lördag, januari 13, 2007

Hemma igen!

Nu är vi hemma i Marocko igen! Vi kom hem i går kväll efter en lång resa, runt 14 timmar, men allt gick bra. Vi var trötta och rätt möra, så det blev en snabb middag (hurra för snabbnudlar!) och läggdags.

Väckarklockan ringde 2.30 i går morse och för säkerhets skull ringde mina föräldrar 2.45 för att kolla att vi var vakna. Vi åt frukost och klädde oss. Min man packade in i bilen. Klockan 4 åkte vi från min mans lägenhet ut till Arlanda. Det SNÖADE!!!!

Vi hade en otrolig tur vid incheckningen för det var 3 köer, två jättelånga och en som var i det närmaste tom. Klart att vi ställde oss i den korta kön! Så vi stod nog inte ens 5 min innan det var vår tur. Och ännu mer tur hade vi med bagagevikten, för vi hade på tok för mycket bagage med oss. Tjejen som checkade in oss vägde inte handbagaget och såg mellan fingrarna att vi hade övervikt. Totalt fick vi ta med oss 75 kg, men vi hade minst 5 kg övervikt...

Efter incheckningen hann vi med att äta lite frukt och sedan var det dags att gå genom säkerhetskontrollen. Jag hade glömt att jag packat ner en liten flaska stämpelrengöring i handbagaget så den gav ju utslag liksom min i det närmaste tomma deo. Men men, det var ju bara att låta väskan gå några vändor i aparaten för att kolla. Tur vi hade gott om tid och att det inte var så många i rörelse så tidigt på morgonen.

På insidan tog vi en liten promenad, men vi var så trötta alla tre och killarnas ögon kliade så vi gick nästan direkt till vår gate. Vi km ombord som vi skulle men sedan var planet alldeles för nedisat för att kunna lyfta så dom fick komma med någon speciell grej för att avisa planet. Det tog sin lilla tid, så planet kom iväg nästan 45 minuter senare än beräknat. Själva flygningen gick bra. Barnen och jag sov mest hela tiden. Jag är glad att dom inte visade någon film för då hade jag sett på den istället för att vila. Inte för att man sover särskilt skönt på plan, men är man trött så går ju det med.

I Málaga väntade Anna på oss. Vi har haft kontakt på nätet i flera år, men i går träffades vi för första gången. Och hon är precis så trevlig som jag alltid trott. Så det var absolut inte sista gången vi träffas. Hon och hennes urgullige son skjussade oss från flygplatsen till hamnen i Algeciras. Tusen tack för allt Anna!!!! Vi fick stanna några gånger på vägen för G mådde illa och behövde få lite frisk luft och gå på toaletten. Men sedan piggnade han till och dom tre killarna hade jättekul i baksätet medan Anna och jag pratade på i framsätet. Det var en jättetrevlig resa! Vi skulle stanna och äta lunch på vägen men vi hittade inte något som såg trevligt ut. Vägen vi körde var kantad med nybyggen, golfklubbar och inte så barnvänliga ställen (*asg*). Så till slut satt alla barnen och sjöng "Jag vill äta, jag vill äta..." så vi fick äta på min favvokedja (NOT!) - McDonalds. Men killarna var lyckliga och maten försvann i ett nafs.

Vi kom fram till Algeciras hamn 15.40 och båten skulle gå 16 så det blev lite tight med tid. Anna och D var så snälla så dom hjälpte oss med bagaget hela vägen upp till väntrummet. Vi hann med båten för den var försenad. Det blåste mycket på havet igår (levante, det är värsta vädret för oss här i Martil, för vinden blåser rakt mot vår stad och det blir både kallt och fuktigt) så båtarna fick köra sakta. Men båtresan var lugn om än lite gungig.

När vi kom fram till Ceuta fick jag tag på min kompis som lovat hämta oss. Tyvärr kunde hon inte komma för hon har fått nytt arbetsschema så hon var på jobbet när jag ringde. Jag hade ingen lust att ringa runt och försöka få tag på någon annan och sedan behöva vänta i en timme eller två innan vi kunde bli hämtade, så vi tog en taxi till gränsen istället. Sedan blev det en en "liten promenad" genom ingenmansland. Det är inte så långt egentligen, en knapp kilometer bara, men man måste gå igenom en inhängnad gång och det är svårt att dra en massa bagage och samtidigt undvika att köra på dom andra som befinner sej i gången. Vi hade tur vid marockanska gränsen också, för vi fick våra pass stämplade på 5 minuter och vi slapp öppna väskorna för tullpolisen. Sedan tog vi en taxi ända hem till dörren. Skööönt!

Lägenheten mådde bra, trots att den varit stängd i 3 veckor. Lite småkallt men inte alls särskilt farligt. Inga småkryp, inga vattenläckor. *s* Jag satte på vårt lilla element i sovrummet och när vi gick och lade oss var det riktigt varmt och skönt.

Jag hade med fodrade gardiner från Sverige. Det är väl kanske inte världens vackraste gardiner (dom är i beige bomullstyg och utan mönster), men dom är rätt tjocka och kommer säkert att höja temperaturen här inne med ett antal grader. Egentligen borde jag väl ha tvättat fönstren och fållat gardinerna först innan jag hängde upp dom, men jag ville se hur dom såg ut på plats, om det var värt att slita så igår. Och det var det! Rummen har verkligen fått ett lyft nu när gardinerna är på plats! Foton kommer... Tyvärr luktar gardinerna inste särskilt gott men lukten försvinner nog om någon dag eller så. Jag hoppas att det är soligt och varmt i morgon så jag kan vädra, för det luktar lite instängt här.

