onsdag, oktober 31, 2007

Halloween

G R A T T I S till er som firar Halloween. Det är tydligen Halloween idag. Det hade jag missat/förträngt, för jag tycker inte att det är så mycket att fira. Eller rättare sagt, jag tycker inte att folk i allmänhet firar rätt saker av rätt anledning.

En utklädningsfest är aldrig fel. Själv älskar jag att spöka ut mej och har inga problem med att gå ut på stan utklädd till Teletubby eller sjöjungfru. Men att bara ha utklädning på Halloween tycker jag är fel, för maskerad är lika kul när man än har det.

Höstfest är kul att ha. Det har vi haft på jobbet många gånger när jag jobbade som barnskötare, även långt innan Halloween importerades till Sverige. Hösten i Sverige är ju så otroligt vacker - alla träd med sina färgsprakande löv, skogsbackarna med blåbär och svamp, ängarna och åkrarna. Visst är hösten ett bra tillfälle till att ha en fest? Men varför oranga pumpor? Det borde vara äpplen, potatis, morötter och kålrötter istället. Det är ju det man normalt sett skördar om hösten. Oranga pumpor köper man på affären och finns året runt. Det är inget att fira tycker jag. I så fall kan vi ju också fira fiskpinnens dag. Jag gillar de oranga pumporna, tro inget annat, både som dekoration och tillagade i maten, men tycker inte att man behöver fira nått som inte brukar växa i våra trädgårdar.

Trick or treat, vad är det? Räcker det inte med påskkärringarna? Fast såna är det ont om nu för tiden. Det är tyvärr en sed som verkar vara på väg att försvinna. När jag var liten ritade mina kompisar och jag alltid små påskkort/-teckningar som vi gick runt till grannarna med och fick en liten slant eller lite godis som tack för gåvan. Nu vågar man ju knappast släppa iväg barnen utan uppsikt att knacka dörr. Man vet ju aldrig vem som kan stå bakom dörren....

Summa sumarum, fest är kul men jag gillar inte att man importerar seder från andra länder och sedan låtsas om att det är en naturlig del av livet, som om man alltid firat det. Vi firar ju inga mongoliska fester direkt. Höstfest har man nog alltid firat i Sverige, på ett eller annat sätt. Varför måste vi helt plötsligt ge den ett amerikanskt namn och importera seder som inte "hör dit"? Nej, fram för maskerad alla årstider och höstfest med naturens egna grönsaker. *känner mej som en gnällkärring*

Vi var i Ceuta idag och barnen lekte på en sån där lekplats där man parkerar barnen mot en liten (eller inte så liten) avgift. Det var halloweenfest och nästan alla barn var utklädda. Utom mina stackars barn som inte firar Halloween för att dumma mamma inte köper konceptet. Stackars, stackars mina barn. Eller...?

3 kommentarer:

Fotavtryck i Asien sa...

Halloween otyget har de b;rjat med i Thaialnd också, ännu en ursäkt att få supa till och spöka runt..dessvärre ökar det antalet trafikolyckor också..
Jag fattar inte heller varför man skall importera andras högtider..bättre att fira något man har relation till om man nu inte är just i landet i fråga. HAde jag vistats i Skottland eller USA kunde det ju varit trevligt at uppleva HAlloween

Tolken sa...

Oj vad du hunnit blogga sen igår kväll. Jag trodde du hade fullt upp med att rätta prov :-) Jag försökte kommentera det här redan igår men lyckades inget vidare...
Jag har försvarat Halloween på min blogg ;-) Så om du går dit och läser efter semestern så får du veta varför jag väljer att fira Halloween. Hälsa Anna!

Nejma sa...

Kent - Jag håller helt och hållet med dej. :-) Svenska högtider är helt okey tycker jag och att importera andras (läs: USA:s högtider plus krimskrams för att göra affärsinnehavarnas plånböcker tjockare) tycker jag är dumt. Men skulle jag befinna mej i ett Halloweenfirande land under Halloween skulle jag givetvis deltaga. Jag har inget emot själva seden, det är urvattnandet av egna seder för att istället importera andras som jag inte gillar.

Tolken - Ska läsa och kommentera så snart jag bara kan. :-)

/Nejma