lördag, juni 03, 2006

Sophämtning

Djurlivet här i Martil är rätt varierat. Förrutom en väldans massa vildkatter och vildhundar har jag på sista tiden även sett ett par råttor. Egentligen tycker jag att råttor är rätt söta djur och tamråttor är visst trevliga husdjur har jag hört. Men vilda råttor är inget jag vill ha i närheten av mitt hem. Det jag tycker var värst med att se dessa råttor var att jag såg dom precis utanför några ytterdörrar. Väldigt många bostäder här i mitt kvarter är lite äldre och enklare lägenheter, så man går rakt in i vardagsrummet från gatan. Det finns ingen hall eller trappa in eller så. Om det då ränner runt råttor precis utanför ytterdörren betyder det ju att risken för att få in en råtta i lägenheten är rätt stor. *bläääää* Jag är glad att vi ÄNTLIGEN har en fungerande ytterdörr i porten för några gnagare vill jag definitivt inte ha in här!

Sophämtningen här fungerar fortfarande rätt dåligt, men jag har sett att dom jobbar på det. För bara några år sedan fanns det bara en enda sopbil för hela staden och innan dess hämtades soporna med en vanlig lastbil. På dom flesta ställena här i stan slänger man soppåsen på trottoaren på kvällen och tidigt nästa morgon kommer sopbilen. Ni kan ju tänka er hur gatan ser ut på morgonen när hundarna och katterna (och råttorna, som jag faktiskt inte visste fanns här) har kalasat hela natten lång... *urk* Det är tur att det kommer en massa gubbar tidigt på mornarna och sopar alla gatorna, så dom tar bort allt överblivet skräp. Sopgubbarna tar nämligen bara med sej soppåsarna. Det som ev. rivits ut ur påsarna ligger kvar tills gubbarna med sopkvast kommer. I en del områden har man infört sopkontainrar. Egentligen tror jag att kommungubbarna skulle vilja ha såna överallt och dom har faktiskt köpt in såna flera gånger. Men lika fort som dom ställer ut nya kontainrar så försvinner dom spårlöst... Någon här i stan måste ha en väldans massa sopkontainrar på sin tomt.... *grrr* Jättetrisst, för jag tror verkligen att sopkontainrarna kunde vara en bra lösning på hygienproblemen här i stan. Inga sopor på gatan = ingen mat åt råttorna, katterna & hundarna = färre lösdrivande djur = färre sopor utspridda över gatan = färre stopp i avloppen.... Men just nu kan vi åtminstone glädja oss åt att det finns gott om sopbilar och sopgubbar.

En av dom sakerna jag visste att jag skulle bli irriterad över här i Marocko var just sophämtningen och visst blir jag irriterad över att det är så smutsigt. Fast nu vet jag ju lite mer om orsakerna har jag väl accepterat det hela lite grann. Det läggs mycket pengar på att rusta upp gatorna här i stan just nu.Vår gata t.ex.var en av dom sämsta i stan, med stora hål i asfalten. En hel del gator är fortfarande inte ens asfalterade utan består bara av hoptryckt sand. Ni kan ju tänka er hur kul det är att köra där när det regnat ordentligt i några dagar. Så sophämtningen är väl inte kommungubbarnas prio nr 1 just nu. Men jag hoppas att det blir det snart, för jag tror att vi alla skulle må så mycket bättre av lite bättre hygien.

Jag ställer väckarklockan på 6 varje morgon, även helgerna, och så går jag ner och slänger soporna då. Sopgubbarna kommer kring 6.30. Jag tycker att det känns fräschare att slänga soporna på mornarna och inte närsomhelst på dygnet som en del gör. *morr* *drömmer om sopkontainrar och sopsortering*

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Det är så kul att läsa om ditt nya liv i Marocko! Längtar till varje gång du uppdaterar din blogg!

Nejma sa...

Hejsan Elisabeth!

Kul att du tittar in så ofta. :-) Jag försöker uppdatera ofta, men ibland kan det gå flera dagar utan att jag hinner/orkar7har nått att berätta. Fast Marocko är ett land man kan skriva hur mycket som helst om, det är ju så olikt Sverige. *s*

Kram vännen!
/Nejma