söndag, december 09, 2007

Festfunderingar

Ibland tycker jag att marockanerna är ett så vansinnigt tråkigt folkslag. Innan jag flyttade hit trodde jag att alla araber var likadana och lika glada i fest som libaneserna. I alla fall är dom libaneser jag känner väldigt förtjusta i god mat, musik, dans och livliga tillställningar. Men livet här är så grått och fest verkar man knappt ens veta vad det är för nått. Jag vet inte om det är nått lokalt och jag vågar inte uttala mej om folk i andra delar av landet är mer livliga och gillar fart och fläkt mer än dom jag känner här. Om det är nått jag har lärt mej här i Marocko så är det att bara för att man vet hur nått görs i en by, stad eller del av landet så vet man inte alls hur det görs i andra delar. Varje familj verkar ha sina egna traditioner. Här är det ovanligt med födelsedagskalas, namnsdagar firas inte alls och några andra dagar annat än Eid verkar man inte fira. Inte ens nyåret, varken det "internationella" eller det muslimska. Har jag bara haft otur eller har ni andra med Marockoanknytning samma erfarenhet?

Annat verkar det ju vara i USA. Jag hittade en cool hemsida, AllInOneFunFavors.com, som säljer gåvor till fester. Ni vet såna där småsaker man brukar få i fiskdammen på barnkalas och sånt. Men i USA har dom så mycket mer. Jag som älskar fest och ha/gå på kalas känner mej lite smått frustrerad här emellanåt, för jag får inte utlopp för mina partybehov riktigt. Kolla bara in dessa bridal shower favors! Jag blev ju bara totalt förälskad i deras tekannenyckelringar. Jag älskar ju te, så det där skulle vara den ultimata gåvan till mej. *s* Eller en hjärtformad glasskopa. Så vansinnigt sött! När jag kom till sidan för baby shower favors så höll jag ju på att smälla av. Om ni scrollar ner på sidan så hittar ni Baby Dress cookies. Är dom inte otroligt söta? Det är en himla skojig idé egentligen. Jag tror jag norpar den till barnens födelsedagskalas. Bara vanliga kakor i ovanliga former, färgad kristyr och så kanske strössel till dekoration. *s*

Den ultimata festen måste väl ändå vara att ha en vinterfest? Jag gillar inte snö och vinter, blir bara deprimerad av köld. Men en vinterfest skulle jag inte ha nått emot att gå på. *s* På samma hemsida hittade jag winter favors, med vansinnigt söta doftljus. Kolla på kaffekopparna! Och bokmärkena som ser ut som snöflingor. Hm.... Där fick jag ännu en idé till nästa års julsäsong och tillverkning av julkort. Inspiration är alltid bra och idéer kan man få nästan var som helst.

Nu så här i jultid, har ni många fester, kalas och parties inplanerade? Inte jag. Jag har fullt upp med jobb och plugg. Men jag hoppas hinna med att träffa så många kompisar som möjligt under vår blixtvisit i Stockholm i jul. Och det är ju trevligt det med, om än inte riktigt lika vilt som en riktigt livad fest. *s*

3 kommentarer:

Sigrinn sa...

Jag ska på kombinerat knytkalas med berättarkväll, det ska bli väldigt trevligt! Hoppas att jag hinner blogga om det också...

Sandbarnet sa...

Hej Nejma...
Jo, jag har nog samma erfarehet som dig... rent generellt. Jag är gift med en marockan och han/hans familj är inte mycket för att fira. Inga födelsedagar etc. fast han uppskattar att få presenter : ) De verkar ha en annan syn på saken och framförallt inte samma behov av fest och firande som tex jag kan ha.
Men men, man lär så länge man lever (förhoppningsvis) och om endast ett par dagar ska jag släpa med honom till Sverige för 13-timmars julfirande, nyår etc. och han har tom tagit initiativ till att köpa julklappar.
Om det är något som jag inser dag för dag avseende marockanerna så är det att deras religion (iaf gäller det för min mans familj) tar mycket tid och fyller mycket av den uppmärksamhet som vi lägger på andra saker.
Men... bröllopet firar de iaf och det med reda : ) och snart borde du välfå uppleva Eid igen... den 21:e om ja inte misstar mig.

Hej så länge och tack för trevlig läsning.

"Salama"

Nejma sa...

Sigrinn - Åh, det där lät spännande! Jag hoppas du bloggar om det sedan, för det vill jag läsa om.:-)

Sandbarnet - You're welcome! ;-) Jo, visst har du rätt i att religionen tar mycket tid för många marockaner och att den kan uppfylla vissa behov som vi fyller på andra sätt. Men jag saknar ändå det där festliga i att pynta hemma/göra extra fint, gå och räkna dagarna till nått speciellt, planera och köpa/göra presenter till folk man tycker om... Eller bara gå hem till kompisar och umgås, oplanerat och dansa och prata tills långt in på småtimmarna. Jag vet inte, har lite svårt att sätta fingret på vad det är jag saknar. Kanske livsglädjen, den där bubblande glada känslan som man kan få ibland. Livet består inte bara av vardag, det måste finnas fest med.

Ma salama !