onsdag, april 26, 2006

Jag ska gå på kurs!

Japp, det verkar som jag precis anmält mej till en kurs i praktisk undervisningsmetodik. *s* Jag har inte riktigt smält nyheten än - eller satt mej in i vad det innebär. Ja ja, jag lär nog landa i verkligheten när jag sitter där i lektionssalen för första gången.

Så här ligger det till. I staden där vi bor, Martil, finns en kyrka. Den har inte använts som kyrka sedan innan Marockos självständighet men byggnaden står kvar och har restaurerats. Idag är kyrkan ett kulturcenter som drivs av en spansk kulturorganisation med anknytning till Katolska kyrkan men utan att ägna sej åt något religiöst arbete. Istället driver man en rad projekt, bl.a. ett universitetsbibliotek, sommarläger med olika workshops för barn, "kollo" för fattiga stadsbarn som annars inte skulle kunna komma ut på landet, kurser i spanska, franska, engelska, arabiska (för utlänningar), kurser för analfabeter, osv.

I somras var mina barn med på sommarlägret och hade väldigt roligt. Mannen som driver verksamheten i kyrkan är kompis med en kompis till mej, så jag hade träffat honom några gånger innan barnen skrev in sej på sommarlägret. När han fick reda på att vi flyttat hit började han "tjata" på mej om att jag borde ingå i lärargruppen för mina datakunskaper behövs. Det skulle bli ett bra tillskott till verksamheten. Jag har alltid skyllt på att jag visserligen har datakunskaper men jag kan inte undervisa så jag skulle inte fixa att vara lärare. Det är ett stort ansvar att vara lärare tycker jag.

Nu kan jag inte skylla på bristande kunskap i metodik längre för idag har han skrivit in mej på en kurs just i praktisk undervisningsmetodik. Det är Instituto Cervantes (http://www.cervantes.se/ - på svenska, http://www.cervantes.es/ - på spanska) som anordnar kursen. Egentligen kostar det en massa pengar att gå deras kurs för lärare, men tack vare att kulturföreningen och Cervantes har ett gott samarbete har Cervantes lyckats få spanska staten att betala för kursen, som ett kulturellt utbyte. Kruxet är att endast 20 lärare får plats, oficiellt sett, på kursen. Dom kommer att få ett oficiellt diplom. Men det kommer att komma betydligt fler än så, iom att även lärare från Tanger kommer att deltaga. Därför kommer 20 stycken att få diplom och resten får vara med som åhörare. Dom har inte bestämt vilka som ska få diplom än, men troligtvis blir det dom nyrekryterade lärarna (kanske, kanske, kanske får jag ett diplom... *håll tummarna*). Diplom eller inte tycker jag att det låter som en väldigt intressant kurs. Att det är Instituto Cervantes som håller i det hela gör att det känns som en lovande kurs, dom har ofta såna här kurser och en stor kursverksamhet i en massa länder. Kursen kommer att hållas 4 lördagar under maj och juni, så nu måste jag hitta barnvakt till barnen. Men det borde inte vara nått större problem, nu när jag har datumena och allt. Jippie! Det här känns som en väldigt bra grej. Jag har tidigare vikarierat som lärarvikarie på lågstadiet och som timvikarie på förskolor i en massa år, så att få lite kött på benen känns bra. Jag gillar att undervisa, jag tycker att det är väldigt roligt, men det är stor skillnad på att hoppa in som vikarie och att själv lägga upp undervisningen, så jag behöver verkligen en sån här kurs.

Om allt går vägen kommer jag att börja jobba som datalärare till hösten. Nu är det en kulturell organisation som driver kyrkan så någon riktig lön är det inte frågan om. Snarare lite godispengar och glädjen av att ge marockanska ungdomar bättre förutsättningar för att hitta arbete. Och det är inte fy skam det heller! Jag har också fått erbjudande om att starta upp en barnverksamhet, men det lyckades jag avstyra. *s* Till att börja med räcker det med 3 - 4 timmar/vecka. Det kan vara skönt att komma ut i arbetslivet igen och få in en fot här i Marocko.

3 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Vad spännande!!
Det lâter jättekul och det gâr säkert bra. det verkar som om du har fâtt snurr pâ det mesta :-)
La ni planerna pâ att komma upp hit pâ is, förresten?
Hälsningar, Anna Malaga

Nejma sa...

Anna, här är det full rulle. *s* Ja, på vissa saker i alla fall. Planerna på att åka upp till Málaga finns kvar och jag väntar på en möjlighet att komma iväg. Vi har haft problem med ytterdörren nere i porten sedan i oktober. Min svåger har varit här och fixat en massa gånger men bara några dagar senare har det varit samma sak igen. :-( När min man var här beställde vi en ny dörr. Det skulle ta 3 - 4 veckor att få dörren byggd, levererad och uppsatt. Nu har det gått över 2 månader och vi har fortfarande inte sett röken av dörren... Och innan jag får en dörr jag kan låsa vågar jag inte ge mej ut på några längre resor. :-(

Kram,
Nejma

popsan sa...

Vad kul.....det låter ju riktigt spännande.
Massor av kramar