söndag, april 30, 2006

Trevlig Valborg allihopa!

Här firar vi inte Valborg. Ärligt talat har jag nog missat vad det är man firar egentligen... *skäms* Vårens ankomst, är det den man firar? För mej har Valborg alltid varit majbrasan och inget mer, men jag har nog inte kollat på någon majbrasa de senaste 10 - 15 åren. Jag tycker att det är så trisst att behöva se alla småungar som ligger utslagna eller vinglar runt på sta'n. Jag håller mej hellre inne på Valborg. Och vad finns det då kvar att göra på Valborg?

Jag funderar på om jag till nästa år ska försöka hitta på en egen Valborgstradition till barnen. För risken finns ju att vi efter några år kommer att ha tappat en del svenska seder och det vill jag ju inte! Jag vill ju att barnen ska känna sej som en del av Sverige samtidigt som dom känner sej hemma i både Spanien och Marocko. Hur man ska få allt att gå ihop vet jag inte riktigt, men på nått sätt måste det gå att ordna. Dom spanska traditionerna är rätt lätta att hålla på här. Dels bor vi precis brevid Spanien och dels umgås vi mest med halvspanska familjer. Och det marockanska får vi automatiskt. Så det är det svenska som är problemet. Det verkar ju inte finnas någon svensk förening här i Marocko heller, så om vi ska fira nått svenskt blir det ju till att åka upp till fastlandet och fira med någon svensk kompis. Så jag funderar på att snickra ihop våra egna svenska traditioner med vadsom finns här... Hur har ni andra gjort?

Nästa stora svenska helg blir väl Midsommar, eller hur? Dans runt midsommarstången hoppar jag gärna över, men ett svenskt smörgåsbord vore kul att fixa. Det skulle va skoj att bjuda släkten på det. Sill tror jag inte jag kan hitta i Ceuta, men däremot vet jag att det finns på fastlandet. Om jag kan åka över en vända innan midsommar ska jag nog se om jag kan få med mej några burkar sill. Mmmm.... Sill är gott! Det är en sak som G och jag saknar jättemycket. Inlagd sill, senapssill, löksill.... Hjälp, vad sillsugen jag blev nu! Lax kan jag köpa i Ceuta. Köttbullar kan jag steka här. Vad mer fattas? Vad brukar ni ha på era smörgåsbord på midsommar? Hjälp mej fixa ett riktigt härligt midsommarfirande här i Marocko i år, jag tror det skulle vara en höjdare!

4 kommentarer:

popsan sa...

Var på en jobbresa i Costa Rica för ett antal år sedan. Överraskade teamet med en midsommarstång klädd med exotiska blommor, nån sorts sill, Absolut vodka och blomsterkransar samt fiskdamm.
Så det går att få svensk atmosfär långt hemifrån.....

En sak som jag oftast har på mina smörgåsbord är smörgåstårta, allas favvis.
Kram

popsan sa...

Glömde bort ...Jansons frestelse....till vickning.

tolken sa...

Trevlig valborg själv! Vi kom helt av oss med firandet. Vi firade knappt påsk heller, så kan det gå...
I Paris jobbar jag nästan bara för EU, men i Sverige jobbade jag både som konferenstolk på privata marknaden och åt domstolen. Som simultantolk jobbar jag från franska, engelska och danska och jag är auktoriserad mellan engelska och franska. Så visst är vi kollegor och VISST är det ett kul jobb!

Nejma sa...

Popsan - Smörgåstårta är gott! Det låter som en bra kandidat till mitt smörgåsbord. Inte så konstiga ingredienser heller. Janssons är gott, i lagom mängder. Vodkan får jag ju skippa, dom flesta jag umgås med här är ju muslimer och dricker inte alkohol. Jag får spinna vidare på det här temat, för det vore roligt att bjuda folk här på lite svenskt för en gångs skull.

Tolken - Vad kul att hitta en kollega! Vem vet, vi har kanske träffat på varann i jobbet någon gång. Fast jag var inte i rätten så många gånger, men däremot en massa gånger på häktet och flyktingintervjuer. Jag var auktoriserad (förlorade auktorisatione pga jag inte uppfyllde aktivitetskravet, jag slutade jobba när äldste sonen blev sjuk) i spanska och hade även specialkompetens som sjukvårdstolk (mest inom psykiatri och kvinno-barn-vård). Ååååå, vad kul det var! Speciellt när man fick vara med och tolka vakenoperationer, t.ex. starrop och annat häftigt. Jag hade jättesvårt att se blod förrut men blev definitivt botad i jobbet.*s* Usch, nu saknar jag faktiskt tolkeriet. Det var slitsamt, stressigt, dåligt betalt men oerhört lärorikt.

/Nejma