lördag, november 04, 2006

Har installerat svenska barnspel

G börjar ha svårt med svenskan. Vi har bott i Marocko i över 1½ år nu och senast han fick använda svenskan var för nästan prick 1 år sedan när mina föräldrar var här. Sedan dess har det bara blivit någon enstaka gång med mina föräldrar i telefon eller på MSN. Det märks att han inte glömt språket, men det blir allt svårare att hitta rätt ord och dom spanska orden kommer ut lättare. Fast han förstår fortfarande rätt bra.

När A kom ner i somras hade han med sej killarnas gamla dataspel från Sverige. Nu i veckan har jag ägnat mej att installera en del av dom. Flera av spelen fungerar tyvärr inte längre. Några för att dom inte är kompatibla med XP och andra för att barnen varit för hårdhänta med skivorna (att använda dom som bilbana är ingen lysande idé, har dom lärt sej den hårda vägen). Så just nu har dom 3 spel installerade - Lego Alpha team (favoriten just nu!), Anki & Pytte på kapsyljakt (egentligen ett spel för mindre barn, men språket i spelet passar G:s nuvarande nivå så det är toppenbra träning för honom) och Hitta Nemo (har precis installerat det, i morgon bitti ska dom spela det för första gången sedan innan flytten). Nu är kl rean 23 så egentligen borde jag krypa ner och sova, men barnen har tagit över min säng (igen! Det är ju helg...) så jag tänkte försöka installera ytterligare ett spel innan jag bäddar åt mej på soffan. Få se vilket spel som kan tänkas funka...

A håller på att kolla på spel på svenskam så jag tror att Tomten kommer att vara snäll i år. Det blir nog flera spel och filmer. *s* Det är viktigt att båda barnen får behålla sitt språk. Och spel och filmer är ett bra sätt att bygga upp ett bra passivt ordförråd. Det aktiva får vi försöka lösa på nått annat sätt.

3 kommentarer:

Ann sa...

Hejsan!

Jag har fått tips via skolan om gratisprogram som finns på (www.aw.nu) http://www.wartoft.nu/program/. Det finns språk, svenska, spanska, engelska mfl, matteprogram mm. De använder vissa av programmen i V´s klass. Jag tycker att programmen ¨sebran¨ verkar vara bra och roliga för barn. Vi har just haft höstlov. Det var jätteskönt. Jag skickar ett mail i veckan till Er. Kramar från Ann och Viktor

Nejma sa...

Hejsan Ann!

Länge sedan sist! Hur är det med er?

Jag ska kolla länkarna du tipsade om. Tack!

Kramar till dej och Viktor,
Nejma

cochabamba sa...

Det ska visst finnas en hel det matnyttigt på SVTs webb. Men det vet du kanske redan. Har inte kollat själv, men har kompisar som gillar det mycket.