Veckomatsedel
Jag gillar att veta i förväg vad jag ska laga för mat, det blir ju så mycket enklare då. Specielt nu när barnen äter både lunch och middag hemma, det innebär ju 2 lagade mål mat/dag. Och här finns det inte så mycket halvfabrikat så det är inte lätt att fuska. Maten blir ju nyttigare på så sätt, för jag vet ju exakt vad vi stoppar i oss, men det tar ju mycket längre tid att laga mat. Och just nu är ju tid lite av en bristvara....
Jag behöver lite hjälp med att göra en veckomatsedel. Jag tänkte köra med samma matsedel nu fram till skolavslutningen, dvs i 3 veckor. Så kom med förslag på rätter som är snabba att laga (eller som kan puttra på spisen utan alltför mycket övervakning) och inte har några konstiga ingredienser. Kött är också uteslutet pga att jag inte gillar köttet som säljs här i Martil och jag knappast kommer att hinna upp till Ceuta för att storhandla nästa vecka. Så det närmaste vi kommer till kött är sojaköttfärs. *s* Jag har iof 2 paket korv i frysen, så två dagar kan vi äta korv och potatismos.
Veckomatsedeln som den ser ut just nu (jag fyller på den när jag får förslag på mat):
MÅNDAG
Lunch: Makaroner och tonfisksås/köttfärssås
Middag:
TISDAG
Lunch: Potatismos och korv (2 veckor, vad ska jag hitta på v.3?)
Middag: Kikärtssoppa i tomatsås
ONSDAG
Lunch: Vita bönor i tomatsås
Middag: Potatisgratäng
TORSDAG
Lunch: Jättesallad (med ris/kokt potatis, tonfisk och en massa grönsaker)
Middag:
FREDAG
Lunch: Kikärtsmoussaka/Potatismoussaka + sallad
Middag: Gazpacho eller annan grönsakssoppa
LÖRDAG
Lunch: Äts troligtvis hemma hos svärmor iom att jag är på kurs nu varje lördag
Middag: Harira hos svärmor om vi är kvar så länge
SÖNDAG
Lunch:
Middag:
Brukar ni göra veckomatsedel? Eller kanske månadsmatsedel? Jag har gjort det tidigare och det har alltid funkat jättebra, men just nu känner jag mej helt tom på idér...
5 kommentarer:
Något med räkor kanske.............??? Gjorde något gott igår:
Heta Räkor (fast det beror ju på hur mycket man kryddar *S*)
500 g räkor m skal
2 dl cocos mjölk (light är OK)
1 msk hummerfond
chiliflakes
rivet skal av ½ lime
½ purjolök strimlad
1-2 vitlöksklyftor
körsbärstomater
salt o peppar
Fräs purjon lätt, häll på cocosmjölken o kryddorna. Låt puttra en kort stund, häll i körsbärstomaterna (delade i halvor) o sist räkorna bara så att dom blir varma. KLART! Servera m ris, couscous eller bulgur o sallad!
Eller så kan man göra något annat snabbt o lätt m räkor. Har inget recept utan gör på en höft:
1 grönt äpple
1 lök
Hacka det o fräs m olja i en panna.Strö över curry och vetemjöl, tillsätt vatten o en buljongtärning (vit vin ger också god smak, men det beror ju på om du använder det) Låt det koka någon minut så det blir lagomt tjockt, och smaka så det smakar bra, o sist tillsätt räkor, koka ej dom skall bara bli varma. KLART! Servera som ovan.
Snabba maträtter, där det som tar längst tid är arr koka riset (o skala räkorna )
Eller en potatis gratäng kanske? Tar ju nästan 1 timme i ugnen men den sköter ju sig själv. *S* Stek/ grilla kyckling el kött till. Eller en lasagne? Behöver ju inte vara köttfärs i. Soja färs el vegetariskt. Gör lasagnen på kvällen (då barnen sover) så är det bara att ställa in den i ugnen. Och där sköter den sig själv! *S*
Hejsan Maria!
Åh, tusen tack för dina tips! Jag ÄLSKAR räkor! Igår var vi på Marjane och jag var på vippen att köpa en stor påse frysta, skalade räkor men jag var rädd att pengarna inte skulle räcka till allt vi plockat i vagnen så jag la tillbaka räkorna. Nu ångrar jag mej.... :-( För dina tips lät ju bara hur goda som helst... Jag ska kopiera dom och se om jag kan göra dom längre fram. :-)
Potatisgratäng älskar jag! Så det tipset norpar jag direkt! Och man kan ju göra som du säger, passa på medans jag nattar barnen, eller städar eller nått annat. Jag gillar mat som "fixar sej själv", för även om det tar lite längre tid så känns det som mindre jobb när man slipper joxa så mycket.
Idag testar jag ett nytt recept - puré på splitade gröna ärter. Ner med alla ingredienserna i grytan och llåta det puttra på svag värme tills allt är mjukt och geggigt. Enkelt och bra! Hoppas det blir gott också. *s*
/Nejma
Lite spanskt föreslâr jag en dag:
Lentejas med chorizo (billigt och nyttigt)
Picadillo de naranjas; bara att blanda apelsiner, kokt ägg, habas (vad heter det?), lök och tonfisk (ev.bacalao om man har det) med en skvätt olivolja och en nypa salt.
(Fast det är eftersäsong pâ habas och apelsiner...)
Fisksoppa har vi haft idag - skönt i värmen!
Ni har väl boquerones pâ er sida havet ocksâ? Vi älskar dem, med lite citron och grónsallad till.
//Anna Malaga
Mmmm Anna, lentejas är urgott! Det har jag glömt lägga till på listan. Fast hos oss blir det utan chorizo, det kan jag bara handla i Ceuta. Men linser med morötter och lök kan jag alltid fixa, det är supergott!
Jag ÄLSKAR fisk! Men jag är van att handla fisk i frysdisken eller fiskdisken i någon affär, inte på torget. Jag tycker att det är så svårt att handla fisk på torget. Dels vet jaginte hur fisken ska se ut så den verkligen är fräsch och dels vet jag inte vad det ska kosta. Orkar inte stå och dividera om priser i värmen på torget, för det luktar inte sååå gott på fiskdelen om man säger så. Dom har ju inga kylskåp eller frysdiskar och dom flesta har inte ens fisken på is utan bara i hinkar med vanligt vatten... Det STINKER frammåt eftermiddagen... När min man kommer ska han få ha "fiskhandlarkurs" med mej. *s*
Kram,
Nejma
Skicka en kommentar