma en lägenhet som vår. En gasflaska kostar inte ens 50 DH. Så rent ekonomiskt och värmemässigt låter gaselementet som en bättre lösning. Nu gäller det bara att få hem ett.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Någon mer än jag som har problem med Blogger/Google just nu? Jag kommer inte in på mina konton! Blir utkastad hela tiden....

/Nejma

Sofia sa...

Har ni gasspis också, eller elspis? A har gasspis och ska ha det i huset också. Jag tycker att det är lite läskigt, men det är väl för att man inte är van vid det. Det är ju väldigt smidigt att laga mat på gasspis dock! :)

Kram, Sofia