lördag, februari 09, 2008

Barnhem

Det finns flera barnhem i Tetuán. I går var jag och besökte ett av dom. Det är en liten organisation som driver två hus, ett för pojkar och ett för flickor. I pojkarnas hus finns det plats för 12 pojkar, just nu är dom i åldrarna 8 - 16 år. I flickornas hus finns det plats för 9 stycken och dom som bor där just nu är mellan 6 - 17 år. Alla barnen som bor på barnhemmet går i skolan och dom får även stödundervisning av olika voluntärer. Barnhemmet har dessutom öppet hus på fredagar då alla gatubarn som vill/behöver får komma dit några timmar, få lite mat, tvätta av sej, se på TV, leka, känna sej trygga en stund och ladda om batterierna innan dom måste ge sej iväg ut på gatorna igen. Enligt en av männen som arbetar i pojkarnas hus är Tetuán, Tangier och Castillejos de städerna i Marocko med flest gatubarn. Många barn söker sej hit till Porten till Europa från andra delar av landet i hopp om att kunna ta sej över sundet. De allra flesta blir kvar här, hamnar i kriminalitet och missbruk och många dör innan dom ens hunnit bli vuxna.

Det här barnhemmet skapades med hjälp av spanska biståndspengar men sedan flera år tillbaka har dom fått hanka sej med hjälp av olika kortvariga projekt. Tidigare löpte projekten på 2 - 3 år, nu är projekten kortare och till för punktinsatser så oftast måste dom ansöka om nya projektpengar varannan månad. Det är svårt att hålla igång en verksamhet när man inte vet från en månad till en annan hur man ska kunna köpa mat och betala personalens minimala löner. I pojkarnas hus delar två kvinnor på tjänsten som städerska/kokerska och två män med stor erfarenhet av gatubarn arbetar i 12-timmarsskift. Gatubarnen lider oftast av mardrömmar, kissar på sej i sängarna, har olika trauman och skador, så det blir inte mycket vila ens på nätterna.

Barnen bor i ett gammalt palats som visserlige är oerhört vackert men ingen har kunnat betala hyran för huset på över ett år och nu ska barnen kastas ut. Tur nog har dom fått ett nytt hus, i en by utanför stan, och nu håller dom på och bygger om där. Men när dom flyttar dit kommer dom att sluta med natthärberge och istället satsa på dagverksamhet för gatubarn. Det betyder att de barn som bor på barnhemmet nu kommer att hamna på gatan igen.

Jag har fått tillåtelse att visa några bilder inifrån barnhemmet.

Köket. Här lagar dom all mat på en enda gaslåga, för spisen och ugnen fungerar inte längre och det finns inte pengar till att laga dom.


Ett av badrummen. Det här är den enda duschen, för 12 boende och alla gatubarn som kommer in på fredagarna.


Förrådet. Här förvaras all mat som inte är dagsfärskt (det fanns två säckar mjöl och några få burkar med tomatpuré!), mediciner, filtar och annat som måste förvaras inlåst så det inte kommer på villovägar.


En av sovsalarna. I det här rummet sover 8 pojkar. Som ni ser är det rent och välskött, men helt kalt. Inga personliga tillhörigheter, inga leksaker, ingenting som visar att det är BARN som bor här.

5 kommentarer:

Miss Lyckad sa...

Jag e så glad att du skriver om någonting viktigt. Halleluja säger jag bara. På min blogg idag har jag EXPLODERAT. Och förhoppningsvis är det någon som lär sig något utav det...som var man kan hitta Rättvisemärkta kläder och var barn kan få hjälp!
Tack, från en annan del av världen!

http://miss-lyckad.blogspot.com/

/ Miss Lyckad

Anonym sa...

Mkt intressant inlgg.
Jag funderar på barnen den yngsta är alltså 6 år. Hur hamnade hon där?Äldre barn drömmer om att komma till väst det kan jag förstå men vissa är ju så unga. Har de inga föräldrar?
Om man skulle vilja hjälpa dem med att tex laga spisen eller duschen hur gör man? Tacksam för svar. Och tack för mkt intressant inlägg det finns så mkt skräp på bloggar.

Tonårsmorsa sa...

Så sorgligt och så bra och viktigt inlägg! Tack!

http://tonarsmorsa.se

Anonym sa...

Hej! Jag undrar om du möjligtvis har några kontakt uppgifter till det barnhemmet eller ngt annat barnhem i marocko, eller iaf kommer ihåg namnet/en. Håller på med ett projekt arb. i skolan om just barnhem i marocko.

Anonym sa...

Hej! Jag undrar om du möjligtvis har några kontakt uppgifter till det barnhemmet eller ngt annat barnhem i marocko, eller iaf kommer ihåg namnet/en. Håller på med ett projekt arb. i skolan om just barnhem i marocko.