onsdag, oktober 25, 2006

Oktober månads EFIT

Jag gjorde en egen EFIT-dag igår och jag fick upp fotona för en liten stund sedan, så kila gärna förbi och kolla in min dag... Adressen är som vanligt: http://www.cml.nu/nejma/efit/index.php

Jag har tidigare bestämt att inte ha med några närbilder på folk, varken på mina hemsidor eller i min blog. Fyyy vad svårt det är att hitta nått att fota när man sitter i ett litet rum nästan 5 timmar i sträck. :-( Ja ja, jag gjorde så gott jag kunde. *s*

3 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Vad intressant att se ert Eid-firande. Hade ingen aning om hur det var. Kul!

Anonym sa...

Jätteskoj och spännande att se dina Eid-bilder!!

Jag har tusen frågor, men här kommer bara två... ;)

För det första: jag har förstått att man äter en del på Eid-festen, men jag undrar om man brukar ha musik och dansa också? Och för det andra: Pratar du arabiska eller spanska (franska) med dina släktingar?

Nejma sa...

Anna - Kul att du kom förbi och tittade! Eid är faktiskt riktigt mysigt och det blir mycket kakor! *s*

Johanna - Tack för titten! OK, här kommer svaren på dina frågor: Det finns 2 sortes Eid: Stora Eid infaller om ca 63 dagar och det är då man offrar lamm och äter lammkött i alla dess former i (minst) 3 dagar. Det här är lilla Eid och då äter man mest kakor. Visserligen finns det familjer som bjuder på mat också, men den familjen vi samlas hos är fattiga och kan bar bjuda på kakor. Men det gör inget, det är tanken som räknas! Och vi har mysigt ändå.

I min mans familj är det inte musik och dans på Eid, men jag vet att andra familjer har det så. Öht förekommer ingen dans i min mans familj, inte ens på bröllop. Musik kan man ha däremot, men då är det bara "andalusi" man lyssnar på. Det är musik som skrevs under AlAndalus-tiden och som andalusiättlingarna har i blodet. *s* Men det där varierar mycket från familj till familj.

Hmmm... Min språksituation är lite komplicerad. Jag pratar nästan uteslutande spanska med alla. Men dom pratar oftast marockanska med mej. Jag förstår det mesta, iaf dom första timmarna. Men ju mer folk det blir och desto mer dom pratar i munnen på varandra desto mindre förstår jag. *s* Men tyvärr kan jag inte prata särskilt bra, för iom att jag aldrig kommit speciellt långt i mina marockanskastudier kan jag inte få ihop vettiga meningar, jag kan bara en massa lösa ord... Verb och sånt står på höstens planering, för jag bara MÅSTE lära mej språket! Jag vill inte leva här i en massa år och inte kunna prata med vem som helst.

Har du fler frågor - fråga på!

/Nejma