tisdag, januari 22, 2008

Spanien runt

Det finns väldigt mycket att se och upptäcka i Spanien. Jag har inte rest i så många länder, så jag är väl knappast rätt person för att jämföra med andra delar av världen, men jag undrar ändå om inte Spanien är lite speciellt på så sätt att ALLT faktiskt finns där - sol, bad, kultur, skidåkning, berg, dalar, regn, åkermark, berg, skog, storstäder, små pyttebyar... Eller är jag bara totalt partisk?

Jag har fått i uppdrag att ta er med på en liten minirundtur till några av Spaniens mest kända delar. Så spänn fast säkerhetsbältena så åker vi!

Vi börjar, precis som så många andra, i södern och besöker Costa del Sol. Dom allra flesta kommer till Spanien via Málagas flygplats och den blir bara större och större. Jag tror dom byggt om den varenda gång jag passerat igenom där. Det bästa är att hyra en bil eller resa med långfärdsbuss, för kusten är lång och har mycket att erbjuda. Övernattningen kan lösas genom att boka rum på något av Costa Del Sol Hotels. Stränderna längst med Málagas kust är nog dom mest kända (vem har inte hört talas om Torremolinos och Fuengirola?) men det finns fina stränder längst med hela kusten. I Tarifa t.ex. kan man ägna sej åt olika vattensporter, som windsurfing, m.fl. Här kan man också ta färjan över till Tangier om man vill passa på att besöka Marocko när man ändå är ute och reser. Den vanligaste vägen över sundet är annars via hamnen i Algeciras som ligger i Cadiz-provinsen. I Almería kan man bl.a. besöka Cabo de Gata och i Granada finns stranden Almuñecar som är rätt mysig. Och väl i Granadaprovinsen får ni absolut inte missa att besöka Granada och Alhambra!

Vi tar oss vidare norrut och hamnar i Alicante och Benidorm på Costa Blanca. Benidorm är ett tillhåll för engelsmän framför allt och det finns gott om engelska pubar. Det finns också gott om "svenskbyar" i området. Det finns gott om Benidorm Hotels och Alicante Hotels, så man är inte tvungen att bo mitt uppe i turismsmeten. Costa Blanca är en fin kust, och inte alls lika exploaterad som Costa del Sol.

Längst upp i norr hittar vi Costa Brava, i Gironaprovinsen. Det här är en kust som jag varmt rekomenderar. Jag tillbringade några veckor där för en massa år sedan och jag kan tänka mej att det inte alls ser likadant ut nu som det gjorde då, men jag har sett foton och landskapet är fortfarande bedårande vackert. Besök rekommenderas i Palafrugell, Blanes, Tossa de Mar och Lloret de Mar. Bor gör ni t.ex. på något av Costa Brava Hotels.

Så där, nu har vi besökt en massa stränder i fantasin. Nu måste vi bara vänta på att sommaren kommer så vi kan göra den här resan på riktigt. Så här års är det inte skönt i vattnet, åtminstone inte för en badkruka som mej. *s*

Fotot kommer från Free Digital Photos.

2 kommentarer:

Ninni sa...

Å, nu längtar jag till Costa Brava, där är så fint! Har varit där flera gånger, bilade ner hela familjen på semester och hade sååå mysigt där. Nu var det några år sen sist, men en dag ska jag dit igen!

Nejma sa...

Ninni,jag håller med dej.*s* Costa Brava är oerhört fint! Jag älskar klippformationerna och dom små badvikarna. Jag hoppas jag kan åka tillbaka dit snart, för det är en oerhört mysig del av Spanien.

/Nejma