tisdag, april 17, 2007

Med myrsteg över gränsen

Idag har jag varit i Ceuta. Min kompis skulle till läkaren så jag hängde på som sällskap. Vi hade planerat att shoppa loss efter läkarbesöket, nu när vi för en gångs skull inte hade några sjuka barn med och ingen större stress med tiderna.

Allt var precis som vanligt tills vi kom fram till marockanska gränsen. det stod ovanligt mycket bilar och väntade på att komma in i gränsövergången. Inte så mycket gående. Hm... det var ju lite ovanligt... Men vi körde in i alla fall. Jag gick och stämplade mitt pass, det var nästan tomt på folk i kön så jag blev klar på under 5 minuter. Det var ett rekord! Nu började vi tycka att det var lite märkligt.... I vanliga fall brukar det ta lång tid för gående och snabbt för Ceutaregistrerade med bil. Idag var det nästan totalstopp för bilarna. En timme senare var vi fortfarande inte över gränsen och nu satt vi fast i kön och kunde varken åka frammåt eller tillbaka till Marocko, så det var bara att gilla läget och vänta. En vänlig polis förklarade vad det var frågan om - en grupp specialpoliser från Frankrike har kommit ner och går igenom varenda bil som rullar in över gränsen, söker igenom allt med hundar och monterar isär dom bilar dom misstänker innehåller nått dom inte borde. Och det är ju verkligen jättebra att dom har koll på vad som händer och sker och vad som förs över gränsen, men nu när dom kommer hela vägen från Frankrike kan dom väl ändå komma några fler så dom slipper gå igenom bara 2 bilar åt gången... *mutter* Det tog oss nästan 4 TIMMAR att ta oss över gränsen!!!! Så givetvis kom vi för sent till kompisens läkartid och hon fick beställa en ny tid...

Vår shoppingdag blev betydligt kortare än planerat och inte hann vi med någon lunch heller utan fick stressa runt så gott vi kunde. Vi fick stryka en massa grejer från vår "att göra"-lista - så det blev inga vårskor till mej, ingen träningsoverall till G (han har förstört 3 overaller redan det här året), ingen bok till B... Men däremot har jag kommit hem med 2 nya grytor (en 4-liters och en 6-liters, med utbytbart lock så antingen är det en vanlig gryta eller en tryckkokare. Jippie!!! Jag har verkligen saknat att inte ha någon tryckkokare. Nu ska här lagas riktig spansk husmanskost. *s*), en brödrost, sommargardiner till sovrummet och filtar/sängöverkast till barnens rum. Sakta men säkert börjar jag köpa allt sånt som vi behöver för att riktigt kunna känna oss nöjda med vårt hem.

På vägen hem kom vi över på rekordtid. Det är klart, ju färre som tar sej in till Ceuta, desto färre behöver åka tillbaka. Fast ju färre som tar sej över gränsen, desto mindre varor kommer vi att hitta i affärerna här.... Väldigt mycket av det vi äter här kommer ju från Spanien. Det är bara frukt & grönt, kött och fisk som garanterat är härifrån, resten kommer till största delen från andra sidan gränsen. Om man inte handlar på Marjane förståss, för där är allt tillverkat i Marocko. Men priserna är betydligt högre än om man handlar importerat på marknaden.

3 kommentarer:

Tokyo-Linda sa...

Vilken dag... 4 timmar att ta sig över gränsen? Förhoppningsvis blir det en sån där historia man kan skratta åt med tiden, "kommer du ihåg..." ;)

tolken sa...

Snacka om Fortress Europe, det känns så trist att inte kunna lösa den frågan alls.
Jag har kommit igång igen och föreslår ett månadens inlägg den 30e om - att flytta.

Anna Malaga sa...

Oj, vad lugnt det är här inne. Antar att du jobbar mycket.
Hoppas allt är bra med er, kram