torsdag, augusti 16, 2007

Uppehållstillstånd

I morgon bitti ska min man och jag gå till polisstationen för att lämna in min uppehållstillståndsansökan. Det är nått man måste göra varje år dom första 10 åren, sedan får man 5-åriga tillstånd. Det här blir 3:e gången jag ansöker om uppehållstillstånd och hör och häpna - om allt går vägen får jag redan nu mitt 5-åriga tillstånd! Snälla, håll alla era tummar för mej i morgon att alla papper och stämplar finns med i ansökan och att det verkligen är ett 5-årstillstånd det handlar om. Det skulle ju underlätta mitt liv rätt rejält.

Enligt marockansk lag får man som utlänning befinna sej i Marocko i max 3 månader utan uppehållstillstånd. Har man för avsikt att bosätta sej i landet eller man vet att man planerar att stanna längre än 3 månader, så bör man så tidigt som möjligt gå till den polisstation som finns närmast platsen där man bor. När man lämnat in alla papper (kraven på papper varierar lite från dag till dag) får man ett tillfälligt uppehållstillstånd i form av ett papper med ens foto på och ett gäng stämplar och underskrifter. Sedan får man vänta.... och vänta... Själva tillståndet får man i form av ett ID-kort som man enligt lag måste ha med sej vart man än är, eftersom man har skyldighet att visa upp det om en polisman skulle begära att få se det. Att få det där kortet tar allt emellan 2 veckor till 6 månader.

Om man inte känner för att skaffa sej ett marockanskt ID-kort finns det en annan lösning för att kunna stanna kvar i landet - man reser över en gräns minst var 3.e månad och ser till så att ens pass blir stämplat. 3-månadersgränsen gäller fr.o.m. datumet för senaste inresan. På så sätt kan man hålla på och förlänga 3-månadersgränsen så länge man själv vill. Men det är inget säkert system. jag har hört om dom som satt detta i system och åkt över gränsen var 3:e månad - och som sedan blivit nekade inresa i landet!

Så håll era tummar, be en bön och skicka massvis med goda vibbar åt mitt håll så att allt går bra och jag får mitt tillfälliga uppehållsillstånd för 5 år i morgon!

10 kommentarer:

Guava sa...

Vad jag hatar dessa årliga ansökningar. Stress och oro, fast det egentligen inte behövs. Ändå ligger det där och gnager på en i några månader varje år medans man väntar på att få förlängningen beviljad.

Håller tummarna för dig att du ska få ditt 5-åriga. Ett sånt skulle jag vilja kunna söka också, men det finns inte i Thailand. Här får vi nöja oss med ett år. Plus att vi måste anmäla oss till immigrationspolisen var tredje månad, år ut och år in.

Men, men, man ska väl inte klaga. Har ju lyckats bo här i 7 år nu och några till lär det bli.

Om några år kanske jag kan söka permanent uppehållstillstånd. Men det är svårt. Som bara den.

Magnolia sa...

Jag håller tummarna!

Pumita sa...

¡Cruzo los dedos, amiga! Jag håller också tummarna. Böner är jag inte så duktig på men det kanske hjälper lite om jag hoppas riktigt mycket. ;)

Lillie d'amour sa...

Jag hâller tummarna.Kram JFR

Haydee sa...

Jag håller också tummarna!

Sofia sa...

Håller alla tummar jag har! (Två st! ;)) Hoppas hoppas att det går vägen!

Undrans hur sånt där fungerar i Tunisien... enligt A så är det "bara att stanna"... Men, måste nog kolla upp det lite bättre... Där kan man ju inte resa över en gräns så lätt eftersom man måste ha visum till både Libyen o Algeriet vad jag förstår...

Kramar, Sofia

Thérèse sa...

Lycka till , hoppas du får ditt 5åriga , jag håller tummarna.!

Helena sa...

Håller tummarna för dig.

Vad menar du med permalänken? Ditt mail syntes bara när jag gick in bakvägen. Du hade gjört en förbjuden handling stog det.
Jag försökte markera adressen du gav mig och öppna den men det gick inte.
Ha det gott.

Helena sa...

Aha, Nu fattar jag vad du menar. Jag är lite trög på datorer =)
Jag gör det till nästa onsdag.
Kram.

Sara sa...

Goda vibbar kommer fran Taiwan! Jag har mitt uppehallstillstand här, men vet manga som inte har orkat kämpa med all pappersexercis och som var tredje manad sätter ner en fot i HongKong eller Manilla för att sedan komma tillbaka.
Lycka till!