onsdag, maj 24, 2006

Mina kära böcker

I paketet som jag hämtade ut idag låg flera av mina favoritböcker. Dels en hel del databöcker som kommer at komma väl till pass i höst när jag ska börja undervisa. Och så 3 kokböcker.

Jag blev så glad när jag såg att en av kokböckerna var en av mina allra största favoriter - "Indisk mat" av Madhur Jaffrey. Vad jag har saknat indisk mat! Marockansk mat är jättegod, men inte så kryddstark. Ibland kan den t.o.m. vara lite menlös i smaken. Själv älskar jag kryddstark mat! Ett av mina favoritmatminnen är just från en indisk restaurang. Min lillebror och jag var i London och vi bestämde oss för att ha en tävling om vem som klarade av att äta starkast mat. Vi åt på en liten mysig restaurang och bad om att få den starkaste maten dom hade. Kyparen tittade lite frågande på oss, och frågade om vi inte skulle välja "Mediumhot" istället. Näää, vi ville ha "hotter than hot". Och nog blev det starkt alltid. *s* Tårarna sprutade medans vi åt, men oh, så gott det var! Och gissa vem som vann? Japp, undertecknad.*s*

Dom andra två receptböckerna är "Gryta & gratäng" från ICA Provkök och "Hälsokost" av Gun Skog. Gott gottigottgott! Nu ska här lagas kryddigt, nyttigt och gott!

Jag sitter här förresten och dricker ett stort glas vitt te. Min mamma skickade några påsar. Jag har aldrig druckit vitt te förrut och det får högsta betyg! Jättesmaskigt!!!

Nu ska jag rusa och hämta killarna i skolan. Det ska bli kul att se deras reaktion på paketets innehåll.

9 kommentarer:

Thérèse sa...

Åh indisk mat. Tyvärr smakar inte indiskt lika bra längre sen jag har ätit det i Indien varje dag i en dryg månad. Men jag kan också längta efter kryddstark mat , spansk mat är god men inte särskilt kryddstark

Me sa...

Läste igenom en del av tipsen på din andra hemsida. Hittade mycket matnyttig information där.

Nejma sa...

Thérèse - Kan tänka mej att indisk mat på restaurang utanför Indien inte smakar riktigt som hos en familj i Indien. Åh, blir faktiskt lite avis, jag vill också åka till Indien! *s*

Japaneseviking - Jag satt lääääänge igår och läste din blog. Jag gillar den, så när jag får tid ska jag länka till den. Hoppas det är OK. Japan är ett fascinerande land. Ännu ett land på min önskelista. Hur är det, pratar du japanska eller klarar du dej med engelska?

Jag sitter och mumsar på Djungelvrål nu. Blir ni sugna får ni gärna komma över. *s* Men skynda er på, för snart är det slut!

/Nejma

Thérèse sa...

Åh mina djungelvrål är slut så jag får väl komma över , hoppas du bjuder på indiskt också;)

Nejma sa...

Kom över du! Än så länge har jag Djungelvrål kvar (sisådär ett halvt kilo *s*) men det lär nog ta slut rätt snabbt. Vilken otrolig abstinens jag hade.... Indiskt kan jag fixa när som, bara jag har ingredienserna hemma så det är inget problem. Fast du är säkert bättre än mej på att laga indiskt, du har ju varit och ätit på plats. :-)

/Nejma

popsan sa...

När jag äter indisk mat så ber jag dom servera mig det mildaste som finns, typ barnmat.
Annars ligger jag dubbelvikt, magen pallar inte..

Nejma sa...

Popsan - Men du, visst är det väl tur att vi alla är olika? Grekisk mat är inte speciellt stark den heller, eller hur?Jag har inte ätit så mycket grekiskt men jag har fått intrycket att man äter mycket vitlök, yoghurtsåser och grillat kött. Stämmer det?

/Nejma

popsan sa...

Det stämmer och mycket vegetariskt.

En specialitet som dom gör med sina soppor är avgolemono (äggcitron).
När soppan har kokat klart så vispar man upp äggvita så att det blir skum (inte hårt),vispar sedan i äggulan och därefter citronsaft.
Sedan tar man ca 2 dl från den varma soppan och vispar ner med äggcitronen och till slut häller man ner blandningen i soppan.
Prova det är så gott...passar till kött,kyckling och fisksoppor.

Thérèse sa...

Absolut inte. Jag tycker aldrig att jag får till det riktigt bra när jag lagar indiskt. Möjligen fixar jag en aloo gobi som är en potatis och blomkålscurry som äts nästan dagligen i norra Indien.

Jag har heller ingen indisk kokbok och grämer mig lite över att jag inte köpte någon när jag var i Indien. Fast på underbara Casa del Libros i Madrid finns allt och säkert också en bra indisk kokbok. Även Fnac har ett jättebra boksortiment och det är billigt.
Eftersom jag inte ska till Indien inom överskådlig framtid kanske jag ska köpa en kokbok här.