lördag, maj 19, 2007

Tillbaka på skolbänken

Jag går på kurs. Det är en kurs som vänder sej till lärare i spanska som andra språk och pågår under 4 lördagar. Det är en jätteintressant kurs! Jag gick en liknande kurs i fjol. Då handlade kursen om hur man motiverar eleverna att deltaga mer på lektionerna, hur man kan använda sej av poesi, filmer och musik i undervisningen och annat matnyttigt. I år handlar kursen mest om datastöd i undervisningen och olika resurser för att underlätta elevernas inlärning. Jag är jätteglad att jag har möjlighet att gå dessa kurser. Egentligen kostar varje kurs över 3000 kr men vi som går har fått kursen betald som en del i ett samarbete melan olika organisationer. Och det tackar jag för!

Jag har äntligen kommit på vad jag vill bli "när jag blir stor"! Lärare.... Och helst då lärare i spanska för utlänningar/spanska som andra språk. Om allt går som jag hoppas så skriver jag in mej på universitetet till hösten och påbörjar en 5-årig utbildning. Den går på distans, med vissa föreläsningar och några provdagar/år. Det är en utbildning som jag "alltid" har velat gå, t.o.m. när jag läste en annan utbildning på universitetet. I slutändan blir man språkvetare, för utbildningen innehåller en väldans massa lingvistik, gramatik, fonetik, litteraturhistoria.... Riktigt roliga grejer alltså! Tycker jag i alla fall, men jag är ju ett språkfreak och totalt allergisk mot siffror. ;-)

Jag kommer inte att ha sysselsättningsproblem på sommarlovet - jag måste plugga latin! Jag har bara läst lite latin på gymnasiet, jag läste klassisk grekiska och allmän språkkunskap (det var ett av dom roligaste ämnena jag någonsin läst) i stället. Första året på Filología Hispánica (utbildningen jag hoppas jag kan gå) ingår en kurs i latin, så för att inte stöta på patrull tänkte jag försöka läsa in grunderna i latin på egen hand i sommar.

4 kommentarer:

Andrea sa...

Oj vad kul det låter att plugga latin!!!
Kanske en dum fråga, men finns det grammatik i latin? :)

Pumita sa...

Fonetik och grammatik... åh, nu saknar jag min spanskakurs! Du har mycket roliga saker på gång!

Lallis sa...

Det låter kul med latin. Det har jag alltid velat läsa. Det enda som jag har läst är medicinska termer:(
Kram Lallis

Nejma sa...

Andrea - Japp, det är mycket gramatik i latin. Latin är ju själva grunden till alla de romanska språken så den som kan latin lär sej snabbt spanska, katalanska, galiciska, portugisiska, franska, italienska och rätoromanska. Fick jag med alla de romanska språken nu?

Pumita - Ja, jag ser verkligen fram emot att börja plugga igen! Grammatik är kul!!!! Till hösten ska ajg börja jobba som stödlärare också och det kommer ju att bli mycket lättare när jag själv har all grammatik mer färsk i minnet. Nu var det ju ett tag sedan jag sist pluggade grammatik, så då blir det lätt att det smyger sej in fel som man inte tänker på i det vanliga livet.

Lallis - ja, latin är verkligen kul! Jag har också bara läst facktermer på latin, både medicinska och juridiska så det ska bli spännande att kunna sätta in termerna i sammanhang.

/Nejma