måndag, april 17, 2006

Yoghurt

Jag har aldrig varit något vidare yoghurtfreak, men har med åren förstått att det är ett bra sätt att få i sej tillräckligt med kalk. Uan kalk kan man ju få en massa krämpor som äldre så det är lika bra att fylla på skelettet redan nu. *s*

Att hitta bra, nyttig och god yoghurt här i Marocko har varit ett problem för mej tidigare. Dels för att yoghurten ofta är väldigt söt och sliskig och dels för att man har en helt annan syn på förvaring av mejeriprodukter. För vad sägs om att köpa yoghurt som stått ute i solgasset i kanske 5 - 6 timmar och som är så varm att den nästan kokar när du tar av locket? Låter det lockande? Inte...? Det är så man sålde yoghurten här tidigare. Dom första gångerna jag var här i Martil hade vi världens problem med att hitta kall yoghurt och ännu svårare att hitta någon som faktiskt förvarade yoghurten i kylen. Det vanliga var att man bredde ut ett badlakan på någon trottoar och sedan ställde upp ett antal yoghurtförpackningar. Sedan stod dom där i solen tills man sålt slut på dom. Och på sommaren blir det väldigt varmt här i solen...

Numera är det förbjudet att slänga fram en handduk hur som helst och sälja på trottoaren. Men visst förekommer gatuförsäljning fortfarande, fast bara på vissa ställen. Men det är mest kläder och skor som säljs av "handduksförsäljare".

Mjölkprodukterna har flyttat in i affärerna nu. Många affärer har åtminstone den dagsfärska mjölken i kylen, yoghurten kan stå framme på disken utan att någon rynkar på ögonbrynen. Och det lustigaste av allt är att väldigt många affärer inte har kylskåpet inkopplat, så det är ju lika varmt i alla fall. *asg* och väldigt, väldigt många affärer drar kontakten ur kylskåpet på kvällen och in med kontakten på morgonen igen. Hur hälsosamt är det då? Men det lustiga är att folk inte verkar bli magsjuka här i samma utsträckning som i Sverige. Det är kanske läge att införa kokande yoghurt i dom svenska matbespisningarna? ;-)

Jag har äntligen hittat yoghurt som jag gillar. På Marjane har dom en massa dietyoghurtar utan tillsatt socker. Jippie! Och så finns leben, en sorts surmjölk med klumpar i. Den smakar nästan som svensk filmjölk och jag tycker att den är jättegod! Egentligen dricker man den i kopp till couscous, men jag brukar köpa den lite då och då och dricka, bara för att få kalktillskott. Jag kan tänka mej att den är supergod att göra ayran på den. Ayran är en turkisk dryck som består av yoghurt, lite salt och vatten som man vispar ihop - svalkande och gott! Yoghurtsoppa med gurka och mynta borde bli gott på leben. Åh, vad jag ska testa olika varianter i sommar, det ska bli kul! När det är över 35 grader behöver man nått som svalkar, så dela gärna med er av era bästa svalkande recept!

Nu ska jag dricka upp min leben och sedan är det dags att krypa till sängs med en jättebra bok jag håller på och läser nu - "Retrato en sepia" av Isabel Allende. Vet inte vad den kan tänkas heta på svenska, tyvärr.

5 kommentarer:

Sofia sa...

En sorts surmjölk med klumpar i.... huuuuuuuuh, SUR mjölk med KLUMPAR = fööööör gammal mjölk som borde ha kastats för längesen!

Jag skulle nog INTE dricka mjölk i marocko... Jag dricker knappt mjölken om datumet säger att det är sista dagen den kan drickas. Jag gillar FÄRSK mjölk (dock ej direkt från kossan... huh). :D

Kramisar, Sofia

Galatea sa...

Spännande och extremt intressant att läsa om ditt "nya" liv i Marocko med familjen. Kan jag länka till din blogg? Skulle gärna ha en liten shortcut till dig på min egen blogg.

Thérèse sa...

Jag har läst den på svenska Porträtt i Sepia heter den då. Jag gillar Isabel Allende men den här är inte hennes bästa bok. Har du inte läst Eva Luna , Paula och La Casa de los Espiritus så gör det! Cuentos de Eva Luna (inte samma bok som Eva Luna) var förresten den första bok jag läste på spanska.

I Indien finns en jättegod yoghurtdryck , man blandar en krämig yoghurt och vatten och salt och iblnad andra kryddor och/eller bär. Kallas Lassi. Jättegott till den starka indiska maten och svalkande under den starka indiska solen

Nejma sa...

Sofia - men vad tror du filmjölk är då? Det är ju också en sorts "sur mjölk" eller hur man ska förklara det. Så leben är nästan samma som svensk filmjölk, fast inte lika slät. Sedan finns det lite olika varianter på leben också.Man kan köpa den färska, då kommer den direkt från bonden och är knappast pastöriserad. Man köper den i återanvända vattenflaskor. Kanske inget för kräsmagade, känsliga svenskar. *asg* Men god är den.... Fast jag föredrar den man köper i kyldisken och som är förpackad på fabrik, den känns mer hygienisk. *s*

Galatea - du får jättegärna länka till mej. *glad*

Thérèse - Jag har läst några andra böcker av Isabel Allende. La Casa de los Espíritus är en av dom, kommer inte ihåg vad dom andra hette. Kan ha varit Eva Luna men jag är inte säker. Paula är den om hennes dotter, eller hur? Barnen och jag går till Instituto Cervantes minst en gång/vecka för att låna böcker, så när jag har läst ut Retratos ska jag nog försöka låna hem hennes andra böcker. Det är kul att läsa lite på chilenska, som omväxling.

Förresten Thérèse, är du bra på indisk matlagning? Jag ÄÄÄÄÄLSKAR indisk mat! Gärna med mycket kryddor i, så tårarna rinner. Det är bra för tårkanalerna. *s* Och så med yoghurt till. *mums* Ska googla och se om jag hittar recept på lassi. Har du ätit kulfi? Jag tror att det är den godaste glassen jag någonsin ätit... Jag åt det i London och jag har drömt om det ända sedan dess. Egentligen är det inte speciellt svårt att göra, bara väldigt tålamodskrävande. Jag ska nog leta upp recept någon dag och försöka göra hemma, men det lär nog aldrig bli riktigt lika bra. Men friskt vågat är hälften vunnet!

Thérèse sa...

Ja Paula är den om hennes dotter , väldigt vacker, sorglig och gripande bok.

Jag ÄLSKAR också indisk mat och starka kryddo , jag har bott en månad i en indisk familj på landsbygden i södra Rajahstan och åt med dom och såg när dom lagade mat. Jag skrev ett risrecpet på min blogg igår under rubriken ris ,som jag lärde mig hos min familj.
MEN jag vet inte varför för jag lyckas inte få till indisk mat när jag ska laga det hemma
Jag har aldrig ätit kulfi men nu blir jag väldigt sugen att prova. Får väl spana in vad dom kan ha på indiska restauranger här i stan