fredag, januari 04, 2008

Nedräkningen har börjat...

Om 20 dagar så här dags hoppas jag att jag sitter här och ler. För då har jag gjort min första tenta på den här utbildningen. Jag läser 5 ämnen den här terminen och 6 nästa termin. Men jag har insett mina begränsningar och vet att jag inte kommer att hinna förbereda alla prov den här terminen, så jag satsar på 3 ämnen - Literatura Medieval, Lingüistica och Fonética. Det går så där...

Jag har pluggat Fonética i jul och har läst igenom 10 av 18 kapitel. 2 av kapitlen jag har kvar är praktiska övningar i bl.a. sonogram, nått mysko spektra av streck som ska kunna visa hur man uttalar olika ljud. Jag har inte riktigt fattat vitsen av detta än så i nästa vecka ska jag googla och se om jag kan hitta nån information om ämnet. Inför provet har jag en massa frågor från tidigare prov som jag ska försöka svara på. Dom är jättekrångliga så jag är lite skraj inför provet. Jag har bestämt mej för att göra det här provet 2:a provveckan, dvs i början av februari. På så sätt vinner jag 2 veckors pluggtid.

Lingüistica pluggade jag mycket innan jul men har ändå ca 5 kapitel kvar att läsa igenom och så måste jag göra scheman och stolpanteckningar på alla 15 kapitel. Även det här ämnet ska jag göra i februari.

Mitt favoritämne, Literatura Medieval, är en riktig rysare. Det är vansinnigt mycket att läsa och memorera men teorifrågorna hoppas jag kunna fixa utan större problem. Det är den praktiska biten av provet som jag oroar mej mest över - textanalys har aldrig varit min starka sida. Jag har hittat en 30 frågor från tidigare prov som jag håller på och sammanställer och som jag ska lära mej utantill. Varje fråga kräver ca ½ - 1 A4-sida som svar. Dessutom ska jag plugga in sammanfattningen av 3 verk (Cantar de mio Cid, Milagros de Nuestra Señora och Libro de Buen Amor) och lära mej att känna igen de olika literära stilarna som var på modet mellan 900 - och 1400 - talet. Men jag har fixat det förr, när jag läste spansk literatur på Översättarlinjen så nog ska jag fixa det igen, fast det har gått 20 år sedan sist.

Är jag lite osynlig de närmaste dagarna så vet ni vad jag sysslar med. Jag räknar nog verser eller memorerar medeltidsverk och möjliga författare och årtal. Och jepp, jag kommer att ha KUL! För jag ÄLSKAR att plugga och jag är så glad att jag tog chansen när den dök upp.

4 kommentarer:

Estrella sa...

Skönt att se att du är tillbaka, Jag har faktiskt saknat dina berättelser. Ser fram emot att höra hur ni haft det på er tripp. Lycka till med studierna!

Kram Estrella

Pumita sa...

Det är tufft att plugga men samtidigt jättekul också! Håller tummarna för att tentan går bra. :)

www.lekne.se sa...

ojojoj, jag blir alldeles matt och tänker att jag ligger i lä med min uppsats.
Men så länge man jobbar för något man egentligen tycker är kul, så är det ju ok, ändå.
"Välkommen tillbaka" får man väl säga *ler*.

Ninni sa...

Hoppas det går bra för dej med pluggandet!
Roligt att höra att den långa hemresan gick bra trots allt. Hoppas ni hade en skön julsemester i Sverige.
Jag har en utmaning till dej på min sida, om du har tid vore det ju roligt om du antog den...