tisdag, juni 03, 2008

Roliga nyheter

Igår skrev jag mitt megaprov i Retorik. Det var riktigt roligt. *s* Min första tanke när jag läste igenom frågorna var "Nä, det här kan inte vara sant! Så här enkelt kan det väl ändå inte vara?". Provet bestod av 3 frågor och jag kunde alla 3!!! Efteråt har jag sett att jag missat en del detaljer och på en fråga lade jag till grejer som inte hör till ämnet men på det stora hela gick det väldigt, väldigt bra. Det var väldigt länge sedan jag gick från ett prov och riktigt sken som solen i Karlstad. Nu återstår bara att vänta på resultatet. Det känns faktiskt lite sorgligt att vara klar med det här ämnet för Retorik är himla skoj. Tur nog så har jag hittat gott om böcker i ämnet på biblioteket så även fast jag inte behöver plugga det mer för utbildningens skull så tänker jag lära mej mer. Man vet aldrig när dom kunskaperna kan komma till nytta.

I går kväll fick jag ännu en god nyhet. Jag satt och kollade runt på min personliga sida på UNED:s hemsida när jag hittade en länk jag inte sett förut. Jag klickade och kom till en sida med mina slutbetyg. Jag borde ju så klart inte ha några slutbetyg än, året är inte slut. Men jo då, jag har tydligen fått tillgodoräknat poäng från tolk- och översättarutbildningen jag gick på förrut. Så hux flux har jag fått 50 poäng!!! Yes!!! Jag har fått ekvivalerat (visst heter det väl så?) Lingüistica (kommer ni ihåg helvetesprovet från i förrförra veckan? Jag behöver inte göra om det... och inte i september heller. *stor sten faller från mitt hjärta*) och engelska som främmande språk (som jag inte ens planerat att läsa, men ok, gratispoäng är aldrig helt fel *s*). Så för att få en diplomatura (3 års universitetsstudier) behöver jag bara läsa 130 poäng nu och för att få en Licenciatura (5 års studier) fattas det 250 poäng. HURRA!!! Jag har helt plötsligt fått tillgodogjort nästan ett helt års studier. *lyyyyyycklig*

På torsdag kväll har jag sista provet för den här terminen. Jag har en känsla av att jag inte kommer att hinna plugga klart inför det provet, det är ju bara lite drygt 50 timmar kvar tills jag ska sitta på skolan och skriva. Tar man bort några timmar för sömn och jobb och mina barn så blir det inte så mycket tid kvar till att läsa och memorera cirkus 500 sidor.... Men jag ska göra ett försök! Jag ska välja några teman, plugga dom tills jag kan dom och hoppas på tur. Går det inte vägen så får jag ta det i september, för nu slipper jag ju ifrån mardrömmen Lingüistica och har bara 2 megaprov att plugga till (Teoría de la Literatura och Fonética), så då gör det inte så mycket om jag måste lägga till 1000 sidor litteratur också. Sommaren har många timmar.... *s*

Nu ska jag plocka ihop mina pinaler och gå till bibblan för att plugga. Det är alltid lättare att koncentrera sej där, för där finns ingen tvätt att vika, disk att diska eller sällskapssjukt marsvin som kräver uppmärksamhet. Iof har jag pratglada kompisar, men när jag pluggar in mp3:n och går in i min egen lilla värld tillsammans med Sabina så brukar dom flesta respektera min önskan om avskildhet. Vi har ju alla prov nu och kämpar på så gott vi kan. En sak är säker, trots att det sliter på en att plugga heltid så är jag glad åt att jag vågade satsa på en ny utbildning för att börja plugga igen har gjort mej till en mycket lyckligare och starkare person. Jag älskar verkligen det jag gör just nu! Och om cirkus 4 år eller mindre så är jag utbildad språkvetare och hela världen ligger framför mina fötter.

2 kommentarer:

Anette sa...

Jag är imponerad! Vad jobbigt det låter! Men tycker man det är kul så går det ju lättare eller hur! Lycka till med pluggandet!

Pumita sa...

Vad härligt! Grattis! Vilket flyt du har - men inte bara det, du har jobbat hårt också och det betalar sig! Resten fixar du galant! :)