tisdag, maj 08, 2007

Varning för avocados!!!!

Ja, inte för själva avocadon alltså, men däremot för hur man hanterar frukten. Jag älskar avocados, tycker att det är en av de godaste frukterna (???) som finns. I går skulle lillen och jag njuta av smaskig avocado med salt, citronpeppar och lite olivolja... Sagt och gjort, jag sköljer av den första avocadon (här får allt som ligger framme ett lager med sand, oavsett hur mycket man än städar. Det är en av nackdelarna med att bo så nära Medelhavet), delar den i två. När jag ska peta ut kärnan med den mycket vassa kniven slinter avocadon iväg och kniven som skulle hamna mitt i kärnan far istället in i min handflata. AJ!!!! Det gjorde så ont så jag höll på att svimma och smärtan gick ända ut i armen..... Tur nog så har jag inte skurit av någon nerv och det blödde inte såååå mycket. Kniven gick inte heller igenom handen, men såret är djupt fast inte särskilt stort. Nu har jag ett megastort plåster över och det känns rätt bra idag, men jag har fortfarande ont i handen och försöker undvika att använda den så gott det går.

Jag har 2 avocados kvar på diskbänken... Har någon nått bättre tips på hur man säkert får bort kärnan - utan att köra in kniven i handen?

15 kommentarer:

Krokofanten sa...

Usch jag gör samma sak... :o(
Inte kniven i handen men väl kniven i avokadonöten...
Jaa, jag har väl inget tips direkt...Försök att sticka kniven från sidan och inte rätt i kanske...

Gabriella sa...

Hej!
Jag skär avacadon med en kniv och sen"gröper"jag ur kärnan om du förstår hur jag menar?
Mvh
Gabriella

Nejma sa...

Krokofanten - Fast nu är jag inte så förjust i kombon kniv - avocado.... Men jag ska testa din variant vid tillfälle.

Gabriella - Gröper du ur med sked? Det låter som en mycket säkrare metod....

/Nejma

Karlavagnen sa...

Hittat på www.receptfavoriter.se
och sedan ska det finnas kärnfria avokados (enl. Expressen).


Tillagning av recept

1. Det kan vara svårt att veta om avokadon är mogen. Men om man luktar och klämmer lite försiktigt så ska den dofta och kännas lite mjuk. Ofta är avokadon i affären nästan mogen, då kan man låta avokadon ligga framme någon dag. Användbara och snygga halvor utan kärna och skal får man lättast på följande vis: skär ett snitt genom köttet runt hela kärnan. Vrid isär halvorna. Kärnan hamnar i den ena halvan. Hugg kniven försiktigt men bestämt i kärnan och vrid till så att kärnan lossnar från frukten, men sitter kvar på knivbladet. Slå av kärnan mot en kant. Ta en större stabil men tunn sked (alltså inte träslev eller liknande) och gröp från kanten i ett steg ut köttet. Vips så har du snygga halvor att skiva, tärna eller mosa.

Johanna sa...

jag kör naglarna i kärnan och vrider loss den :D Erfarenheten och påminnelse genom ett ibland värkande ärr på vänster pekfinger har fått mig att hålla knivar långt borta från avocadokärnor. Förutom när jag delar den förstås.

Pumans dotter sa...

Kärnfria avokados? Det låter som en dröm! Annars så gröper jag ur med sked om avokadon är tillräckligt mjuk. Om inte, trycker jag ned en kniv i kärnan (offret på skärbrädan alltså) och vrider vågrätt. Heh, vad svårt det var att förklara en enkel sak... Suerte!

Pumans dotter sa...

Glömde ett bra tips förresten... Om avokadon är hård kan man ha den i en plastpåse tillsammans med äpplen och den mognar, eftersom äpplen avger några konstiga gaser som har den effekten. Man ska till exempel inte ha äpplen i närheten av blommor för de vissnar fortare.

Victoria sa...

Jag brukar liksom "hacka" ner kanten på kniven (alltså den som är närmast handtaget) så den fastnar och sen vrida loss kärnan. Men det är nog också en tämligen riskabel procedur... Hoppas att det känns bättre i handen nu! Kram/Vic

tolken sa...

Uh, stackare. Mitt enda tips var det jag fick lära mig av min venezuelanska kompis. Där lägger de socker på såret för att hämma blödningen. Hoppas det går över snart.

nina sa...

Oj, stackars dig! När jag läste ditt inlägg hade jag precis själv kärnat ur en avokado. Med tänderna. (Fast det kanske jag ska tala tyst om för det är ju rätt knäppt...)

Fast i vanliga fall brukar jag antingen använda en sked, eller naglarna.

Pumita sa...

Hoppas att handen är bättre nu!

Nejma sa...

Tack för alla tipsen och sympatitankarna! Handen är bättre nu. Såret är läkt, iaf på utsidan, men det gör fortfarande ont som f*n om jag bär nått tungt eller använder handen mer än vanligt. Att diska är inte roligt.... Jag antar att det inte är riktigt läkt på insidan än, det tar kanske lite längre tid.

/Nejma

Brazilian Linda sa...

Vet du jag har aldrig detta problemet längre... jag delar på avokadon och trycker ut kärnan. det där med kniven är ju livsfarligt :) vilket vi just sett bevis på ... hihi..
kram!

Anonym sa...

It's very effortless to find out any matter on net as compared to textbooks, as I found this paragraph at this web site.

my web site :: Silkn sensepil Review
My web site :: hair removal solution

Anonym sa...

Hi mу family membеr! I wіsh tо ѕaу that this аrticle is amazing, great written and inсluԁe
aρproximately аll vital infοs. ӏ would
lіκe to see mοre posts like
this .

Feel frеe to suгf to my web-ѕite:
http://www.sfgate.com