lördag, november 18, 2006

På promenad i medinan

Idag har vi gått på promenad i medinan tillsammans med en grupp lärare och voluntärer. Vår guide är en spanjor som skrivit flera böcker om Tetuán och är oerhört kunnig. Det var en jättemysig promenad och jag har lärt mej massor med saker som jag inte visste förrut eller bara kände till delvis. T.o.m. barnen tyckte att det var roligt. Det är tur att dom delar sin mammas fascination för medinan, för vi är ofta där och promenerar. Det är helt klart min favoritplats i Tetuán! När jag studerade i Granada bodde jag lite drygt 2 år i Albaicín, som är Granadas gamla medina från tiden då Granada var en del av AlAndalus.

Här kommer lite bilder från vår promenad. Fler bilder kommer sedan att finnas på min hemsida när jag uppdaterat delen om Tetuán.

Det här är en av portarna in till medinan. Det fanns 7 portar från början, men idag är en av portarna stängd och 2 mindre portar har tillkommit. Varje port har ett arabiskt namn och dessutom ett spanskt namn som dom fick på 1800-talet av spanjorerna. Tetuáns historia har alltid löpt parallellt med Spaniens. Den här porten heter Bab Nouader och leder in i kvarteret som heter AlAyun. Precis brevid porten ligger Tetuáns största zouk med samma namn. Varje zouk har sin inriktning. I Bab Nouader hittar man framför allt kläder, husgeråd, gymnastikskor, elektronikvaror, batterier (en kille där har nog alla möjliga specialbatterier man kan tänkas behöva och billiga är dom också! Klockbatterier som i Sverige går på runt en hundralapp kan man få för 20 kronor i Bab Nouader), livsmedel från Ceuta och tyg till djellabor. Det är hundratals små affärer i ett virrvarr av gator, trappor och återvändsgränder. Att komma vilse där är snarare en regel än ett undantag och även Tetuanbor kan bli lite förvirrade ibland. Det är ett av våra helgnöjen när vi inte kan komma på nått annat att göra, att försöka komma så vilse som möjligt i zouken och sedan se hur lång tid det tar för oss att hitta ut. *s*

Här följer några foton från kvarteret AlAyun:Vi gick in i garvarnas område och kollade hur dom arbetar med skinnen. Det är ett riktigt hantverk och dom använder fortfarande uråldriga metoder för att få skinnen mjuka och vackert färgade. Skinnen ligger i vattenbad tills dom får önskad färg och sedan hänger dom och lufttorkar i solen. Tyvärr luktar det inte så gott av alla skinnen och vattenbaden men just idag kände jag knappt någon lukt alls. Det kan ju ha varit för att de andra gångerna jag varit där har det varit högsommar och stekande solsken. Är man inte överkänslig för lukter tycker jag att man absolut ska våga sej in i garvarnas område för att se hur dom arbetar, för det är riktigt intressant.Färdiga tofflor och andra lädervaror i en typisk bazar, främst till för turister som vill kunna köpa allt på en och samma plats. Besöker ni en sådan här bazar, kom ihåg att pruta! Det SKA ta tid att handla. Stressa av och försök se det som ett spel där båda parter till slut ska känna sej nöjda med priset.Precis som i alla andra marockanska städer finns det en marknad för andrahands-grejer. Den i Tetuán ligger i området kring torget Ghirsa el Kabira och här kan man verkligen hitta ALLT! Ett riktigt eldorado för samlare av olika slag, för här finns allt från kläder och skor till gamla böcker, kandelabrar, julpynt och prydnadssaker. Det här borde vara ett riktigt eldorado för secondhandsfreak från hela världen, men än så länge är det mest tetuanibor som upptäckt denna pärla.Detta är den gamla fiskmarknaden. Sedan under en längre tid var det här man hängde brottslingarna. Numera säljs här tyg i tetuáns typiska färger. Mot en mindre slant kan man bli klädd i bergskvinnornas typiska kläder och ta foton tillsammans med kvinnorna på torget. Damen som sitter på stolen har en typisk hatt på sej, men är i övrigt klädd i djellaba. Mannen med den färgglada dräkten säljer vatten från någon känd källa. Runt detta torg finns en massa affärer som säljer djellabas, sjalar och typiska kläder för både män och barn.

Jag tog över 100 foton i medinan idag. Tyvärr strular Blogger just nu så det tar evigheters evigheter innan fotona laddas upp till servern så nu ger jag upp för idag. Men fler foton kommer i morgon eller någon annan dag nu snart.

12 kommentarer:

MariaD, Sweden sa...

