torsdag, maj 03, 2007

"Den vita massajen"

Som några av er vet redan så är jag en bokmal av stora mått. Jag ÄLSKAR böcker! Jag har alltid minst 2 - 3 böcker på gång samtidigt. Eller ja, nästan... Under åren då barnen var små blev det inte mycket läst men nu har jag kommit igång igen och det känns verkligen jätteskönt. För har man bara en god bok som sällskap är man aldrig ensam och har man inte pengar till att utforska världen kan man alltid utforska den genom någon annans ögon. Jag har varit lite dålig med att ge boktips men tänkte ändra på det fr.o.m. nu.

I ett tidigare inlägg nämnde jag att jag sett "Den vita massajen" som film men ännu inte läst böckerna. Jag har fortfarande inte fått tag i böckerna men jag tänkte att ni som läst böckerna kanske ville diskutera dom med mej ändå. Nästa vecka ska jag till biblioteket igen och då ska jag se om jag kan få tag på dom. Jag hoppas det! För filmen gjorde ett stort intryck på mej. Men mitt första intryck är att dom hoppat över en massa detaljer i filmen, för ibland tycker jag att handlingen hoppar väldigt mycket och det är svårt att förstå sambandet mellan en scen och en annan. Iof såg jag filmen efter midnatt och jag höll på att nicka till flera gånger, så det kan ju ha bidragit till mitt hackiga intryck. Jag ska definitivt se om filmen snart igen.

En sak som jag saknade i filmen (vet inte om det tas upp i boken) är mer info om hur massajerna lever. Jag antar att dom som gjorde filmen utgick från att man redan vet det eller inte är så intresserad av den biten. Nyfiken som jag är på andra kulturer hade jag gärna sett lite mer fakta, men det bästa är kanske att googla själv och se vad jag kan hitta.

Jag har full förståelse för att hon tyckte att det var jobbigt att leva ute i buschen, det verkar ha varit gott om kulturkrockar. Vilken otrolig skillnad mot livet i Schweiz!!! Men varför lämnade hon honom? Det fick jag aldrig riktigt klart för mej... För att han blev tokig eller för att hon inte lyckades förvandla honom till en europé? Varför klippte han av sej håret? Och varför var hon så undergiven på slutet?

Hoppsan! Nu blev det här inte mycket till boktips och info om själva boken utan snarare mina egna frågor kring handlingen. Jag hoppas att ni som läst boken vill hjälpa mej att fylla i mina förståelseluckor och diskutera boken med mej. Jag tycker i alla fall att filmen/böckerna är värda att ses/läsas just för att det handlar om en kvinna som gjort ett så ovanligt val här i livet. Jag tycker att hon verkar ha varit en väldigt tuff kvinna. Lite tokig kanske.... Men ibland slår kärleken ner som en slägga i huvudet på en och då tänker man inte logiskt. *s*

7 kommentarer:

Karlavagnen sa...

Gillade inte boken. Blev bara irriterad på den tyska kvinnan, fick intryck att hon var framförallt naiv och besatt.

Nejma sa...

Hejsan Karlavagnen!

Jag misstänker starkt att man får ett annat intryck när man läser boken, för filmer har en tendens att göra allt antingen mer sockersött eller mer dramatiskt. I filmen tycker jag att hon gör ett rätt sympatiskt intryck. Fast visst kan jag hålla med om att hon verkar aningen besatt. Men blir man inte lätt besatt när man blir himlastormande kär? I filmen ser man inte direkt några såna tendenser, men det har dom kanske tagit bort, för att göra en "bättre" film...

Jag önskar verkligen att jag hade läst boken först, innan jag såg filmen, för när jag väl får tag i boken kommer jag ju att ha filmens version på näthinnan, oavsett om jag vill eller inte, och då "läser man in" detaljer och tolkar saker på ett annat sätt än om man inte har några förutfattade meningar.

/Nejma

Thérèse sa...

Jag håller fakiskt helt med Karlavagnen. Vet inte om du vill vta men utan att avslöja för mycket så blev det svårt när dom inte hade ett gemnsamt språk , hon förstod inte sederna och ha verkade tugga någon drog alldeles för mycket. Som sagt hon verkade naiv och besatt och dom verkade inte ens ha ett bra förhållande. Men som sagt det är bara mitt intryck av boken

Pumans dotter sa...

Jag har också läst boken och tyckte att det var spännande att få vet hur hennes liv blev i Afrika. Det var inget litterärt storverk, tvärtom rätt dåligt skriven, men jag beundrade hennes mod att gå sin egen väg.

Nejma sa...

Thérèse - Men om dom inte hade nått gemensamt språk, hur kommunicerade dom? Hon bodde väl rätt länge i Kenya, lärde hon sej inte hans språk? Eller blev han inte bättre på engelska? Det var väl det språket dom talade i början, iaf i min version av filmen. Det måste ju vara supertufft att leva ihop om man inte ens kan hålla ett vettigt samtal. I början går ju allt, men sedan då? Det låter som det var många saker dom inte tog itu med. För om dom inte kan kommunicera ordentligt, hur ska hon då kunna fatta dom oskrivna kulturella reglerna? klart att hon måste göra fel hela tiden då... Och hon måtte ha tyckt att dom var märkliga människor när hon inte fattade varför.... jag vill fortfarande läsa boken, tror man kan lära sej en massa av att läsa om en annan persons val i livet.

Pumita - Jag tycker också att det är spännande med människor som vågar gå sin egen väg här i livet. Det ska bli intressant att läsa boken sedan, trots att jag hört flera berätta att språket är lite trisst. Får man veta mer om hans kultur eller behöver man googla?

/Nejma

Pumans dotter sa...

Nu är det rätt länge sedan jag läste boken, men i den fanns det iaf bilder på hur de bodde (små hyddor). Jag minns också att hon var väldigt ambitiös och påhittig, startade en affär i byn, köpte en bil osv. och det sågs inte alls med blida ögon. Sånt skulle inte en kvinna ägna sig åt. Ganska ingående beskrivning av kvinnosynen har jag för mig.

Lena sa...

Hej. Jag har läst alla tre böcker av Corinne Hofmann. Den vita massajen var sämst skriven, men mest intressant. Den var mycket bättre än filmen. Jag blev jättebesviken på filmen. Den följde inte boken, och det fattades så många viktiga saker, t.ex. förhållandet till massajens mor kom inte alls fram. Rekommenderar verkligen alla som inte har läst böckerna att göra det.
Orsaken till att hon lämnade honom var förresten att han blev så svartsjuk. Det blev olidligt för henne. Corinne är bra på att berätta med känsla, men inte så bra på att analysera. Jag tror att svartsjukan berodde på att hon var så kunnig och driftig, mannen hade ingen funktion. Han kände sig säkert värdelös. Kulturkrock alltså.