söndag, maj 13, 2007

Spanska boktips

Jag har precis läst ut en bok som jag tänkte tipsa om. Den heter "Qué buscabais en Marrakech" och är skriven av Concha López Sarasúa. Det är en roman som fick Premio Café Gijón 1999.

Boken handlar om 4 kvinnor i 30-årsåldern som ger sej ut på en gemensam resa till södra Marocko. Ainalma drömmer om att besöka Al Mutamids grav i en liten by utanför Marrakesh och hennes vänner följer med för att göra henne sällskap. Al Mutamid var kung i Sevilla på 1000-talet men blev ivägkörd från sitt rike när berbiska trupper tog över kontrollen. Han var en känd poet och livsnjutare. Under resans gång avslöjar kvinnorna sina avsikter med resan och historien får ett oväntat slut.

Jag tycker att det var en intressant bok, för man lär sej mycket om Marocko, marockansk kultur och historia. Det är ingen enastående roman, men språket är enkelt och flyter på i långsam takt. Jag rekomenderar alla som är intresserade av Marocko att läsa den, för det märks att författarinnan har tillbringat mycket tid i Marocko och känner till både städerna och kulturen. För en gångs skull en roman som inte faller på sina stereotyper.

Jag håller också på att läsa en annan roman - "Mala gente que camina" av Benjamín Prado. Den handlar om en studierektor som ska föreläsa på en konferens och förbereder sitt föredrag om en spansk författarinna från Franco-tiden. Helt plötsligt kommer han en annan författarinna på spåren och han börjar nysta i diktaturens hemligheter. Denna författarinna finns inte i verkligheten men författaren beskriver henne med sån skicklighet att man lätt tror att hon verkligen existerat. I början läste jag fascinerat, för om man är intresserad av spanska inbördeskriget och diktaturen så kommer den med en massa detaljer. Men halvvägs in i boken började jag tvivla - hur mycket är sant av det som står i boken och hur mycket är påhitt? Jag skulle vilja läsa om den, denna gång med papper och penna till hands, så jag kan skria upp alla namn, årtal och händelser för att sedan kolla om det stämmer. Ibland blir de historiska referenserna lite väl långa och historien hakar upp sej men själva grundhistorien (den om föredraget) är bra. Jag har några sidor kvar innan jag läst ut boken, men jag vill ändå passa på att rekomnendera den här romanen till dom som är intresserade av att få mer kött på benen när det gäller efterkrigsåren.

4 kommentarer:

Pumita sa...

Den första låter som en perfekt bok för mig. Tack för tipset!

Underbara små ting sa...

Oj... nu har jag hamnat långt ifrån Sverige såg jag via en länk.

Spännande med Marocko måset jag säga. Själv kan jag inte mycket om landet i sig men jag har ju sett lite bilder och så och det verkar väldigt fint.

Jag kollade även in din hemsida och har läst och titta lite hur ni bor. Standarden är ju inte lika som här hemma, men vad fint ni har fått det.

Jag skrev i min blogg här om dagen just om tagine (lergryta från just Marocko) faktiskt... Säkert något du känner till och har sett flera av.

Intressant sida du har och jag kommer tillbaka en annan dag och tittar mera.

Kram Kram
Carina

Lena sa...

Hej Nejma
Jag har nu och då läst din blogg och din hemsida under de senaste månaderna. Jag har alltid varit intresserad av andra länder och kulturer, därför är det mycket intressant att läsa om ditt liv i Marocko. På senaste tiden har jag varit särskilt intresserad av Afrika efter att jag läste Corinne Hofmanns, den vita massajens, böcker. Du skrev ju om att du hade sett filmen. Jag kommenterade där, men det är första gången jag gör det här så jag vet inte om du märker att det kommer nya kommentarer. Men nu vet du det alltså.
Ha det så bra

Nejma sa...

Pumita - Om du läser boken, berätta sedan vad du tyckte om den, ok?

Carina - Välkommen till Marocko! *s* Kul att du har hittat hit. Jag ska kila förbi din blog sedan och läsa vad du skrivit om tagine.

Lena - Välkommen hit!!! Jag såg din kommentar om den Vita massajen, jag har bara ine unnit svara på den ännu. Kul att du hittat hit!

/Nejma