Åhh, det ser ju så härligt o charmigt ut! Men jag vet inte om det är så charmigt då man bor där, verkar mest vara jobbigt. Att det ska vara så jobbigt att handla. Jag ÄLSKAR att handla! Men då det är så som det är i såna där länder, och det ska prutas och det tar världens tid, sånt orkar inte jag med. Ångrar att jag inte handlade mer kläder då vi var i Turkiet nu i höstas, (med två tjejer på 9 o 13 år så kan man spara en del pengar på att köpa billiga kopior utomlands) men jag orkade inte..................Fast det är väl typiskt "stressig-svensk-syndrom" Man ska nog lägga av med det där dummheterna *S*

Nadja sa...

Jag skrev tidigare men vet inte varför det inte publicerades..hursomhelst..känner igen mig där ;)
Du verkar gilla den gamla delen av Tetouan :) Jag är från Sania de rmel ifall det inte kom fram :P vet du var det ligger?

Nejma sa...

MariaD - Att stressa är aldrig bra... Varken här eller i Sverige. *s* Var försiktig, om du känner att du inte mår bra av stressen. Jag blev utbränd pga stressen och det önskar jag ingen! Jag har nog aldrig mått så dåligt i hela mitt liv... Nu mår jag mycket bättre och kämpar med att stressa av när jag känner symtomen komma smygande. Man måste ju inte handla i medinan. Det finns ju RIKTIGA affärer också, men jag tycker att det är mycket roligare att handla i medinan.

Nadja - Blogger strulade rejält igår, så om du försökte svara då så kan det ha varit därför. Visst vet jag var Sania de rmel ligger!!! *s* Fast jag har inte varit på marknaden där ännu. Har hört att man kan hitta jättebilliga kläder där. Jag håller mest till i Ensanche och medinan, det är "mina" kvarter liksom. Men jag ska nog utforska Sania De rmel lite snart, för som sagt var så är jag jättenyfiken på marknaden där. Vet du vilka dagar det är?

/Nejma

Nadja sa...

Nja, brukar aldrig shoppa kläder i Marocko men det är möjligt att man kan hitta billiga kläder där :)

Alla dagar har jag för mig :)

/Nadja

Pumans dotter sa...

Det här med att pruta en riktig konstform! ;D Jag gjorde affärer med en marockan en gång (i Granada) när jag skulle köpa en fotpall i skinn (som en stor kudde, du vet säkert vad jag menar). Det gick alldeles utmärkt tills han kom på att han hade tagit fel på storleken på den där kudden = gett mig för lågt pris från början. Så han var riktigt arg på sig själv. Jag förstod hur det låg till, eftersom jag hade frågat om priser på annat håll, men det hade ju varit dumt av mig att säga nåt. "Det är mitt eget fel, men nu kan jag inte ta tillbaks det", sa han bara och var inte alls glad.

Anna Malaga sa...

Vilka härliga färger och vilken mysig stämning!

Nejma sa...

Nadja - okidoki! Ska ta mej till Sania drmel någon dag nu snart. Hoppas jag hittar nått fynd. Då lär jag nog visa det här. *s*

Pumans dotter - *asg* Ja, att pruta är bra att kunna! Grattis till ett extra bra pris! Såna där fotpallar/puffar ska jag också köpa när ekonomin tillåter.

/Nejma

Nejma sa...

Anna - Ja, visst är det fint i medinan! Få se när jag kan övertala dej att komma hit en helg eller så. *s* Då lovar jag guida er i både medinan och Bab Nouader och här i Martil.

Kram,
Nejma

yasmine sa...

Hej!

Jag älskar marknader. Ja, kanske för att jag är något shoppinggalen och där kan man ju hitta allt möjligt. Jag kan tänka mig att hamna på en marockansk marknad skulle ju vara rena rama julafton för mig.

Jättefina bilder. Det är alltid så roligt när du lägger ut bilder på staden. Det är så otroligt fint där.

Sous sa...

Jättefina bilder Nejma. Önskar att vi hade lite gamla kvarter här i Khobar men tyvärr tror jag inte det finns. Kanske finns det i Jeddah. Tråkigt med för modern stad.

Anna Malaga sa...

Det hade varit jättekul!

Nejma sa...

Yasmine - Visst är det kul med marknader! Jag kan gå i hur många timmar som helst i medinan i Tetuán och bara titta på allt som finns. Medinan i Tetuán är dessutom kulturminnesmärkt av UNESCO, just för att den bevarar så mycket av ursprungsstilen. Det är den bäst bevarade anadlusímedinan i Marocko.

Sous - Khobar är väl en rätt ny stad? Då kan det ju inte finnas några gamla saker kvar. Visst är det synd? Gamla kvarter har en speciell charm tycker jag. Du får väl komma hit och hälsa på mej någon dag så kan vi kolla in Tetuáns medina. *s*

Anna - Du vet att du är välkommen när du vill! Det är ju faktiskt inte längre från Málaga till Tetuán än vad det är från Tetuán till Málaga. *s* Skulle inte färjan vara så dyr skulle man ju faktiskt kunna göra en dagsutflykt, men kommer ni fixar vi givetvis sängplatser åt er!

/Nejma