torsdag, juni 15, 2006

Avslutningslunch

B slutar 2:an nästa vecka. Det betyder också att han slutar "1:a stadiet" av grundskolan. Den spanska grundskolan består av 3 stadier på vardera 2 år, totalt 6 år. Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla de olika stadierna för, lågstadium, mellanstadium och högstadium låter så fel. Som svensk tänker man ju direkt på den svenska skolindelningen och det är inte riktigt samma system. På spanska heter dom "Primer Ciclo" (Första stadiet, dvs 1:an och 2:an), "Segundo ciclo" (3:an och 4:an) och "Tercer ciclo" (5:an och 6:an).

Till hösten börjar han 3:an och får då också nya lärare. Lärarna arbetar oftast bara inom samma stadium, så vartannat år byter dom klass och börjar om med den nya klassen. Det har väl sina för- och nackdelar.

B:s lärare nu i 2:an är helt underbar och jag är säker på att en stor del av B:s framgångar på alla plan (inte minst det sociala) är tack vare denna lärare. Så det känns vansinnigt trisst att behöva säga "hej då" till honom. Det känns svårt att få en lika bra eller ännu bättre lärare, så det känns lite läskigt att han ska byta stadium. Men tur nog har denna lärare 2 år kvar till pensionen så han ska vara kvar på skolan och kan följa B på avstånd och säkert komma med råd om det skulle behövas. Det är en trygghet.

Idag hade dom avslutningslunch. Barnen har själva samlat ihop pengar till klasskassan, 15 DH/vecka. B slog sönder sin spargris, för läraren var noga med att det var BARNEN som skulle betala, med sina egna pengar. Och om dom behövde pengar av sina föräldrar skulle dom göra någon sorts motprestation, t.ex. slänga soporna eller liknande. Det tycker jag är bra! Den här läraren är väldigt noga med etik och moral och jag är säker på att B kommer att bära med sej det han lärt sej i år under många år frammöver.

Först hade dom planerat att äta lunchen på det nyöppnade Pizza Hut. Japp, vi börjar bli riktigt moderna här i Tetuán, nu har vi vårt egna Pizza Hut! Men McDonald's klarar vi oss bra utan så det vill vi inte ha hit! *s* Vi har McDonald's på lagom avstånd, i Tanger och i Ceuta. Fast mina barn är inte längre så intresserade av McDonald's, dom har visst lyckats bli "avprogrammerade" under vårt år här. Dom har ju sett att det går att överleva utan McDonald's och annan fast food.

Efter mycket diskuterande hit och dit bestämde dom sej till slut för att äta lunchen på Yachting Club i Rincón/M'diq. Det är en privat klubb (som jag skrivit om i ett inlägg längre ner) som ligger i hamnen i Rincón. Det finns en småbåtshamn (med allt ifrån skruttiga fiskeekor till kustbevakningens snabba båtar) precis brevid klubben. Dom har tydligen en massa vattenrelaterade aktiviteter, typ kurser i optimistjollesegling, olika båtrace och jag vet inte allt. Fint var det där i alla fall! Jag har åkt förbi klubben några gånger på väg till en stor vågbrytare där man kan se fiskebåtarna ge sej iväg ut i skymningen (har skrivit om detta i ett tidigare inlägg) och stranden där man äter världens godaste grillade sardiner, men aldrig varit inne på klubben.

När vi kom till klubben fanns det inga andra gäster där, så barnen fick härja som dom ville. Vädret var så där. I Martil var det kallt och regnigt hela förmiddagen. Det regnade när jag gick hemifrån så jag tog på mej jeans, jympadojor och en långärmad tröja. Inne i Tetuán hade det regnat rejält i ett område men där skolan ligger hade det inte regnat en droppe. Vädret här är väldigt lokalt och dessutom växlar det snabbt. Jag tror att termometern har hoppat mellan 17 - 30 grader idag...


Trots att det var mulet och lite småkallt ville alla barnen bada i poolen. Givetvis! *s* Det är en pool med havsvatten (fast med lite klor i för säkerhets skull) som inte är uppvärmt, så det var nog rätt kallt i vattnet. Vi har ju inte haft någon riktig sommar ännu. Det var mina barns första bad i pool sedan vi kom hit och dom njöt för fullt! Den runda poolen har lite grundare vatten, till midjan ungefär på G, och i den större poolen tror jag vattnet gick till hans axlar. Nu fick han iof inte vara i den större poolen - för säkerhets skull eftersom han inte kan simma - men han var lika glad för det. Totalt var dom lite drygt 20 barn som hoppade, plaskade och lekte för fullt i vattnet. En hel del föräldrar hade följt med, för att köra sina barn, men dom allra flesta gick upp till restaurangen och satt där medan barnen badade och åt.

