lördag, augusti 04, 2007

Yoga för barn 1

Mina barn gillar att leka yoga.Dom är fortfarande för små för att följa ett bestämt program, även fast B säkert skulle klara det redan. Men G är alldeles för okoncentrerad så jag har inte velat tvinga honom till yogamattan. Till hösten ska jag göra upp ett litet kort morgonprogram till dom har jag tänkt, jag tror att det kan ge dom en bra start på dagen.

Det finns många böcker om yoga för barn. En av mina favoriter är "The complete idiot's guide to Yoga with Kids" av Jodi B. Komitor & Eve Adamson. Det är en rätt tjock bok och kan bli läst både av lite äldre barn och vuxna. Genom hela boken betonar dom vikten av att ha ROLIGT när man yogar. Barn som yogar ska ha kul och se yogan som nått positivt, inte som ett tvång och absolut inte som ännu en träning i stil med hockey eller fotboll.

Boken är indelad i 7 avdelningar som sedan är indelade i kapitel :

  1. Let's get into Yoga with Kids
  2. Growing with the Tree of Yoga
  3. Doing Yoga with Kids
  4. Yoga Songs, Play and Postures
  5. Super Yoginis on the Move and Staying Still
  6. Especially for New families
  7. Yoga All Day Long!
Mina barn brukar rulla ut min yogamatta i vardagsrummet, plocka fram den här boken, stänga av TV:n, radion och annat störande och "leka yoga" - en är lärare och förklarar vilken asana (rörelse) den andra ska göra och hjälper honom göra den rätt, sedan byter dom. Så kan dom leka hur länge som helst, för det finns gott om roliga asanas i boken. Vad sägs om Fjärilen, Aligatorn, Svanen, Kobran, Promenerande Giraffen, Vulkanen, Köra Bil, Kringlan eller Klockan? Jag önskar jag vore lite mer organiserad så jag kunde yoga regelbundet med mina barn, för det är precis lika roligt för den vuxne som för barnet/barnen.

Är det någon av er som yogar regelbundet med era barn? Eller som funderar på att börja? Kanske kunde vi peppa varandra och lägga upp ett litet program? Någon som inte har barn och som funderar på att komma igång regelbundet? Eller någon som redan yogar varje vecka?

2 kommentarer:

annasv sa...

Jag skulle vilja yoga med mina barn. Vår grannflicka får lära sig yoga på dagis. De har ett litet yoga-pass varje dag, det är ju jättebra! :)

Kram,
AnnaSv

Ingela sa...

Hej. Låter som en härlig bok.
Min dotter känner sig inte intresserad av yoga eftersom hon var så pass stor när jag började med det att inte inte är samma sak som när de växer upp med det!
Yoga börjar dock dyka upp här och var, på gym och dagis för barnen också vilket känns som en så viktig och bra sak i vårat stressade och konkurerande samhälle.