fredag, maj 16, 2008

Kungen är här, nu är det sommar

De senaste dagarna har det rått febril aktivitet i både Tetuán och Martil. Trottoarkanter har målats om, fasader har putsats, sopor har städats bort... Martil har "invaderats" av polispickuper och ambulanser, hittransporterade från andra delar av landet. Det är flaggor och banderoller överallt. Flygplan flyger lågt över staden både morgon och kväll.

Orsaken? Kungen är här. Det är det säkraste tecknet på att sommaren oficiellt är kommen, för Mohamed VI trivs här i norr och föredrar att tillbringa sommaren vid Medelhavet så varje år ungefär så här dags kommer han hit och allt vänds upp och ner. Inte mej emot, för hela området får en total ansiktslyftning. Pengar pumpas in, det är gott om arbetstillfällen och livet för många blir mycket enklare.

Men det betyder också att infarterna stängs allt som oftast så det är omöjligt att ta sej in/ut ur städerna, bilköerna blir fruktansvärda, man får gå långa omvägar om man råkar ha något ärende till något område som kungen planerar att besöka. I går t.ex. var barnens skola stängd på eftermiddagen för kungen skulle inviga något i området och halva staden stängdes av. Speciellt fredagarna är lite jobbiga, för kungen ber ofta i stora moskén och om vi inte lyckas hämta barnen tidigare och lämna området i tid blir dom helt enkelt instängda i skolan tills bönen är slut och polisen släppt på trafiken igen någon timme senare. Men men, det är en del av vår vardag så det är bara att gilla läget.

Inga kommentarer: