lördag, maj 27, 2006

Har varit på kurs

Idag blev kursen ÄNTLIGEN av. Den har ju blivit uppskjuten flera gånger. Kursen jag går är alltså en kurs för lärare i spanska som främmande språk. Det är 4 kurstillfällen och olika föreläsare varje gång.

Dagens föreläsning handlade om att tillverka sitt eget undervisningsmaterial och hur man får eleverna att engagera sej på lektionerna. Superduperbra och intressant! Det känns som jag fått en massa kött på benen och nu ser jag verkligen fram emot att börja undervisa. Jag har alltid gillat att undervisa och jag tror att jag är en rätt hyfsad lärare. Steget från tolk till lärare är inte så stort, det känns som en rätt naturlig utveckling. Det handlar ju om kommunikation och förståelse mellan människor.

Nästa kurstillfälle blir om 2 veckor. Då handlar föreläsningen om metodik och analys av material. Det blir säkert intressant det med. Men jag undrar om föreläsaren kan vara lika bra som den vi hade idag, han hade en sådan otrolig energi. Det märks att han älskar att vara lärare!

Dom två sista kurstillfällena handlar om poesi och om att uttrycka sej skriftligt på spanska. Jag ser verkligen fram emot dessa kurstillfällen, för jag känner att jag har mycket kvar att lära.

Det var häftigt att tillbringa dagen på Instituto Cervantes, det är en sån oerhört spansk miljö. det kändes nästan som om vi inte var i Marocko utan i Spanien. Visst kan jag känna hemlängtan till Sverige men det är mest längtan efter vissa konkreta personer, platser och livsmedel. Hemlängtan till Spanien är däremot mer konstant och jag saknar själva känslan av att befinna mej i Spanien, höra spanska överallt, lyssna på spansk musik, höra spanska på TV (jag gillar dubbade filmer *s*), kunna äta tapas närhelst jag känner för det, kunna läsa tidningen... Egentligen borde det ju rent logiskt vara tvärtom, iom att jag är född och uppvuxen i Sverige. Jag vet inte hur jag har kunnat bli så här "tvärtom", men min bror och jag brukar skoja och säga att vi delat generna 100/100 - han fick 100% av dom skandinaviska generna och jag fick 100% av dom spanska generna. *s*

I sommar ska jag förbereda mina lektioner inför hösten. Än är det inte bestämt exakt vilka ämnen jag ska ha eller hur många grupper. Jag funderar på en grupp för nybörjare inom data med väldigt grundläggande grejer, t.ex. hur MSN funkar, hur man skickar e-mail, hur Word funkar, surfa på nätet och söka information. Sedan skulle det vara kul att ha en grupp i grundläggande HTML. Jag ska prata med "chefen" någon av de närmsta veckorna och höra vad han vill ha rent konkret. Och hur jag ska lägga upp det hela, för jag måste ju räkna med att det kan komma folk som knappt kan läsa eller skriva varken på spanska eller arabiska. Kyrkan har ju en massa kurser i grundläggande läsning/skrivning, för dom som aldrig fick en chans att gå klart skolan. Analfabetismen här är fortfarande stor, en bra bit över 50 % för män och runt 80% för kvinnor. Så vi har en viktig funktion att fylla.

Men nu ska jag inte gå händelserna i förväg. Än har jag några månader kvar innan jag förvandlas till superduperfröken.*s*

1 kommentar:

Anonym sa...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»