Nu ska jag fortsätta packa upp. Det är myyyyyyyyyyyyyyyyyycket saker som ska komma på plats. Men det är jättekul att packa upp, för jag har med mej mycket nytt och användbart. Barnen har fullt upp med sina nya PS-spel. Just nu spelar dom ett med apor så dom hoppar och far. *s*

10 kommentarer:

Anna Malaga sa...

Tack själv och vad skönt att ni kom fram bra. Nästa gâng vi träffas fâr vi se till att kunna prata lite mer...och äta pâ ett bättre stÄlle. Tur att McDonalds finnns i alla fall, annars hade vi fâtt be om ett par mackor pâ Club El Infierno :-D
En kram till dina killar, de skötte sig verkligen perfekt och är hur gulliga som helst.

Anonym sa...

Är det Buzz junior dom spelar? Det ät ju kul ju *S* annars så gillar jag Music quiz, den är bra!

Skönt att vara i Marocko igen, för nu är det vinter i Sverige!

Anonym sa...

Hej!

Skönt att resan gick ändå ganska bra med tanke på tidigare ögoninflamation och sånt. Kan tänka mig att det måste kännas också lite skönt att vara hemma fast å andra sidan har ni på något sätt två hem.
Blir spännande att se de gardinerna. Säker på att de är snygga och att hålla värmen inne är verkligen bra. Det behövs även om vi pratar nu om Marocko.

Nejma sa...

Anna - Nästa träff får vi försöka planera lite bättre och så får vi försöka hitta nått bättre matställe. Club El Infierno kanske är trevligare än vad namnet antyder? *asg* Ses vi inte innan så blir det nog i sommar i alla fall.

MariaD . Ja, det är Buzz dom fick. Det verkar vara ett jätteroligt spel, för killarna hoppade runt som små apor hela kvällen. *s*

Yasmine - Ja, det är skönt att vara i Marocko igen. Fast än har vi ingen sommarvärme så dom fodrade gardinerna sitter ba till. Jag ska fota dom sedan. Visst har vi två hem, minst... Vi är tvättäkta världsmedborgare - "wherever I lay my hat, that's my home" som vem-det-nu-var sjöng på 80-talet. *s*

Kram,
Nejma

Anonym sa...

Pröva det, det är kul *S* Men det finns även en Music quiz, som är en musik frågesport för vuxna, där man också ska spela med Buzz kontrollerna.

Anonym sa...

Såg i ett tidigare inlägg att du fraktar bearnaisesås på påse från sverige. Kunde av någon anledning inte kommentera det inlägget så jag provar här. Tänkte nämligen skicka dig ett reccept på hur man gör själv, och alla saker går att få tag på (åtminstone i de delar av Marocko där jag har varit).

Så här är recceptet, mums!

Ingredienser
3 st finhackade schalottenlökar (alternativt en halv gul lök)
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
8 vitpepparkorn, krossade
2-3 persiljekvistar
3 äggulor
150 g smör, skirat eller i kuber
dragon
salt och peppar


Tillagning
1. Koka vinäger, vatten, peppar, persilja och lök tills hälften av vätskan återstår.

2. Sila ner blandningen i en kastrull som får plats i en större kastrull med sjudande vatten (= vattenbad).

3. Vispa ner äggulorna och fortsätt att vispa tills såsen tjocknar och blir krämig (det får aldrig börja koka!).

4. Tag av kastrullerna från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis och öka sedan takten allteftersom såsen börjar binda.

5. Smaksätt med smulad dragon (torkad el inlagd spelar ingen roll) samt salt å peppar. Pröva eventuellt med litet cayenne.

* Om såsen skulle börja skära sig, tillsätt lite iskallt vatten eller en isbit och vispa kraftigt.

Nejma sa...

Lina - Det blev inget bearnaisesåspulver den här gången. :-( Så ditt recept passar som handen i handsken, helt perfekt!!! Tusen tack!!!

/Nejma

Anonym sa...

Underbart att träffa så bra kompisar via bloggen och vilken guld Anna som ställde upp och körde. Det är ändå rätt lång resa från Sverige till Marocko. Jag har inte hunnit läsa alla dina gamla inlägg, men har du skrivit något om barnen och ljuset. Mina barn reagerar på att Sverige är så mörkt så här års.
God fortsättning!

Boel sa...

Hej, Vad bra att du fixade resan. Jag har rest den vägen för många många år sedan och känner också till "ingemansland" intill Ceuta.
Jag har också en blog.
http://bobofilm.blogspot.com
Där finns en fin receptblog länkad till den om du blir sugen på svenskt. Jag och mina ryttarkompisar lägger ut våra recept där.
Jag bor utanför Norrköping med två hästar en hund och min man.
MVH Boel Zetterman

Nejma sa...

Tolken - Jo, mina barn tyckte också att det var konstigt mörkt i Sthlm. Speciellt de första dagarna, för det var ju natt när vi vaknade och natt innan middagen. Det var ju ingen snö heller så det var dubbelt så mörkt...

Boel - Jag var inne och tittade på din hemsida. Den är fin! Recepten har jag inte tittat på ännu men det ska jag absolut göra snart. Det är gott med mat. *s*

/Nejma