När barnen började bli kalla och trötta var det dags för mat. För enkelhetens skull hade dom fått en färdig meny som dom hade fått välja från, så maten var förberedd. G var inte det enda syskonet som följt med, så vi fick lägga till våra beställningar i efterhand. Dom kunde välja mellan spagetti & köttfärssås, hamburgare och chips, panerad kalkon och chips eller stekt fisk. Både B och G valde spagettin. Och vilka portioner! Tänk er en vanlig djup tallrik, riktigt rågad med spagetti och till det en redig skål med köttfärssås och en massa riven ost + en asiett med tomatsallad. Det var ju vuxenportioner! Men mina killar åt upp all sin mat. *imponerad* Det vete fåglarna om jag hade klarat av det.... Och till efterrätt fick dom en rejäl portion med glass. Allt detta för 50 DH/barn. Jag vet inte om dom fick nått specialpris, mängdrabatt eller nått, för det priset tycker jag var helt okey. Lite dyrt för att vara Marocko kanske men med dom megaportionerna så var det verkligen prisvärt.

Efter maten drog poolen igen, men för säkerhets skull fick dom gå och gunga en stund först innan dom fick slänga sej i vattnet igen. Det var kul att se att det var sand under lekgrejerna i den här parken, för annars är det vanliga här att det är cement. Fast för att hålla sanden på plats hade dom strött snäckor över sanden. Jag vet inte om det är så skönt att ramla på snackskal, men säkert betydligt skönare än att ramla på cement. Dessutom var det väldigt fint att se alla snäckorna, det såg väldigt rent och prydligt ut. Dom som byggde den här klubben har nog tänkt till ett extra varv, för det var både fräscht och bra planerat för barnen. Det fanns t.o.m. en badvakt! När barnen tröttnat på att gunga var det poolen som hägrade igen. Givetvis! Och dom hade oerhört roligt ihop. Det var en fröjd att se. För annars har jag hört så mycket negativt om B:s klass, för det finns några väldigt stökiga killar som inte blev uppflyttade till 3:an utan fick gå om 2:an och därför hamnade i den här klassen. Av dom kommer tydligen minst 2 att bli utkastade från skolan (relegerade heter det väl?) , så förhoppningsvis blir klassen lugnare till hösten. Hoppas, hoppas, hoppas att dom får en bra lärare!

Det blev verkligen en mysig dag, trots det dåliga vädret på förmiddagen. Det regnade inget mer men det var molningt hela tiden. Vi fick skjuss hem men vi var ändå inte hemma förrän efter 19. Och killarna som brukar sova vid 20-tiden... Dom kommer säkert att vara trötta i morgon. Tyvärr har B 2 prov i morgon, men han hade redan förberett proven innan så han läste igenom kapitlet lite grann medan jag sprang om hörnet och fixade parabolkanalen (se inlägget om Sverigematchen jag skrev tidigare ikväll) och köpte en ny gasflaska. För tajmingen var inte den bästa - gasen tog slut i går kväll så i morse fick jag duscha och tvätta håret i iskallt vatten. Hur kul är det? Men jag kan bara inte med att duscha killarna med kallt vatten så för att vinna tid lät jag dom vara hemma själva medan jag sprang mer till vår "alltiallo-affär" och betalade en flaska butangas. En stund senare kom budkillen och levererade & installerade den åt mej. Det är toppen att ha en sån affär så nära. Och snäll som han är vår M så tar han hem det vi vill ha. Den här månaden har jag köpt 2 förpackningar med lätt- & mellanmjölk (dvs 24 liter mjölk totalt) hos honom, för ingen annan affär i Martil tar hem sån mjölk regelbundet. Det är tur att mjölken håller länge (den jag köpte igår går ut först i december har jag för mej). Och om jag behöver nått och inte har pengar på mej får jag handla på krita. *s* Perfekt i krissituationer när jag kommer på att jag behöver nått i sista sekunden och virriga jag springer hemifrån utan pengar (har hänt... *skäms*). Vi hör ju till kvarteret nu.

Killarna somnade först 21.30 så dom lär likna zombies i morgon bitti. Vilken tur att det är fredag! Fast på lördag blir det tidig väckning igen, jag har ju kurs... Nu håller jag på och somnar här framför datorn så jag ska logga ut och plocka iordning inför i morgon. Jag har arabiskalektion kl 8 och efter det ska jag fixa här hemma. Jag har smutstvätt och disk i travar. Idag struntade jag faktiskt i allt hushållsarbete och körde 1½ timme yoga istället. Preciiiis vad jag behövde! Förhoppningsvis regnar det inte i morgon så tvätten från igår och idag torkar. Jag behöver köra mer tvätt men med det här plaskandet tar det flera dagar innan tvätten torkar. När ska vi få sommar???

13 kommentarer:

Ulrika sa...

