måndag, november 27, 2006

Vinterbonar

Nu börjar det kännas att vintern är på väg. Vissa mornar är det bitande kallt när jag öppnar fönstren för att komma åt fönsterluckorna. Ändå har temperaturen knappast gått ner under 8 grader ens nattetid ännu. December och januari är helt klart dom kallaste månaderna och då ligger temperaturen runt 10 grader på dagen och 2 -3 grader på natten. Fukten från havet gör att det känns ännu kallare, så då känns det skönt att bädda ner sej under 2 -3 tjocka filtar och ha elementet nära.

Jag har köpt sådan där isoleringstejp med skumplast (namnet är puts väck! Jag börjar visst lida av Dolph Lundgren-syndromet. Men ni vet nog vad jag menar. *s*) och tätat både fönster och dörrar. Jag tycker att det är rätt märkligt att folk inte tätar sina hus här. I stället sitter man och fryser, ihopkurade under filtar och väntar på att våren ska komma. Visst är det mysigt att kura någon dag ibland, men flera månader i sträck? Nä, det funkar inte för mej! Så jag har laddat upp med flera rullar tejp och har nog fixat relativt dragfritt nu. Till gliporna under dörrarna ska jag försöka sy såna där långa "tygormar" som man lägger längst med nederkanten av dörren. Frammåt våren när dom är solkiga och dammiga är det bara att köra dom i tvättmaskinen och spara till nästa vinter.

Jag har skickat maken till Ikea för att köpa gardiner. Det finns ju inget byggvaruhus här eller ens något som liknar Ikea (tack Kamprad för Sveriges bästa uppfinning!), så vill man ha gardiner måste man först mäta fönstret, köpa tyget, bestämma modellen, ta tyget till skräddaren tillsammans med knappar, fållband,tråd och vad man nu kan behöva. Sedan börjar man vänta.... och vänta.... och vänta... tills skräddaren har sytt klart. Och under tiden får man hoppas att den färdiga produkten liknar det du hade tänkt dej från början så du slipper få en tumvante eller liknande. *s* Gardinerna här i Marocko är oftast tjusiga uppsättningar med mycket rysch och pysch och rosetter och blommor och kilometervis med böljande tyg. Jättetjusigt, men inte min stil.... Jag vill ha vanliga enkla gardiner, helst fodrade, så att värmen stannar inne och kölden håller sej på utsidan. Och det känns som ett alldeles för stort projekt just nu att få en skräddare att förstå vad jag vill ha. Så det får bli Ikeagardiner hemma hos oss! *s*

Vinterkläderna är framplockade och vädrade, så nu ska vi nog slippa frysa i år med. Jag har lagt ut vår otroligt fula vardagsrumsmatta. Det är egentligen en bit heltäckningsmatta i en tråkig gulbrun färg, men den värmer bra. Efter jul ska jag satsa på en "riktig" matta att ha ovanpå den fula, men just nu har jag alldeles för mycket att göra för att känna mej manad att ge mej ut på mattjakt.

Idag skiner solen igen så frammåt lunchtid blir det nog riktigt skönt ute. Bra, för ju längre det går utan den riktiga kölden desto bättre. I fjol så här års var det redan riktigt, riktigt kallt. Men så var det också den kallaste vintern på över 50 år. Förhoppningsvis blir det en mer normal vinter i år.

Här följer nu en uppdatering angående mina sjuklingar: barnen var hemma en dag. B fortsatte kräkas hela dagen, G hade diarré i någon timme bara. Jag tror att det var slem som dom behövde få ut, för båda har varit hostiga och snuviga i några veckor. Nu mår dom bra igen. Min svärfar blev utskriven från sjukhuset i lördags. Vi träffade honom senast i fredags men hann inte upp till Tetuán i helgen för barnen hade så mycket läxor (dom behövde ju ta igen dagen dom missade. Här är det hårda bud och sjukdom är ingen förmildrande omständighet) och B har ett prov i Conocimiento del medio (typ NO/SO) idag. Tyvärr kan jag inte kila förbi och hälsa på svärfar med barnen ikväll heller, för B har extralektion i musik efter skolan och slutar först 17.30 och då gäller det att rusa hem så han hinner läsa klart sina läxor. Han har alltid massvis med läxor på måndagarna. Jag hoppas jag kan kila förbi en snabbis innan jag går till skolan.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad menar du med DOLPH LINDRGEN syndromet ?? :S :S :S

yasmine sa...

Jag undrade faktist samma sak...tänkte att det måste nog vara något med tejpen men förstod inte helt och hållet.

Nejma sa...

*s* Ja, Dolph Lundgren är kanske lite av ett internt skämt oss utlandssvenskar emellan. Dolph är en svensk skådis som på 80-talet fick några roller i Hollywood så han försökte göra karriär "over there". Efter 3 månader i USA blev han intervjuad i svensk TV och kunde inte längre prata svenska... Han bröt på amerikanska, hade glömt en massa ord och var allmänt pinsam. Så när någon utlandssvensk glömmer bort nått ord så gör man en Dolph. *s*

/Nejma

Anonym sa...

I will not agree on it. I think warm-hearted post. Especially the title attracted me to study the whole story.

Anonym sa...

Easily I agree but I think the post should prepare more info then it has.