onsdag, januari 30, 2008

Månadens inlägg - Födelsedagar

Jag har kommit av mej med Månadens Inlägg, kan inte ens komma ihåg sist jag var med. Men jag tycker att det är en väldigt rolig grej så nu tar jag nya tag och ska försöka vara med igen i fortsättningen. Månadens tema är födelsedagar.

Jag ÄLSKAR födelsedagar, kalas och tårta. Jag skulle nog kunna fira nått varje vecka, för jag tycker att det alltid finns nått att fira. Det behöver inte vara just en födelsedag, det kan vara Nallebjörnens dag, Scrapbookingdagen, Soppans dag eller vad det nu finns att fira. Anledningen till festen har ingen betydelse, det viktiga är att samla ihop några trevliga vänner och ha kul ihop en stund. Det är ett suveränt sätt att slippa undan vardagens tristess en stund.

Hemma hos mej firar vi alltid barnens födelsedagar. Några stora kalas har det aldrig blivit, för B fyller år i juli och G i augusti och då är det svårt att få tag på deras kompisar. I fjol firade dom sitt första kalas med kompisar här i Marocko. Lösningen blev att ha ett gemensamt kalas i juni, innan skolavslutningen, för annars hade det varit helt kört igen. Jag vet inte riktigt hur vi ska göra i år.

Kalas eller inte kalas, på födelsedagen är man kung/drottning och man får bestämma programmet - mat, aktivitet, tårta. Födelsedagsbarnet ska ligga kvar i sängen tills alla är vakna och paketen är framplockade. Sedan har vi paketöppning i sängen och kramkalas innan det är dags för frukost. På eftermiddagen äter vi tårta, kakor och bullar och dom närmaste som vill kommer över på fika.

Ja, inte här förståss för i Marocko är det nästan ingen som firar födelsedag. Det är nog bara överklassen och de franskinspirerade marockanerna som firar födelsedag för barnen, men barnkalasen brukar ofta vara rätt stela tillställningar med finklädda barn som sitter stilla på soffan tills det är dags för fika, som givetvis serveras som om det vore en tebjudning för drottningen av England. Ve det barn som kladdar med kakorna eller försöker ta fler kakor än dom som ligger uppdukade på ens fat. Lekar på barnkalas verkar vara ett okänt område och dom få gånger som det ordnas någon lek brukar även lekarna vara stela och konstiga. Det märks att föräldrarna som ordnar kalasen inte heller är vana vid att leka med barn och helt enkelt inte vet hur man beter sej på ett barnkalas. Istället har det börjat bli vanligare att man helt enkelt firar barnkalaset på McDonalds och låter personalen ta hand om allt.

Åldersnoja har jag ingen och jag firar gärna min födelsedag. Men iom att jag också fyller år i augusti är det svårt att ha en fest så det brukar bli den närmaste familjen bara. Dessutom fyller G och jag år på samma dag och då blir det ju givetvis G som bestämmer och jag som får stå tillbaka. Fast i år tror jag att jag ska fira min födelsedag dagen efter istället, så även jag får en egen dag. *s*

4 kommentarer:

Tolken sa...

Ja, det låter ju inte som något vidare kalas! Ordning och reda i alla ära men om man inte får leka och äta mycket tårta på sin födelsedag! Så det är alltså sant det jag fick höra att man inte firar födelsedag i arabiska länder? Eller är det kalas man inte har?

Simone sa...

Hittade din blogg tack vare Ordlös onsdag, som jag kommer att försöka hänga på. Tycker om din blogg och dina annorlunda livsbeslut,-) Så jag lägger dig som länk hos mig. Hoppas det är OK.

Nejma sa...

Tolken - De stämmer bra, födelsedagar firas i allmänhet inte. Inte namnsdagar, skolavslutningar, nyår (varken det "kristna" eller det muslimska), studenten eller annat firande bara för firandets skull. En bokstavstrogen muslim firar bara 2 högtider - Lilla Eid och Stora Eid.

Simone - Välkommen hit! Klart det är okey att länka hit, så länge du skrivit nått positivt alltså. *s*

/Nejma

Malin, costa brava sa...

undrar vad det var som drog dig till marocko? själv bor jag också utomlands, i spanien, katalonien. har varit i marocko en gång men bara en snabbis på ett par dar.

jag tycker inte om att fira mina f-dagar för jag har nog svårt med att stå i centrum och "fira" mig själv och "fira" att jag blivit äldre.