Va? Jag hade inte alls fattat att du bor i Marocko! Jag trodde du bodde i Mexico... var har jag fått det ifrån?
Nu ska jag definitivt läsa din blogg varje dag. Gud vad kul att lära sig mer om Marocko. Jag kan ju inget om det landet!

Nejma sa...

Ulrika - Det börjar ju på samma bokstav i alla fall, så helt ute och cykla var du ju inte. *s*

Har du frågor om Marocko så fråga på! Det är ju inte säkert att jag kan svara på allt, men jag svarar så gott jag kan. Jag har ju bara bott här 1 år, så jag är ingen expert men jg lär mej saker hela tiden. Dessutom tror jag att man aldrig blir fullärd om det här landet... *s* Halvlogiskt kaos är en bra beskrivning. ;-)

/Nejma

Ulrika sa...

Jag måste ställa en fråga.

Har suttit och läst i din blogg nu i en timme och är så himla inspirerad!

Jag jobbar som redaktör på en sida som heter backpacking.se och där gör jag en artikelserie som kallas "Vardag i..." och handlar om människor som följt sina drömmar och flyttat utomlands. Har intervjuat allt från 20-åriga Johanna som festar i Melbourne till Ulla i Karibien som startade eget företag där efter pensionen.

Får jag göra en kort intervju med dig om ditt liv i Marocko? Feel free to say no, om du inte har tid eller helt enkelt inte vill, jag tar inte illa upp! Tyckte bara att det hade varit kul!

Anna Malaga sa...

Vad trevligt det ser ut!!
Det verkar som ni har haft en kanondag.
Visst är vädret ovanligt svalt för att vara i juni? Här har vi trots allt haft 27º idag.

Jag har börjat med en ny, öppen blogg. Titta gärna in :-)

Maria, Sverige sa...

Är den Spanska grund skolan bara 6 år? Eller kommer det mer sen, som är obligatoriskt alltså?

pistache sa...

Nejma, det ser kallt men verkligen fint ut på bilderna :-)

Ulrika, nu är jag tvungen att kika lite mer på sidan för jag är alltid nyfiken på vardagen i andra länder :-)

Nejma sa...

Ulrika - Jag har ju blivit intervjuad på radion så att bli intervjuad av dej kan väl knappast vara läskigare. *s* Så japp, jag ställer upp! Men via mail eller hur? För jag har lite tight med tid just nu, men om det är skriftligt så kan jag ju svara på den tiden som passar mej bäst. Det är ju dessutom 2 timmars tidsskillnad... Hör av dej!

Anna - Här är det ovanligt kallt. Har varit kallt hela året. Kallaste vintern på jag vet inte hur många år, så vi är verkligen i behov av lite sol och värme så all fukt torkar ur husen men icke! Det regnar VARJE dag nu... *grrr* Tittar in på din blog så snart jag kan! *nyfiken*

Maria - Japp, grundskolan är 6 och och det obligatoriska gymnasiet är också 6 år tror jag.

Pistache - ja, visst är det fint på Yachting Club men är det värt så mycket pengar? Jag tror inte det.... Jag söker vidare efter nått ställe där vi kan tillbringa sommaren.

/Nejma

Maria, Sverige sa...

Men är gymnasiet också obligatorisk, ( 6 år) då har ju Spanjorerna 12 år obligatorisk skolgång, jämfört m Sverige som "bara" har 9 år.

Nejma sa...

Maria - Det var jag som var ute och cyklade. Det obligatoriska gymnasiet är 4 år. Så vid 16 års ålder kan ett barn, tillsammans med sina föräldrar, bestämma att det är dags att avsluta studierna och då får man sitt slutdiplom. När jag gick spanskt gymnasium (eller läste in gymnasiet rättare sagt) var grundskolan 8 år, gymnasiet 3 och till sist 1 förberedande år inför sluttentorna och Selectividad. Klarade man Selectividad med bra betyg kunde man läsa vidare på universitetet. Det var inte obligatoriskt att gå på gymnasiet så tidigare hade barnen bara skolplikt i 8 år och nu är det 10 år.

/Nejma

Ulrika sa...

Nejma: ja, via mejl och det är ingen brådis! ta all tid du vill på dig! Vad har du för e-postadress?

Pistache: Visst är det kul att läsa om sånt? Jag älskar det, så därför försöker jag pricka runt i världen och ta helt olika människor:)

Nejma sa...

Ulrika - You've got mail!

/Nejma

Ulrika sa...

Nejma: Nej, jag har inte fått ngt... men min mejl krånglar i o f s överdrivet mycket ibland. Prova att mejla på ulrika@travelstart.se istället.

Nejma sa...

Ulrika - ett nytt mail skickat, hoppas det kommer fram. Hör av dej när du fått det, så jag vet.

/Nejma